måndag 2 maj 2011

Dansk artikel: Invandrarbrottslighet – Sveriges stora tabu « Politiskt Inkorrekt

Dansk artikel: Invandrarbrottslighet – Sveriges stora tabu « Politiskt Inkorrekt: "Dansk artikel: Invandrarbrottslighet – Sveriges stora tabu

ARTIKEL En elva år gammal dansk artikel väl värd att uppmärksammas, som vi fått översatt. Thomas Heine på Jyllands-posten skrev då följande:

”Invandrares brottslighet är imycket högre grad än i Danmark, något man inte talar högt om i Sverige. Det ökar risken för att Sverige ska fåen egen Jörg Haider, anser kritikerna.

Stockholm

Det är fredagsnatt, klockannärmar sig halv tolv, och den 14-åriga svenska flickan (låt oss kalla henne Linda), är tillsammans med en jämnårig vän på väg hem. I Stockholms tunnelbana, denblå linjen mot nordväst, blir flickorna antastade av ett gäng påstridiga ochhögröstade unga män. Fleramedpassagerare märker vad de uppfattar som oprovocerade trakasserier, men ingeningriper.

Framme i förorten Rissne går det två flickorna av tåget, men killarna följer efter, och ett par hundra meter från Lindas hem, blir hon indragen i ett garage och våldtagen upprepade gånger. Det lyckas hennes vän att undslippa, polis och ambulans tillkallas, och Lindakörs i all hast till sjukhuset, förmodligen märkt för livet.

Dold bakgrund

Ett dramatiskt fall, somnaturligtvis slås upp stort i media, inte minst i Stockholms morgontidningar Aftonbladet och Expressen, som anger en del detaljer om det”tortyr-liknande” övergreppet. Det gör inte berättelsen mindre intressant, att det är bara en av många gruppvåldtäkter runt om i Sverige de senaste åren.

Men en detalj får den svenska allmänheten inte: att de misstänkta har utländska rötter, närmare bestämt i mellanöstern.

Inte heller på tisdagen, då fem pojkar i 15-16 års åldern grips av polisen, eller på onsdagen, då ytterligare tre arresteras, medan en 14-årig lämnas till socialtjänsten, får tittarna,lyssnarna eller läsarna veta den etniska bakgrunden.

Och möjligtvis hade aldrig uppgifterna framkommit, om det inte hade varit för Sverigedemokraterna, ett högerorienterat parti på ytterkanten, som på fredagen den 3:e februari, skickade ut flygblad med de åtta gripna personernas namn, etniska bakgrund och personnummer. Fyra iranier, tre irakier och en marockan. Fem stycken 15 åringar, och tre 16 åringar. Fyra åtalade för grov våldtäkt, fyra för medhjälp till desamma.

Beröringsångest

Få människor kan sympatisera med att unga män – inte tilltalade, än mindre dömda – hängs ut på Internet som våldtäktsmän. Men mitt i allt skrik över Sverigedemokraterna, så hörs nu också spridda röster i Sverige, om att media har låtit sin beröringsångest ta överhanden, gällande invandrare och kriminalitet.

”Medierna gör allt de kanf ör att inte nämna invandrarkriminaliteten. Det är en olycklig och farlig strategi, säger Magnus Karaveli, ledarskribent på tidningen Östgöta Correspondenten i Linköping, själv invandrare med en turkisk far och svensk mamma.

”Klyftan växer mellaneliten – politiker, media och kulturpersonligheter – och folket som inte har myckettill övers för allt snack om mångkulturella välsignelser”, poängterar han.

Svensk media har principen att etnicitet nämns när det är relevant i sammanhanget. Skillnaden är tolkningen av begreppet relevans.

I svenska tidningar kan man således stöta på notiser om fäder, bröder och kusiner, som grovt misshandlat sina döttrar/systrar/kusiner för att de gått på diskotek – och som läsare måste man gissa sig till att det inte handlar om svenska familjer. Sveriges största kvällstidning, Aftonbladet, hade nyligen en stor och detaljerad artikel om”jordgubbs-krigen”, en blodig släktfejd bland några grönsakshandlare i förorten Skärholmen, utan ett ord om etnisk bakgrund (även om många läsare vet att sannolikheten för att möta en svensk grönsakshandlare i denna förort är nära noll).

Överkriminella

Och angående våldtäkt, har det hittills rådigt bred enighet bland svenska journalister, att gärningsmannens etnicitet inte är relevant.

Det trots en serie uppseendeväckande och mycket medialt uppmärksammade gruppvåldtäkter – i Södertälje söder om Stockholm – med övervägande unga människor av syriskt ursprung, som gärningsmän. Och detta även fast alla tillgängliga studier tyder på att invandrare i Sverige är kraftigt överrepresenterade, vad är brottslighet i allmänhet och överfallsvåldtäkter i synnerhet.

Den mest omfattande studien utfördes av statistikchefen Jan Ahlberg från Brottsförebyggande rådet ochpublicerades 1996. Den konkluderade, efter argumentation fram och tillbaka, att invandrare är 4,5 gånger mer benägna än svenskar att begå våldtäkt. Och att invandrare och deras barnmellan 1985 och 1989, begick 51 procent av alla våldtäkter i Sverige, medan deras andel av befolkningen utgjorde 18 procent.

En undersökning utförd av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, visade att av 871 anmälda våldtäkter i Stockholms län 1986-1990, ledde 116 till fällande domar, och av dessa brottslingar hade 68 procent utländskbakgrund. År 1990 var cirka 25 procent av befolkningen i Stockholms län invandrare i första eller andra generationen.

Polisen i Stockholms län konstaterade i en undersökning av perioden 1994-1997, att 42 procent av offren för överfallsvåldtäkter hade pekat ut gärningsmannen som utlänning, 27 procent som svensk, medan 31 procent av offren var tveksamma.

Vidare har kriminalpolisen iStockholm, år efter år, analyserat de anmälda gruppvåldtäkterna. Förra året registrerades 35 gruppvåldtäkter i länet, varav 14 med utländsk förövare, 6 med svenska gärningsmän, 3 med både och, och 12 där offren inte kunde avgöra förövarnas bakgrund. 1998 registrerades 40 fall, varav 18 med endast utländska brottslingar, 10 med enbart svenska, 6 med både och, och 10 där offret var osäkra.

Statistik med förbehåll

”Detta är ytterst känsliginformation, som kan ge främlingsfientliga grupper blodad tand. Men det verkar vara så att de flesta gruppvåldtäkter begås av personer med utländsk bakgrund, och att deras offerhuvudsakligen är svenska kvinnor”, berättar Toni Demitz-Helin, analytiker på kriminalpolisen i Stockholms län.

Naturligtvis måste sådan statistik behandlas med försiktighet.

Långt ifrån alla våldtäkter anmäls. Långt ifrån alla anmäldavåldtäkter leder till fällande dom. ”Utlänningar” kan också vara danska turister som besöker Stockholm. Det kan tänkas att våldtäktsoffer är mer benägna att rapportera, poliser mer benägna att utreda, eller domstolar mer benägna att döma utlänningar än svenskar.

”De tillgängliga bevisen är inte tillräckliga för att dra meningsfulla slutsatser om våldtäktsmännens etniska bakgrund”, hävdar professor Sarnecki, som bedömer att våldtäktsoffer är mycket mer benägna att anmäla utländska män, även direkt när de har blivit attackerade.

Andra kriminologer och statistiker oense, till exempel anser Jan Ahlberg som är övertygad om hans materials giltighet, att det är överbevisat. Men det märkliga är att siffrorna så sällan förekommer i svenska medier – och då enbart i bisatser.

Stockholmspolisen analys av invandrare och gruppvåldtäkter (som Jyllands-posten fick efter ett enda samtal) har inte nämnts någonstans, även fast det skrivits spaltkilometer gruppvåldtäkter.

Huvudet i sanden

”En enastående fallenhet för att stoppa huvudet i sanden, härskar i Sverige. Myndigheterna får hjälp med att slippa göra någonting, eftersom ingen påtalar problem. Och växer en främlingsfientlighet fram, som egentligen inte är främlingsfientlighet, utan en helt rimlig reaktion mot elitens nonsens och slapphet”, menar Knut Carlqvist, författare och kulturredaktör på Finanstidningen.

Det är nämligen inte så att media och politiker, genom att tysta ned invandringsdebatten, har hämmat den. Personligen upplever deras korrespondent i Stockholm sällan att ett privat samtal varar längre än 20 minuter, innan invandringsfrågor tas upp. Och alla opinionsundersökningar tyder på en stor offentlig skepsis mot invandrare, även om frågorna sällan formuleras kristallklart.

”Svenska medier har aldrig insett, att deras uppgift är att hålla ett öga på staten och makten. De tror att deras uppgift är att uppfostra folket. De tror, att om man inte förnekar detta problem, så blir folk rasister. Det är nonsens. Svenska folket är som utgångspunkt toleranta, lite kyliga kanske, men toleranta ”, säger Knut Carlqvist.

Thomas Gûr, som är ledarskribent på SvD, och även han invandrare från Turkiet, pekar på ett annat problem med medias försiktiga rapportering. Nämligen att folk kan få uppfattningen att alla invandrargrupper som begår alla möjligasorters brott – vilket ju alls inte är fallet.

Skillnad mellan olika invandrare

T.ex. visade Jan Ahlberg studie 1996, att invandrare från de flesta länder i Asien, nästan är lika lite brottsbenägna som svenskarna själva – och mindre kriminella än, till exempel invandrare från Danmark, Norge ochFinland. Däremot är det en betydligt större andel kriminella invandrare från framförallt Mellanöstern, Nordafrika och Chile.

”Det är inte lätt att förklara siffrorna. Det är främst män från östra Medelhavsområdet, som är överrepresenterade när det gäller överfallsvåldtäkter. Det kan vara turkar, kurder, syrier eller araber, men det är både muslimer och kristna, såväl fattiga som rika, både bybor och folk från provinsen”, påpekar Thomas Gûr, som tillhör de få i den svenska pressen, som har tagit sig an kontroversiella invandrarfrågor.

Ett svenskt Haider?

Thomas Gûr är skeptisk till framväxten av en svensk Jörg Haider. Han poängterar att det svenska folket redan har experimenterat med en variant av invandringskritisk högerpopulism – duon Bert Karlsson och Ian Wachtmeister,vars Ny demokrati var representerat i riksdagen 1991-1994 – och därmed kan vara”vaccinerade”.

Men såväl Knut Carlqvist som Magnus Karaveli från Östgöta Correspondenten anser det sannolikt att Sverige förr eller senare får en motsvarighet till Jörg Haider, Norges Carl I Hageneller Danmarks Pia Kjærsgaard.

”Det finns stor potential för ett ”svenskt folkparti ”, men hittills har saknat den karismatiske och tillitsväckande ledare som kan mobilisera den för tillfället hemlösa, nationalistiska opinionen, säger Karaveli.

”Det är häpnadsväckande att partiet inte redan finns”, konstaterar Carlqvist och fortsätter:

”Problemen med kulturkrockar är en realitet, och gör man inget åt det, så växer de. Fortsätter eliten att moralisera över folket, samtidigt som man i helt orealistisk gradhyllar invandrarnas bidrag till den svenska kulturen, så är man i en återvändsgränd. Och så riskerar man att svenskarna reagerar med att göra dumma saker. ”

Förändring på väg

Något kan emellertid tyda på att en vändning är på gång i den svenska medievärlden. Den gångna veckan har radio och tidningar haft några småkritiska inslag om invandrare, och närJyllands-posten bad några redaktörer om deras synpunkter, var de förvånansvärt självkritiska:

”Det finns en rådvillhet i den svenska medievärlden, som jag inte sympatiserar med. Vi ska publicera den etniska bakgrunden när det är relevant, och det var det nog i målen i Södertälje, och den senaste från Rissne. Vi borde vara mer offensiva, och däri ligger också självkritik”, säger Joachim Berner, chefredaktör på den ofta tongivande dagstidningen Dagens Nyheter.

»Svensk media stoppade huvudet i sanden på 1990-talet, när Sverige genomlev en hög invandring. Jag tror att vi har missbedömt situationen och lurat oss genom att kalla det irrelevant, om brott begåtts aven invandrare eller svensk”, säger chefredaktören Anders Gerdin, påAftonbladet.

”Konsekvensen är en reaktion bland vanliga svenskar, som har en jävla massa fördomar om invandrare, och inte längre litar på media, säger Gerdin”, som – utan att vilja avslöja detaljer – inleder en mer intensiv täckning av också kontroversiella invandringsfrågor i framtiden.”

JP

Som sagt, artikel är elva år gammal.
2 maj, 2011 | Category: Inrikes
Gilla Dislike

*
*
*
* and 5 others liked this.

Community
Disqus

* Logga ut
* About Disqus

Glad you liked it. Would you like to share?

Facebook

Twitter

* Share
* No thanks

Sharing this page …

Thanks! Close
Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
29 kommentarer 364 gillar received
Dela på
Skicka som @setovis
Visar 17 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS

*

KweenKristin [Moderator] 0 minuter sedan
Bra av PI att igen belyst problemen angående massinvandringen och medias rädsla att skriva sanningen om vad som händer i det svenska samhället. Svensk media har inte förstått att deras uppgift är att informera och skydda befolkningen om vad som händer och hålla öga på staten och makten. Istället har man ljugit och samarbetat med regeringen att inte skriva om våldtäkter och övrig brottslighet utförd av invandrare för att det svenska folket skall accepterar massinvandringen och det multikulturella samhället.

Vad har hänt idag. En del av svenska befolkningen har börjat vakna upp när de upplevt verkligheten och kommit i kontakt med brott som utförts av invandrare från mellanöster och Afrika och Chile. Likaså finns det farliga kriminella gäng från öststaterna som utför brott och bygger upp svårbekämpade kriminella ligor.. Etniska svenskar blir rånade, våldtagna och dödade av invandrare i sitt eget land. Svenska staten låter det egna folket bli dödat och offrat i sitt eget land när de släppt in folk från inkompitabla kulturer.

De straffar folk och kallar dem för rasister som sett farorna och vaknat upp till invandringsproblemen.

Det är unga män i samhället genom historien som traditionellt tar en skyddande roll gentemot stammen. De är de som ser farorna som konfronterar samhället och reagerar därefter.

SD i Sverige, EDL i England och andra grupper är medvetna om hotbilderna som konfronterar deras samhälle. De gör inte mera än att vara samhällets eller stammens beskyddare som när människosläktet uppstod för flera miljoner år sedan.

De är medvetna om farorna, men tyvärr kommer de idag lika mycket innifrån från utifrån.

show more show less
Anmäl
Gilla Svara Svara
*

Monjo [Moderator] 13 minuter sedan
11 år sedan...

...och fortfarande lullar 80% av sveriges befolkning omkring i ovisshet pga av medias mörkande!
show more show less
Anmäl
1 person gillar det här. Gilla Svara Svara
*

sanell4ever [Moderator] 32 minuter sedan
Vad är nytt under solen, detta vet vi väl redan. Men frågan är vad ska vi göra åt problemet?
show more show less
Anmäl
3 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Zzzzverige [Moderator] 43 minuter sedan
Personers etnicitet är bara relevant för media när det ska produceras snyfthistorier. Men inte ens då håller de sig till fakta. De utgår bara från snyftarens berättelse, för gräva kan man ju inte göra. Det är främlingsfientligt.

Journalisten: Jaha, säger du det, du blev alltså dragen i håret ända från Somaliland av en mördargalen farbror som sedan blev uppäten av en kattuggande drogkartell. Dina femtioelva barn kör nattskiftet på en mattfabrik, men Skypar dagligen. Din stora dröm är att bli tolk på heltid för din släkt. Detta måste svenska folket få veta, hur rasistiska och otacksamma vi i Sverige är. Tack för intervjun!
show more show less
Anmäl
6 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

ParisSheraton [Moderator] 1 timme sedan
Till PI , tror att jag förstår,lämnar ämnet.Uppskattar att ni reagerar,ni vet mer än jag,tack.
show more show less
Anmäl
1 person gillar det här. Gilla Svara Svara
*

u28903094 [Moderator] 1 timme sedan
Det kan fortgå i många år till för det finns ingen som protesterar mot den grova kriminaliteten som invandrarna står för och varför finns inte det i Sverige?
show more show less
Anmäl
3 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Dalton47 [Moderator] 1 timme sedan
Om inte etnisitet är intressant (förutom den svenska) så är väl överhuvudtaget ingenting om förövaren intressant. Den självpåtagna rollen som uppfostrare och tolkningschef gör svenska medier till de absolut mest avskyvärda i hela västvärlden, om de ens hör hemma där. Det måste vara något fel när man får mer o bättre information om svenska inrikesförhållanden i norska och danska tidningar än i våra bedrövliga medier som allt fler svenskar bojkottar. Det är konsumenten i en demokrati som avgör vad som är relevant information. Det intresset ska inte styras av några självutnämda pk-'gudar' på redaktionerna.

Sverige har blivit ett riktigt skitland!
show more show less
Anmäl
5 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Alf Johansson [Moderator] 1 timme sedan
En hälsning från Sveriges regering till all världens krigsförbrytare och terrorister i dag

”Varmt välkomna ska ni vara, ni som har blod på era händer och har mördat några hundra eller tusen människor! I Sverige kan ni känna er som hemma. Känn ingen oro för att ert blodiga förflutna ska läggas er till last! Här ser vi det tvärtom som en mycket angelägen uppgift att skydda krigsförbrytare från lagföring och rättvisa. Vi öppnar vår vida, generösa och humanitära famn för alla! Inte heller er försörjning behöver ni oroa er för. Den står svenska folket för. Och vill ni ta hit er stora familj och era gamla älskarinnor har ni regeringens och Migrationsverkets välsignelse. Svensk humanitet omfamnar både onda och goda.”
show more show less
Anmäl
4 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Quexsilber [Moderator] 2 timmar sedan
En elva år gammal artikel..

Oftast brukar journalistik vara färskvara men den här verkar enbart bli mer och mer dagsaktuell allteftersom tiden går. Svensk media och svensk konflikträdsla i ett nötskal.
show more show less
Anmäl
8 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Gere [Moderator] 2 timmar sedan
Skrämmande profetisk artikel, fast den har tio år på nacken.

Det som Carlqvist redan då kunde skönja, har blivit allt mera tydligt.
show more show less
Anmäl
4 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Ornsyn [Moderator] 2 timmar sedan
Det finns ju liknande artiklar som är både 30 och 40 år gamla men ingenting händer för det

Det är bara att titta i gamla aftonbladet eller expressen från 70-talet så är det samma samma samma...

Det märkliga i denna artikel är att man åter pekar ut att man har så lite problem med asiater! Detta belystes belystes i ett program i Kunskapskanalen häromdagen. Enligt det programmet och forskningen där så härrör detta till gemensamma värdgrunder från Luther respektive Konfucianismen nämligen arbetet hos Luther var det avgörande att människan skulle tjäna Gud genom sitt arbete och hos Konfucianismen som vilar på familjelivet och kräver arbete. Bägge dessa religioner har skapat en gemensam värdegrund som gör att vi anpassar oss till andra för att lyckas i studier och arbete. Som vi sa i Sverige innan MultiKulti 'Ta seden dit man kommer' Nu heter det 'Ta sederna som de kommer och anpassa dig'

Sverige - ett land i baklänges utveckling!
show more show less
Anmäl
7 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Marcus [Moderator] 2 timmar sedan
En grymt bra skriven artikel! Man känner sig lite stolt över att ha danska rötter nu. Lite komiskt att den är 11 år gammal. Den beskriver svensk media ganska bra.
show more show less
Anmäl
12 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

MagicThunder [Moderator] 2 timmar sedan
Ja så här ser vardagen ut i sverige överallt numer!
show more show less
Anmäl
20 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Cavatus [Moderator] 2 timmar sedan
Om artikeln är elva år gammal, kan vi dra slutsatsen att eftersom inget hänt i svenska medier sedan dess, är mörkningen nu sju resor värre, då inflödet har ökat till bibliska proportioner och kurvorna för våldsbrott går hand i hand med inflödet av folk från den delen av världen som gärna löser konflikter och egna ekonomiska problem genom att använda våld och tillskansa sig andras egendomar.
show more show less
Anmäl
18 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

lasse1 [Moderator] 2 timmar sedan
Det förstår ju var och en, att man inte kan anklaga Reinfeldts guldgossar för den ökade brottsligheten i landet...

Här är det frågan om invandrarkillar som är supereftertraktade på den svenska arbetsmarknaden enl. Reinfeldt....

Killar som skall bygga upp landet och säkra de framtida pensionena, och då kan man ju inte hänga ut dessa till allmänt förtret...'Bättre då att hålla en låg nivå och trixa lite med brottsstatistiken så löser sig det mesta,
kan vi höra från statsminister Reinfeldts kansli'...
show more show less
Anmäl
17 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

ThinksTwice [Moderator] 2 timmar sedan
Snacka om att man känner igen sig!
show more show less
Anmäl
8 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Sanningen vinner [Moderator] 2 timmar sedan
Detta stämmer exakt med Nicolai Sennels framtidsvisioner om vad som nog kommer hända, men någon han inte vill skall hända. Det kommer dessvärre att hända.
http://politisktinkorrekt.info...
show more show less
Anmäl


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: