tisdag 17 april 2012

Expo - Metapedia

Expo - Metapedia: Expo

Stiftelsen Expo är en enligt egen utsago demokratisk och anti-rasistisk stifelse som bland annat ger ut en tidning med samma namn. Sedan oktober 2007 är Charles Westin ordförande för stiftelsen. Expo driver även Exposupporter.
Innehåll
[göm]

1 Tidskriften Expo
2 Historia
3 Andra medarbetare
4 Kritik mot deras verksamhet
5 Externa länkar

Tidskriften Expo
Ett av Expos nummer.

Expo gav ut sitt första nummer av tidningen i slutet av 1994, då som en gratistidning som spreds i vänsterextrema kretsar. Tidningen gavs senare även ut som bilaga i Aftonbladet och Expressen med en totalupplaga på 800 000 exemplar. Expo grundades av AFA-ledaren Tobias Hübinette tillsammans med Stieg Larsson och Andreas Rosenlund. Från början skrevs namnet "eXpo" var på de sedan ändrade namnet till det mer konventionella Expo. Chefredaktören för tidskriften heter Daniel Poohl och ansvarig utgivare är Robert Aschberg. Tidningen är en Kvartettskrift och utkommer med fyra nummer om året.
Historia

En av grundarna, Tobias Hübinette, säger enligt egen utsago att han slutade med sin politiska brottslighet i samband med grundandet av Stiftelsen Expo - dock var har närvarande vid Sverigedemokraternas årsmöte 1995 i Norrköping när de attackerades med stenar och syra. Han dömdes också 1995 för att ha mordhotat flera ledande nationalister i Uppsala, bland annat Johan Rinderheim.

Andra som deltog i grundandet av Expo var AFA-aktivisten Andreas Flyckt och den trotskistiska skribenten Stieg Larsson. Larsson och Hübinette lärde känna varandra i den antidemokratiska organisationen Stoppa Rasismen och de olagliga möten dessa arrangerade mot Sverigepartiet kring 1987. Stoppa Rasismen var en så kallad frontorganisation till det lilla trotskistiska partiet Socialistiska Partiet där Steig Larsson länge var en ledande medlem. Andra dömda våldsverkare från Antifascistisk aktion som skrev för Expo var bland annat paret Anders Carlqvist (använder psynonymen Peter Karlsson när han var skribent i media) och Anna-Lena Dunger (som använder psynonymen Katarina Larsson). Stiftelsen var tidigare registrerad som Hill-stiftelsen som sedan lades ner 1998 då de ej fick dem önskade ekonomiska bidragen och fick stå som modell för strukturen på Stiftelsen Expo.

Stiftelsen återuppstod lagom till Europaparlamentsvalet 1999, dels som en stiftelse med namnet Expo och dels genom en bilaga i Kurdo Baksis invandrartidning Svartvitt, som då bytte namn till Svartvitt Med Expo. Innan valet gav man också ut ett tunt häfte med namn "Sverigedemokraternas internationella nätverk Euro-Nat" skrivet av Stieg Larsson och David Lagerlöf. En konsperationsteoretisk skrift som sammankollade med extremister från hela kontinenten. Andra skribenter som kom till Expo i samma veva var vänsterextremisten Daniel Poohl, Daniel Olsson från Ung Vänster och Mikael Ekman som har fortfarande täta kontakter med Antifascistisk aktion. Dessutom blev den gamla maoisten, nu dock nyliberala Robert Aschberg ordförande för stiftelsen. För att om möjligt få bort vänsterstämpeln tog man också in mer liberala skribenter som till exempel LUFs ordförande Fredrik Malm, som dock lämnade Expo efter ett tag.

Den 9 november 2004 dog chefredaktören Stieg Larsson, och efter det hävdar vissa att retoriken från Expo hårdnat.
Andra medarbetare

Andra medarbetare i tidskriften och/eller stiftelse Expo är eller har varit Anders Dalsbro, Cajsa Unnbom, Håkan Gestrin, Robert Hårdh och Kenny Hjälte, Anders Carlqvist, Anna-Lena Dunger, Kajsa Lindohf, Anna Amnéus och Sara Björk.
Kritik mot deras verksamhet

Stiftelsen säger sig förfoga över Nordens största register över personer med "högerextrema och antidemokratiska företeelser". Många bedömare är kritiska till Expos funktion och arbetsmetoder. Kritiken riktas mot verksamheten på flera punkter:

Godtycklig kartläggning och åsiktsregistrering av personer som man uppfattar som ”högerextrema” eller ”antidemokratiska”, alltifrån invandringskritiker och frikyrkliga till uttalade nationalsocialister.
Utövandet av påtryckningar på arbetsgivare, skolor, fackföreningar, Försvarsmakten och andra organisationer och sammanslutningar där ”högerextremister” är verksamma vilket ofta har lett till avskedningar, uteslutningar och avstängningar.
Läcker uppgifter om ”högerextremister” till extremvänstern som vid flera tillfällen har resulterat i våldsdåd eller uthängningar av både av offentliga och icke offentliga personer.
Samarbete med våldsorganisationer såsom Antifascistisk aktion och våldsverkande personer som bland andra Tobias Hübinette.
Vissa menar att Expos register över personer med "högerextrema och antidemokratiska företeelser" bör anses vara i strid med grundlagen, som förbjuder åsiktsregistrering. Ytterligare menar vissa att Expos (vars verksamhet är finansierat till största delen via statliga skattepengar) åsiktsregistrering är ett sätt för staten att låtsas ha fria händer angående åsiktsregistrering, där staten/det nuvarande paradigmet i framtiden kan, vid ett eventuellt regimbyte med medföljande genomgång av överträdelser/övergrepp från den utbytta regimens sida, hävda att det inte är de som ska stå till svars för olaga åsiktsregistrering, utan i så fall Expo.
Poeten Muhamed Omar skriver i ett inlägg på sin blogg: "Det finns faktiskt mer att läsa om den judiska rasismen i Ha’aretz, Jerusalem Post och andra israeliska tidningar än i Expo!" Omar menar att Expo undviker att exponera vissa känsliga frågor som läsarna inte bör få veta: "Expo stöds, enligt egen utsago, av den judiska frimurar-organisationen B’nai B’rith och dess underorganisation Anti-Defamation League (ADL)".
I augusti 2010 framkom uppgifter att medarbetare på Expo har låtit representanter för SSU logga in på Expo:s blogg för att lägga upp information. Trots att Expo utåt påstår sig vara "politiskt obundet". Det nära samarbetet avslöjades efter att SSU:s och Expos servrar blivit hackade.
I samband med ett sexuellt övergrepp på en 11-årig flicka på Husbybadet i februari 2011 valde Expo att kalla händelsen för "en incident". Upprinnelsen var då cirka 20 stycken ensamkommande flyktingbarn förgrep sig på flickan i badhusets äventyrsgrotta. Förövarna var bosatta på företaget Attendos transitboende Björkudden. Expos ställningstagande ansågs som ett försvar av sexuella övergrepp mot barn.
I mars 2011 skriver Expo att Svenska Motståndsrörelsens torgmöte i Sundsvall den 5 mars planerades i avsikt att störa Sundsvalls miljörörelse som hade möte på samma tog samma dag. Expo citerar Tomas Åslund vid Polisen som anses ha kommit med uppgiterna. Uppgiften visar sig felaktig då Pär Öberg från Svenska Motståndsrörelsen ringer upp Åslund. Åslund avfärdar Expos uppgift som felaktig.

Externa länkar

Expo - officiell webbplats
info-14: Ondskans näste - härifrån sprids lögnen
Nationaldemokraterna: Hotet mot yttrandefriheten
Mohamed Omar: Expo – exponerar eller mörklägger?
Fria Nyheter - Socialdemokrat skriver för Expo
SvD - Expos hemsida hackades
Nationell.nu - Expos hemsida hackad
Expo - Skrek "svartskallar" utanför flyktingförläggning
Nationellt Motstånd - EXPO ljuger fräckt!

Istock-newspapers.jpg
Den här artikeln ingår
i ämnesportalen om
Nordisk massmedia
Flag of Israel.svg.png
Den här artikeln ingår
i ämnesportalen om
Sionism
Kategorier: Expo | Svenska | Organisationer och andra sammanslutningar | Tidningar | Lobbygrupper



– skickat med Google Verktygsfält

1 kommentar:

du sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.