måndag 16 maj 2011

Elever kämpar för att få ha kvar traditionell avslutning « Politiskt Inkorrekt

Elever kämpar för att få ha kvar traditionell avslutning « Politiskt Inkorrekt: "Elever kämpar för att få ha kvar traditionell avslutning

OIKOFOBI Tidigare i maj rapporterade vi om hur eleverna på Sörböleskolan i Skellefteå berövats sin traditionella avslutning i kyrkan som flyttats till en aula, inte heller ”Den blomstertid nu kommer” fick sjungas (läs mer). En majoritet av eleverna protesterade och nu är det dags igen – denna gång är det eleverna i Västerskolan i Hässleholm som protesterar mot att prästens traditionella tal och ”Den blomstertid nu kommer” tagits bort från avslutningen.

Det slopade talet av prästen och ”Den blomstertid nu kommer” blev för mycket för eleverna på Västerskolan i Hässleholm vars elevråd på lämnade över en protestlista på onsdagen till Paul Szabo, rektor för högstadieklasserna.

190 elever skrev under protestlistan för att prästen Inge Wahlquist skulle kunna hålla sitt traditionella sommartal och att ”Den blomstertid nu kommer” skulle kunna sjungas som vanligt.

Rektor Szabo säger ja till ”Den blomstertid nu kommer” men fortsatt nej till det övriga.

– Det är klart vi är besvikna när Paul inte kommer ändra sig. Vi hade hoppats att han skulle sagt att vi gör som vanligt när han såg alla namnen. Samtidigt förstår vi att han måste följa de regler och förordningar som styr skolverksamheten, säger Wilma Andersson som är elevrådets ordförande.

– Det blev en halv seger, vi fick behålla ”Den blomstertid”. Det hade vi inte fått om vi inte reagerat. Enligt skolverket okej även med vers två om Gud.

Elevrådets sekreterare, Wilma Andersson och Adelina Månsson, berättar att de fick höra talas om den slopade traditionen veckan innan och att de flesta tyckte att det var löjligt.

– I enkäten vi gjorde i all hast och frågade 75 elever var det bara en som tänkte på Jesus när man hörde Den blomstertid nu kommer. Alla andra tycket det var en sommarsång och starten på ett härligt lov. En majoritet svarade också att Inge ”Prästs” tal var bra.

– Nu bjuder vi i stället in Inge till niornas avslutningsmiddaga som är frivillig och efter skoltid för att visa vår uppskattning.

Wilma Andersson påpekar att det inte är endast pursvenska elever som skrivit på protestlistan.

– Det finns många muslimer på skolan och de uppfattar inte talet speciellt kristet. Flera av skolans personal har också skrivit på listan, säger hon.

Rektor Szabo menar att det inte handlar om vad han personligen tycker utan vad som krävs av honom som skolledare.

– Jag gillar Inge Wahlquist men enligt förordningen som styr läroplanen får det inte förekomma något religiöst inslag. Det är egentligen två frågor i en. Avslutningen ska vara icke konfessionell, får inte innehålla välsignelse, bön, trosbekännelse etcetera.

– Det andra är valet av lokal. Lite mer diffust men inget problem för oss då vi inte gått till kyrkan utan haft avslutningen på skolan.

– Debatten har fått för stora proportioner. Det är också fel att använda invandringen som orsak till debatten. Det är inte många men några har vänt sig till mig att kyrkan ska slopas och lagen följas, och det är svenskar som ställt de kraven.

– Trotsar vi reglerna riskerar vi bli anmälda och fällda.

Kristianstadsbladet
PrintFriendlyShare
16 maj, 2011 | Category: Inrikes, Religion, Skolan
Gilla Dislike

liked this.

Community
Disqus
Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
35 kommentarer 388 gillar received
Dela på
Visar 30 av 108 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


BrightEye 5 minuter sedan
Här är ett till case. Skolverket jippikayey!

http://ttela.se/start/lillaede...

BrightEye 4 minuter sedan som svar till BrightEye
Måste fråga mig: skollagen säger att religiössymblolik inte hör hemma i skolan, men muslimska, kristna, osv friskolor och koranläsning på arabiska i hemspråksundervisningen ( i vanliga skolor) hör hemma i Sverige?? Det är HELT sjukt. Vi snackar en skolavslutning inte att dom ska kasta vigvatten och frälsa barnen i kyrkan.

quinna 7 minuter sedan
Det är så man skapar lyckliga harmoniska och empatiska barn i Sverige, genom att ta ifrån dom och förbjuda allt vad trygghet, traditioner och svensk kultur står för.
Vad är den barbariska 'Den blomstertid nu kommer' mot nedmontering av Sverige med sharia lagar halalslakt och allah.

bloodgrape 14 minuter sedan
varför tar inte kristdemokraterna chansen och försöker att ändra på detta dårskap? Propagera för en riktig skolavslutning med tal av präst, den blommstertid och Idas sommarvisa! Går det åt hel... så vad gör det, dom ligger ju på 4% , so what? Vinna lite förtroende eller försvinna med flaggan i topp?
1 person gillar det här.

Karinjohansson 17 minuter sedan
' Det är inte många men
några har vänt sig till mig att kyrkan ska slopas och lagen följas,
och det är svenskar som ställt de kraven.'

Det är några som har invändningar! (förmodligen några TOK-liberaler) Varför skall då majoriteten rätta sig efter några??

Låt dem anmäla då! Bra att det blir en diskussion !! Var lite rakryggad för en gång skull.

Gillar uttrycket 'Man skall inte förhandla med terrorister'. Varje eftergift ses som en svaghet och vips så är man förlorad :-(


virtuliserad 19 minuter sedan
Gör er röst hörd. Maila skolledaren. Men håll en god ton annars så låt bli! Det handlar om våra barn och framtida elever.

fornamn.efternamn@hessleholm.se
1 person gillar det här.

lasse1 22 minuter sedan
En religiös avslutning på ett skolår kan nog anses vara av mindre intresse..
.
Däremot, när någon skolrektor eller batikhäxa inom det kungliga Skolverket förbjuder den svenska flaggan som en traditionsenlig ingrediens till en den vanliga skolavlutningen..??
.
Då har det (fán i mig) gått för långt, med den socialistiska eller moderata uppfattningen i en självpåtagen
förnekelse, av en urtida svensk skoltradition...

Humanist_PI 29 minuter sedan
Smaka på detta citat:

'Det blev en halv seger, vi fick behålla ”Den blomstertid”. Det hade vi inte fått om vi inte reagerat. Enligt skolverket okej även med vers två om Gud.'

Diskussionen blir ju fullständigt absurd när man hamnar på en nivå där det handlar om huruvida man får eller inte får sjunga en specifik psalm. Jag hade möjligen kunnat förstå debatten om det handlat om att eleverna förväntades delta i en gudstjänst, ta nattvarden och uttala någon form av trosbekännelse. Men detta är ju rent trams! Det är fråga om att sjunga en sång som förknippas med sommaren och vars text är ett slags hyllning till naturens skönhet. Många uppfattar troligen inte ens ”Den blomstertid” som en kristen sång, utan bara som en sång man av tradition sjunger på skolavslutningen.

Visst, skolan ska vara religiöst neutral och inte innehålla ”konfessionella inslag”. Det tycker jag (och troligen en majoritet svenskar med mig) är helt rimligt. Men samtidigt genomsyrar kristendomen stora delar av våra traditioner och vårt kulturarv! Om vi inte ska ta bort hela det svenska kulturarvet från skolan måste man därmed kunna acceptera att det kan finnas kristna inslag i skolverksamheten.
5 people gillar det här.

Ligur 24 minuter sedan som svar till Humanist_PI
En halv seger? Nej mina unga vänner. Ni har förlorat något ni hade från början, kalla det inte seger bara för att ni inte blev uppätna med hull och hår denna gång. En seger är en vinst, inte att förlora något.
2 people gillar det här.

Karinjohansson 24 minuter sedan som svar till Humanist_PI
Ja, precis! Det är traditionerna som är viktiga och man behöver inte alls vara troende för att tycka om dem.
http://sv.wikipedia.org/wiki/D...

Emse1 53 minuter sedan
'– Trotsar vi reglerna riskerar vi bli anmälda och fällda.'

Då borde samtliga elever, skolpersonal, föräldrar som är FÖR traditionellt svenskt på avslutningen i SVERIGE(som detta land faktiskt än så länge heter) DO anmäla att de är kränkta!

Kom igen nu vuxna och stötta era barn/eleve- ANMÄL diskriminering!
4 people gillar det här.

virtuliserad 17 minuter sedan som svar till Emse1
Det är DO som tolkat in dessa regler och att det skulle vara diskriminerande att ha skolavslutning i kyrkan, inte regeringen.. DO! Inte en chans att de skulle ställa sig bakom någon som vill bibehålla något utav den Svenska kulturen... de hade nog bara skrattat dig rätt upp i ansiktet.

Karinjohansson 1 timme sedan
Jag såg en intervju med Geert Wilders och där sa han att Holländarna borde bli mycket mer stolta över sig själva. Så är det med oss svenskar också. Svenskarna är kända för att vara pålitliga och duktiga. Vi har alla anledning att känna stolthet. Vi skall inte vika en tum och vi är värda sååå mycket bättre politiker än de som vi har.

4 people gillar det här.

67-åring 1 timme sedan
Nog är det väl ändå konstigt, att i Muslimska Friskolor är det fritt fram med 'Koranläsning', och 'bönestunder'
under skoltid, utan att PK-folket 'lyfter ett finger' för att påtala detta.
6 people gillar det här.

Dixiemam 1 timme sedan
En god sak har detta elände fört med sig är att våra barn äntligen har börjat ta ställning, de vill sjunga sin älskade psalm
' Den blomstertid nu kommer ' och låter inte andra ta över stor heder åt de Svenska barnen här är det vi som bestämmer, och inte de med en annan syn på saken.Jiiiipi
7 people gillar det här.

Not2LateIHope 1 timme sedan
Icke ett enda avsteg skall göras från svenska traditioner, oavsett vad nån annan tycker. Icke något!
O det är INTE förhandlingsbart!
8 people gillar det här.

Shakanda 1 timme sedan
Bra alla elever stå på er, klart ni skall ha den kvar som har varit avslutningssed
de som inte vill det får väl gå till sina sk moskeer, m fl
5 people gillar det här.

Shakanda 1 timme sedan
Är det Sverige vi bor i eller skall vi tvingas in i andra länders seder och bruk
vi skall väl inte måsta integreras med muslimska lära, islamistisk mm
Ja, politikerna har låtit allt gå över styr, de verkar hjärntvättade
inget annat land i världen offrar sitt land folk, för andra länders folk, seder, religioner osv länder
här har det gått åt hell, vad är det för fel på politiker, de bör inse det fungerar inte att bland
hejdlöst, de borde ut i världen och se hur det ser ut, för tydligen är de blinda
i vårt lilla land ryms inte alla världens fattiga, människor och inte alla världens religioner
svenska politiker sviker sitt land och folk
5 people gillar det här.

Karinjohansson 1 timme sedan
Politikerna har kommit för långt i från folket. De har bestämt sig för att svenskarna inte har någon kultur eller tradition...så när de har tagit bort ALLT...så kan de i sin multikulti-iver spotta det egna folket i ansiktet och säga: svenskarna är avundsjuka på invandrare..svenskarna har ju inga traditioner..inte ens någon töntig midsommar.

Traditioner är så otroligt viktiga för att ena ett folk. Detta märks ju framför allt på de invandrare som kommer hit att de ger inte upp sina egna traditioner, utan försöker att föra dem vidare till kommande generationer. Traditionerna är en trygghet i en föränderlig värld.

Utan traditioner så blir vi ett fattigt och grått land. Kanske är det den 'svenska jantelagen' som påverkar? Svenskarna är socialistiskt indoktrinerade sedan generationer tillbaka..detta gör att vi inte skall hävda att vi är bättre än några andra och helst förminska oss själva.
5 people gillar det här.

Ligur 56 minuter sedan som svar till Karinjohansson
' Politikerna har kommit för långt i från folket.' Exakt så är det. Politikerna ska vara våra ödmjuka tjänare, de ska vara ombudsmän för folkviljan. Dagens politiker har vandrat vilse från det. Precis som gamla tiders adel tror de att de genom 'ädlare blod' (läs intelligens och fina värderingar) är bättre funtade och lämpade att skilja på rätt och fel. Ett tydligt exempel är när politikerna skall 'påverka värderingar och opinion'. De ska inte påverka något! Har de visioner som i dagsläget inte delas av folket så får de tala för sin sak, försöka övertyga väljarna. Gör man så idag? Nej! Istället ingår man kartell över partigränserna för att fatta besluten över folkets huvuden, då man inser att det fina folkets visioner inte stöds av pöbeln. Sen drar man några symboliska partigränser i sanden för att kunna kalla travestin för 'demokrati'.
1 person gillar det här.

Nostalgikern 1 timme sedan
Sverige är förmodligen det enda landet i världen där man skäms för sin flagga, nationalsång och gamla traditioner i allmänhet.
7 people gillar det här.

Tigeraldrig 59 minuter sedan som svar till Nostalgikern
Inte sant.
Där jag bor har alla Svenska flaggan uppe.
Jag hörde en turist uttala sig om att han var imponerad av att vi var så patriotiska och hade flaggan på varenda hus nästan.

1 person gillar det här.

Niclas7 2 timmar sedan
Det faktum att vi har haft och fortfarande har en nästan okontrollerad och gigantisk invandring till vårt land betyder nödvändigtvis inte att vi måste kapitulera och hissa vit flagg inför det mångkulturella och gömma undan och skämmas för våra egna traditioner. 'Den blomstertid nu kommer' har sjungits i det här landet sedan 1694 och skolavslutningar i kyrkorna har vi haft i många, många generationer. Allt det där tillhör vårt kulturarv och det ska vi stå upp för och försvara. Gör vi inte det, så lär det väl snart komma att betraktas som 'hets mot folkgrupp' och vara kriminellt att sjunga 'Du gamla, du fria'!

Det är härligt att se, att man vågar utmana och ifrågasätta räddhågsna, regelövertolkande, och undfallande skolbyråkrater. Elevernas mod, insiktsfullhet och initiativkraft gör mig glad och förhoppningsfull inför framtiden!
10 people gillar det här.

BitteJ 2 timmar sedan
alltså bojkottar man skolans avslutning eller möjligen kan väl föräldra föreningen lägga en efter ordinarie skolavslutning i kyrkan med präst. för om man bara inte gör någonting så godkänner man ju rektorns ideer. gör något......
7 people gillar det här.

Redigtforbannad 2 timmar sedan
Okej, låt mig se om jag har förstått detta rätt.

Vi har sträckt ut handen och erbjudit folk från hela jorden att komma hit och ta del av våran ihopjobbade välfärd och samhälle utan några som helst krav på motprestation.

Är det för mycket begärt att vi får ha kvar våra svenska seder, traditioner, och allt annat som som skapar en känsla av gemenskap bland Svenskarna?

Dessutom går vi inte till kyrkan eller sjunger av religiösa skäl på skolavslutningen, det är en tradition.

Ursäkta språket, men vem fan har rätt att komma och tala om för oss att detta ska vi sluta upp med, då det kan kränka främmande religioner som befinner sig på Svensk mark i ett sekulärt samhälle för att vi tillåter det, samtidigt som vi dessutom föder dem..?
6 people gillar det här.

BettanB 56 minuter sedan som svar till Redigtforbannad
Det har blivit helt sjukt.
Men till syvene och sist är det inte invandrarnas 'fel'. Det är dessa idioter som ser till att det blir så och ser till att invandrarna enbart får reda på deras rättigheter men inte att det även finns skyldigheter i detta land.

Om man tänker tillbaka på tidigare invandring så har det ju fungerat (kanske inte alltid) smärtfritt förhållandevis till dagens invandring.
Dagens invandring är helt absurd.
Men jag tror att om 'vi' hade ställt krav på dessa flyktingar (som flyr från krig och förföljelse?!?!) från början och inte hållit på att dalta med dom som vi gjort och gör, så hade det sett helt annorlunda ut.
Dessutom så tror jag inte att till strömningen hade varit så stor heller.

Det är inte invandrarnas fel i grund och botten. Det är politikernas och alla dessa 'kärringar' som daltar med dem när dom kommer hit.

De flesta invandrarna som kom på 70 talet har ju 'hittat rätt'. Det tror jag att många av de som kommer nu med hade gjort, om dom hade få rätt hjälp till det.
Men sedan så kan man även diskutera om man ska ta hit människor med helt annan kultur, helt annat synsätt på pengar, sex, familj, vänslap, ärlighet m.m. m.m. Det är nog svårt att få det till att lyckas och bli bra. Iaf inte när det kommer så väldigt väldigt många på en gång.

Det är riktigt tragiskt att se hur politikerna förstör detta vackra land...dessutom medvetet!!!
2 people gillar det här.

nilsanders 2 timmar sedan
i det forna Sovjet lades stor möda på att utplåna alla kristna seder och bruk, kritna religiösa människor hade det inte lätt. Islam och muslimerna lämnades i stort sett i fred.. Svenskarna tar över stafettpinnen och fortsätter med arbetet...min åsikt!
4 people gillar det här.

LeffeF 2 timmar sedan
Det är märkligt att den sekulär-humanistiska religionen tillåts breda ut sig på skolor bland våra ungdomar. Deras profeter är ofta rektorer och medarbetare på våra skolor och starkt slumptroende evolutionister. De gömmer sig ofta under ett falskt sken av religiös neutralitet, men är i verkligheten farliga och lömska fanatiker, som inte drar sig för att ljuga om sådant som inte kan bevisas, men som förleder många ungdomar och senare vuxna ut i ett totalt mörker som kallas sanning.
2 people gillar det här.

j_london 2 timmar sedan
I ett land där allting normalt blivit onormalt, och det onormala normalt - har denna typ av pseudodebatter mycket hög prioritet. Det finns i dag så många fjantar som lyckats ta sig in i landets olika administrationer att, det är dessa som numera färgar vårt samhälle. Läs: förstör vårt samhälle!

Situationen blir allt värre för varje månad; den ene efter den andre skall försöka överträffa varandra i stupiditet och politiskt korrekthet. Alla tycks vara rädda för alla - att man inte är tillräckligt politiskt korrekt och då kan bli angiven anonymt av någon kollega... som vill göra karriär inom vansinnets ramar.
Systemet känner vi igen från gamla Sovjetunionen. Precis som i dagens Sverige, vilade systemet där på sin tid på en rad fullständiga absurditeter. Det spack naturligtvis till slut, precis som bubblan en dag kommer att spricka i Sverige!

Förresten... det är märkligt att så många SVENSKAR plötsligt blivit emot skolavslutningar i kyrkan, och motsätter sig den vackra psalmen 'Den blomstertid nu kommer'!
9 people gillar det här.

nuvetvi 2 timmar sedan
Maria, inte sharia. Föda men inte göda är islam. De som kommer hit, inte vi till deras länder.

Vad ska man säga, när folk röstar på de, som anser att allt är fel, som är folkligt? Det bara låter som de är för folket ! Blev uppror i afrikanska och asiatiska länder om det var så. Där har kristna inget att säga till om heller.

Vad blir kvar av välstånd, demokrati, kristendom, seder och land när bara islam ska respekteras? Juholt och andra är emot slöjförbud. Är slöja svensk tradition? Är islamska seder bra? Varför slöja när man kränker svenska seder?

Vad för gott är det med de andra sederna och kulturerna? Förklara, tack. Vad har de lett till? Vad är det man ska respektera då? När kristendom försvinner, som funnits och legat till grund för Sveriges och västerlandets utveckling.

Hur blir en sådan framtid utan de värderingar, som lett till ett lands välgång? När de förvandlas till något som finns på museum?

Det är väl de, som kommit hit, inte vi till dom och deras länder? Föda men inte kunna göda är islams politik. Sluta med eländespolitiken ! Se till att islamska länder blir demokratiska. Det är hos dem det ska ändras!

För det är de, som har fel. Inte Sverige och Europa. Vad är det för politik och politiker? Vad har de för värderingar, som inte håller på sina egna och sitt eget land och på de, som vill deras land och folk väl?
8 people gillar det här.

Reactions

frokensverige 1 timme sedan
From twitter
RT @PInyheter: Elever kämpar för att få ha kvar traditionell avslutning: http://bit.ly/mGbwHs
Mittswe 2 timmar sedan
From twitter
Elever kämpar för att få ha kvar traditionell avslutning http://j.mp/j59eOt via @AddToAny
Nickemax 3 timmar sedan
From twitter
Elever kämpar för att få ha kvar traditionell avslutning: http://bit.ly/mGbwHs #svpol #sverigedemokraterna #expressen

Trackback-länk

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: