onsdag 8 december 2010

Men verklighetsfrånvända svenska politiker dröm-

Mångkultur inte populärt i Israel « Politiskt Inkorrekt: "Mångkultur inte populärt i Israel

ISRAEL Även Israel upplever nu samma slags problem som många av Europas länder i sviterna av en tilltagande ström av flyktingar och invandrare, som många ser som ett hot mot det israeliska samhällets grundpelare.

Tiotusentals afrikaner har under de senaste åren kommit till Israel via landets långa ökengräns mot Egypten, som gjort Israel till en magnet för flyktingar och invandrare på jakt efter jobb och ett nytt liv, i likhet med flera länder i Europa.

Medan Italien antar stränga säkerhetslagar och sätter kustbevakningen på att jaga och hindra båtflyktingar från att nå land på Europas sydspets, är Israels flyktingproblem något av en paradox: landet är upprättat för folk på flykt undan övergrepp i kölvattnet efter andra världskrigets Förintelse.

Samhället är delat mellan en känsla av plikt för att ta emot och beskydda dem som är på flykt, och rädslan för att det ökande antalet flyktingar och invandrare ska göra landet mindre judiskt.

I ett tal i Knesset förra veckan varnade landets statsminister, Benjamin Netanyahu, för en översvämning av illegala invandrare till Israel:

– Detta hotar israelernas jobb, och det hotar den judiska och demokratiska karaktären av Israel.

Myndigheterna säger att nästan samtliga av dem som kommer till Israel är ekonomiska invandrare på jakt efter ett bättre liv och har inte flyktingstatus. Kritikerna hävdar dock att myndigheterna säger nej till flyktingar med ett reellt skyddsbehov.

Sigal Rozen vid Hotline for Migrant Workers, en rättighetsgrupp för invandrare och flyktingar, säger att staten ljuger och den vet att den ljuger och låter medvetet bli att kontrollera statusen på flyktingarna eftersom den vet att det kommer att bevisa lögnen.

Under de senaste fem åren har omkring 35 000 invandrare, både flyktingar och arbetskraftsinvandrare, kommit till Israel, men de har svårt att uppnå status som flyktingar även om de enligt FN:s definitioner har rätt till det. Invandringen är något som förändrat flera städer, ungefär som med Rosengård i Sverige. En stadsdel i Tel Aviv kallas Lilla Afrika och vid rödahavsstaden Eilat är tio procent av befolkningen afrikaner.

De flesta kommer från Eritrea där män ofta tvingas till militärtjänstgöring under slavliknande förhållanden, och från Sudan som har härjats av inbördeskrig, undantagstillstånd och folkmord de sista 20 åren. Enligt Sigal Rozen får 88 procent av de eritreanska asylsökarna globalt sett flyktingstatus, dock inte en enda i Israel.

Kulturgeografiprofessor Arnon Soffer vid universitetet i Haifa menar att om invandringen fortsätter i samma takt som i dag kommer det att finnas en halv miljon illegala invandrare i Israel 2025. Han hävdar också att inströmningen är ett existentiellt hot mot israelerna.

Aftenposten
PrintFriendlyShare
8 december, 2010 | Category: Asyl Migration, Utrik

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: