fredag 6 april 2012

Slagord inför ND-möte - rapport | svt.se

Slagord inför ND-möte - rapport | svt.se: hem | kultur & nöje | vetenskap Regioner
sverige | världen | kommentarer rapport i SVT Play


Sverige: Nyheter
Foto: SVT
Slagord inför ND-möte
Rapport
Publicerad 6 april 2012 - 11:05
Uppdaterad 6 april 2012 - 14:01

Polisen befarade bråk inför Nationaldemokraternas möte på Kortedala torg i Göteborg. Efter misshandeln av en 61-årig man på torget ville Nationaldemokraterna protestera mot "dagens mångkulturella samhällsexperiment". Antirasister, däribland Rättvisepartiet Socialisterna, startade en motdemonstration.

Strax före klockan 14 kunde ett 20-tal nationaldemokrater plocka fram sina högtalare och annan utrustning för att hålla sitt torgmöte.

Det överröstades i princip helt av mycket högljudda motdemonstranter. Torgmötet fick hållas cirka 150 meter från kravallstaketen där motdemonstranterna stod och skanderade.

Två män som hade kommit innanför avspärrningarna omhändertogs av polis.

-Vi kommer att ha en stor kommendering på plats. Vi kan inte utesluta att det blir bråk, sade polisens presstalesman Pia Goksöyr inför mötet.

"Viktigt att stå upp"
Någon halvtimme innan mötet dragit igång hade flera hundra människor samlats på Kortedala torg - många av dem anhängare till den antirasistiska motdemonstration som Rättvisepartiet Socialisterna tagit initiativ till.

TT träffade Kristofer Lundberg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Götaland.

-När nazisterna försöker etablera sig här är det viktigt att vi står upp mot dem. De demonstrerar inte mot våldet, de utnyttjar bara den tragiska misshandeln som skedde här, säger han.

På torget skanderade motdemonstranterna "nazismen ska krossas" och "inga nazister på våra gator" utanför det kravallstaket som har rests som skydd för Nationaldemokraternas demonstration.

Polisen var tidigt på plats och hägnade in området med staket där den tillståndsgivna demonstrationen skulle få ske.

Polisen accepterar vissa ordningsstörningar
Den antirasistiska motdemonstrationen som Rättvisepartiet Socialisterna tagit initiativ till har dock inte sökt något tillstånd. Men de har rätt till att manifestera ändå, enligt våra grundlagar.

-Vi har lärt oss genom åren att det är viktigt att vara tidigt på plats. Vi har spärrat av området för den tillståndsgivna demonstrationen. De som är emot får stå utanför, bortom kastavstånd har vi sagt, säger Lars Klevensparr, kommenderingschef för polisens insats.

-Osvuret är bäst, men vi ska se till att båda demonstrationerna, som är grundlagsskyddade, ska kunna genomföras.

Klevensparr säger till att polisen kommer att acceptera vissa ordningsstörningar som att demonstranter drar i staket och avspärrningar, skriker och skränar och kanske till och med avfyrar fyrverkerier.

-Jag har sagt till mina poliser där ute att vi kan acceptera ordningsstörningar men inte svårare ordningsstörningar. Ger man sig på egendom och andra våldsamheter, det tolererar vi inte. Då ingriper vi, säger han.



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: