fredag 13 april 2012

Elak farfar ger asyl | MigiLeaks

Elak farfar ger asyl | MigiLeaks: Elak farfar ger asyl
Posted on November 16, 2011 by migileaks

Mamma och pappa ville inte gifta bort sin 17-åriga dotter med en man som dotterns farfar valt. Farfadern, en Shejk, blev då arg. Pappan i familjen har därför blivit misshandlad av sin äldre bror. Pappan vill inte flytta från Saghez till en annan del av Iran då han vill bo nära den gamle farfadern. Den 14 december 2010 beslutade Migrationsverket att utvisa Mamman i familjen och hennes två döttrar, som är de som kommit till Sverige för att söka asyl.
Migrationsdomstolen anser i sin prövning att kvinnorna har skyddsskäl gentemot hemstaden Saghez då den elake farfadern har så mycket makt där. Migrationsverket tycker att kvinnorna kan använda sig av ett internt flyktalternativ genom att bosätta säg i Teheran om de inte trivs i Saghez. Migrationsdomstolen avfärdar denna idé med motiveringen:

“Migrationsverket har anfört att familjen har ett internt flyktalternativ i Teheran. Familjen har uppgett att svärfadern/farfadern kommer att hitta dem även utanför Saghez och att svårigheterna att erhålla myndighetsskydd gäller i hela Iran särskilt med hänsyn till att de är kurder. De har vidare anfört att de inte har tillgång till bostad i Teheran och att de tidigare bara vistats där för att ordna med viseringarna. Migrationsdomstolen gör bedömningen att familjen på grund av konflikten med svärfader/farfadern och dennes makt riskerar att utsättas för skyddsgrundande behandling även utanför sin hemprovins. Det finns således inte ett relevant internflyktsalternativ. Dets saknas därmed anledning att närmare gå in på om det vore rimligt att förvänta sig att familjen söker skydd utanför hemprovinsen.”

Den 25 oktober 2011 beviljades de tre kvinnorna permanenta uppehållstillstånd i Sverige av migrationsdomstolen i Göteborg såsom varande “alternativt skyddsbehövande”. De tre nämndemännen som godkände domen var Jan Krüger, Anette Nord och Bodil Näslundh. Rättens jurist, Eva Bertelsen var skiljaktig och ville utvisa de tre till Iran.
Läs domen
UM 412-11 elak svärfar iran
This entry was posted in Migrati

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: