måndag 20 december 2010

Dussin gripna för terrorplaner | Utrikes | SvD

Dussin gripna för terrorplaner | Utrikes | SvD: "Dussin gripna för terrorplaner

Publicerad: 20 december 2010, 11.07. Senast ändrad: 20 december 2010, 11.48
2010-12-20 11:07:09

Brittisk polis har gripit tolv personer misstänkta för att ha planerat storskaliga terrorhandlingar. Gripandena följde på razzior runt om i landet.
Enligt BBC planerade männen en serie bombdåd i Storbritannien och det ska inte finnas några kopplingar till förra helgens attentat i Stockholm.


* Skriv ut
polisen i West Midlands meddelade i dag att de gripit fem män från Cardiff i Wales, fyra från Stoke i centrala England och tre från London.

- Det här är en storskalig, planerad och underrättelseledd operation med flera styrkor inblandade, sade John Yates, chef för polisens antiterror-bevakning.

De gripna är alla mellan 17 och 28 år och greps av obeväpnade poliser vid sextiden i morse svensk tid.

- De har alla anhållits misstänkta för beställning, förberedelse eller anstiftan till terrordåd i Storbritannien, sade en talesperson.

Exakt vilken typ av brott det rör sig om ville han dock inte uttala sig om.

- Operationen är i ett tidigt skede så vi kan inte vid det här laget berätta i detalj om de misstänkta brotten. Däremot anser jag att det var nödvändigt att ingripa i det här skedet för att garantera den allmänna säkerheten, sade Yates.

BBC rapporterar, med hänvisning till anonyma källor inom säkerhetstjänsten, att männen planerade ett eller flera bombdåd inspirerade av det globala terrornätverket al-Qaida.

Risken för terrordåd i Storbritannien är 'allvarlig'. Landets terrorberedskap ligger på näst högsta nivå på den femgradiga skalan, att jämföra med Sveriges som i oktober höjdes från nivå två till tre.

'Det här betyder att en terroristattack är mycket trolig,' uppger Storbritanniens inrikesdepartement.

De tolv män som greps vid flera gryningsräder i dag hålls på en polisstation i centrala London medan deras hem och ett fåtal andra platser genomsöks av polisen.

Inga kommentarer: