onsdag 18 april 2012

Svenskhatande invandrare får lågt straff | Realisten

Svenskhatande invandrare får lågt straff | Realisten: Svenskhatande invandrare får lågt straff
Alingsås En 19-årig arab har gjort sig skyldig till tre fall av misshandel. Bland annat överföll ha ett sovande par. Han kommer dock lindrigt undan då han åberopat nödvärn.
Artikeln i PDF-format
10 Kommentarer

Liknande nyheter:

Lågt straff för Ahmad Akileh
Lågt straff för grova bedrägerier med skimmade kort
Invandrare döms för inbrott i Enköping‏
Sänkta straff för våldtäktsdömda invandrare
Hovrätten halverar straff för mångårig barnmisshandel

Den 19-årige arabiske invandraren Mohamed Ayad har vid tre olika tillfällen angripit svenskar i Göteborg. Vid första tillfället har han angripit en svensk yngling som varit vid Restaurang Trägårn i Göteborg. Den svenske ynglingen var på väg hem tillsammans med en kamrat, när en diskussion uppstod utanför restaurangen. Svenskarna upplevde att Mohamed Ayad avsiktligt försökte provocera fram bråk, och ville avvika från platsen. Det ville dock inte Mohamed Ayad att de skulle, som angrep en av de svenska ynglingarna genom att slå honom i bakhuvudet. Ordningsvakter vid restaurangen hade dock sett vad som skett och kunnat avbryta misshandeln. De har även vittnat mot Mohamed Ayad.

Vid det andra tillfället bröt sig Mohamed Ayad in hos ett svenskt par. De var båda nattarbetande och låg därför och sov på dagen. De vaknade abrupt av att någon slog på dem när de låg i sängen. Mohamed Ayad uppgav att det svenska paret uppträtt aggressivt och kränkande mot hans mormor som bor i samma hus som det svenska paret. Han stampade och sparkade den svenska mannen i ansiktet vilket medförde livsfara för den svenska mannen. När misshandeln började vaknade den svenska kvinnan som larmade polisen. Efter någon minut avvek därför Mohamed Ayar. En rättsläkare har vittnat för att styrka de skador den svenske mannen ådrog sig. Mohamed Ayar har erkänt att han slagit den svenske mannen, men att det skett på gatan när han skyddade sin mormor från svenskens invandrarhat. Det svenska paret har mått mycket dåligt efter händelsen och känt sig tvingade att flytta.

Det tredje tillfället hände när en busschaufför vid Göteborgs lokaltrafik stannat vid en ändhållplats. Chauffören hade några minuter till godo innan han skulle köra en ny runda, och sträckte därför på benen utanför bussen. Han såg då Mohamad Ayar vara i full färd med att krossa fönster till en restaurang en bit bort tillsammans med några fortfarande anonyma invandrare. Han ropade då till dem att sluta med det, och att han skulle ringa polisen. Mohamad Ayar och hans kumpaner började springa mot bussen samtidigt som de kastade flaskor som de hade i några påsar mot bussen. Några flaskor gick sönder och splitter träffade den förskräckte busschauffören. Uppskakad kastade han sig in i bussen, stängde dörren och körde därifrån samtidigt som invandrarna fortsatte kasta flaskor och även stenar mot bussen. Mohamed Ayar erkände att han kastade några flaskor mot busschauffören med först efter att denne provocerat honom och hans kamrater. De kastade flaskorna enbart för att skydda sig själva. Han nekade till att ha försökt göra inbrott i restaurangen.

I samtliga tre fall av misshandel har Mohamed Ayad åberopat nödvärnsrätt och att det är han som blivit angripen av rasistiska ”svennar”. Detta har domaren Sven-Erik Gerdin tagit fasta på, och riktar därför skarp kritik mot åklagaren för att denne inte tagit Mohamed Ayads uppgifter på större allvar och genomfört en bättre utredning för att klargöra om det begåtts eventuellt hatbrott från svenskarnas sida gentemot den unge invandraren.

Domaren Sven-Erik Gerdin anser att straffvärdet för hans brottsliga gärningar är ett års fängelse. Men eftersom Mohamed Ayad endast är 19 år ska påföljden sänkas med fyra månader till åtta månaders fängelse. Och eftersom det är ett aggressivt beteendemönster som Mohamed Ayad har, så måste han se upp med hur han uppträder i framtiden. För att komma tillrätta med det aggressiva uppträdandet kanske inte fängelse är bästa lösningen, resonerar Sven-Erik Gerdin, som bestämmer påföljden till skyddstillsyn (det kan låta otroligt, men domaren resonerar så här).

På Realisten.se resonerar vi att det förvisso kan förekomma bråk vid en nattklubb, och att invandrare kastar sten och flaskor på bussar vet vi är en del av mångkulturen. Men att bryta sig in hos en person som ligger och sover, misshandla denne för att sedan åberopa nödvärn? Och att det förelegat livsfara för offret, är inte det allvarligt? Det är förvisso allvarligt säger Sven-Erik Gerdin, men tillägger att man måste ta hänsyn till den unge invandrarens möjligheter att komma in i det svenska samhället. Tanken har infunnit sig hos oss på redaktionen att det kanske inte bara är invandrarna som är svenskhatande, utan även vissa rådmän och jurister i det svenska domstolsväsendet.

Det är oklart om Åklagarmyndigheten kommer att yrka på straffskärpning i ett eventuellt överklagande.
flattr this!
Redaktionen

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: