måndag 2 april 2012

Malin Lernfelt: Inte svart eller vitt - Ledare - www.gp.se

Malin Lernfelt: Inte svart eller vitt - Ledare - www.gp.se: Malin Lernfelt: Inte svart eller vitt

Det finns det en grupp invandrare som varken har asyl-, familjeskäl eller jobb. Att de skall få stanna i Sverige är inte självklart, skriver GP:s Malin Lernfelt.
Relaterat

Det är inte svårt att vara en av de goda i svensk invandringsdebatt. Det är i praktiken bara att skaffa sig en övertygelse om att alla som söker sig till Sverige har en självklar rätt att stanna. De som försöker problematisera de här frågorna och visa på nyanser bemöts i bästa fall av tystnad.

En av dem som trots mycket motstånd försökt lyfta fram flera sidor av den svenska migrationspolitiken är Merit Wager, debattör, skribent och under flera år medborgarnas flyktingombudsman och ofta anlitad som juridiskt ombud åt människor som sökt asyl eller uppehållstillstånd i Sverige. På sin blogg har hon låtit ”miggor”, anställda vid Migrationsverket, och andra som arbetar med asylärenden (till exempel socialtjänstemän) anonymt ge sin bild av hur utlänningslagen tillämpas i praktiken.

Nu har berättelserna från bloggen samlats i en bok med namnet Inte svart eller vitt, utan svart och vitt (Mummelförlaget, 2012). Just så är asylområdet. Svart och vitt. Och inte sällan grått.

Det är en självklarhet att människor som är i behov av skydd bör få asyl i Sverige. Det är också fullt rimligt att den som kommer hit för att arbeta oavsett ursprung är välkommen, liksom att de som vill återförenas med sin familj får göra det. Utöver det finns det en grupp människor som varken har asyl-, familjeskäl eller jobb. Att de skall få stanna är däremot inte lika självklart. Välfärdsstaten har de facto sina begränsningar. Ändå beskrivs fullt rimliga avslag då och då som omänskliga och det ses mellan fingrarna med lögner och lagbrott. Problemen med det godhjärtade men naiva synsättet blir allt för tydliga i Wagers bok. Liksom hur det fusk som förekommer förstör för dem som har verkliga asylskäl. Att lyfta fram detta är inte främlingsfientligt utan nödvändigt.

Inte svart eller vitt, utan svart och vitt, är ett viktigt dokument som förhoppningsvis leder till att en hel del förändras inom svensk invandringspolitik och -debatt.

Om vi på allvar vill bekämpa rasismen i samhället och se till att människor som behöver skydd får det måste rättsstaten värnas. Annars gynnas krafter i samhället som är allt annat än goda.

Malin Lernfelt
Publicerad 1 april 2012 Uppdaterad 1 april 2012
Skriv ut Tipsa

Facebook Pusha Twitter



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: