måndag 13 december 2010

Bombexpert: Kunde dödat flera hundra - Norrköping Nyheter - Lokala nyheter - Norrköpings Tidningar

Bombexpert: Kunde dödat flera hundra - Norrköping Nyheter - Lokala nyheter - Norrköpings Tidningar: "

måndag 13 december 2010 • nt.se -


Bombexpert: Kunde dödat flera hundra

Stockholm

Sprängdåden i centrala Stockholm i går rubriceras nu av Säpo som ett terroristbrott. En av försvarets vapenexperter bedömer också att sprängningen kunde ha slutat med många dödsoffer.
-Om det var splitterförsedda bomber och mycket folk runt omkring kunde den ha dödat från tiotals till hundratals personer samt väldigt många skadade, säger Bo Janzon, som arbetat i 39 år på Totalförsvarets forskningsinstitut bland annat som chef för vapenavdelningen.

Att så pass många fönster runt omkring var hela tyder på att hela laddningen inte utlöstes, enligt Janzon.
-Det verkade som tur var väldigt misslyckat. Fönster är väldigt sköra och skulle ha gått sönder direkt. Sannolikt har bara delat av laddningen löst ut, säger han.

Janzon hänvisar också till uppgifter om att spikar hittats på platsen.
-En sån här typ av terroristbomb kan innehålla mellan fem och tio kilogram sprängämne. Att han dessutom hade splitter med sig tyder på att han var ute efter att skada och döda. Det blir väldigt otrevliga skador på människor, säger han.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand leder förundersökningen om det misstänkta terroristdådet.

Stockholmspolisen ska nu öka sin 'närvaro och synlighet' vid köpcentra och på andra platser. Polisen vädjar också till allmänheten om tips.

Säpo uppger att man inte förändrar hotbildsnivån med anledning av gårdagens händelser.
-Det som talar mest för ett terroristbrott är det meddelande som mannen skickat till nyhetsredaktioner och den frustration och ilska som han ger uttryck för i det brevet, säger Tomas Lindstrand, som därmed kopplar det uppmärksammade mejlet till den nu döde mannen.
-Vi har ett gott utgångsläge när det gäller bevisningen. Stockholmspolisen har gjort en professionell undersökning av brottsplatsen, säger polisöverintendent Anders Thornberg till TT och utesluter inte att flera personer kan vara inblandade.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick information om händelserna i Stockholm vid 18-tiden i går.
-Det är inte bekräftat att de tre händelserna hör ihop, sade han vid en presskonferens i Rosenbad i dag och syftade på bilbranden, självmordsbomben och mejlet med hot.

Brist på svar kan leda till spekulationer av olika slag, sade Reinfeldt.
-Det i sin tur kan leda till slutsatser som sätter bilder som sedan är svåra att ändra, sade han och manade alla att inte dra förhastade slutsatser eller agera förhastat.

Det var i går eftermiddag som en man sprängde sig till döds i centrala Stockholm. Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.

Innan dess hade TT fått ljudfiler via e-post från en man som uppgav att det är 'dags att slå till'. Mejlet kom från en 28-årig man bosatt i södra Sverige. Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam. Också säkerhetspolisen fick det mejl som föregick de två sprängdåden.

I mejlet uppmanar avsändaren sina trosfränder att 'sluta fjäska och förnedra sig'. Han ber samtidigt sin familj om förlåtelse för att han vilselett den om en resa som han gjort till Mellanöstern.

'Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad (heligt krig)'.

Han säger att han inte kunde berätta som det var för vare sig sin hustru eller sin barn. Han betygar familjen sin kärlek och ber hustrun att kyssa barnen från honom.

Han hälsar det svenska folket att konstnären Lars Vilks och dennes Muhammedteckningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och svenskarnas tystnad är bakgrunden till hans uppmaning.

'Så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör'.

Han uppmanar i brevet 'alla mujahedin' (muslimska kämpar för jihad) att inte glömma honom och att be för honom.


TT

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: