onsdag 18 april 2012

Begick brott efter fyra dagar i Sverige – får stanna | Realisten

Begick brott efter fyra dagar i Sverige – får stanna | Realisten: Begick brott efter fyra dagar i Sverige – får stanna

Stockholm Han hade hunnit vara i Sverige i fyra dagar innan han begick brott. Trots att rätten inte med säkerhet kan säga vem han är eller om han dömts för brott tidigare får han stanna i Sverige.

Han utger sig för att heta Duru Gabaraev och tillhöra folkgruppen osseter, en folkgrupp besläktad med iranierna som strävar efter självständighet i Georgien. Den 26 april kom han till Sverige. Han har ingen anknytning till landet och bor hos bekantas bekanta som han inte kunnat uppge namn på i rätten. Han har av dem blivit lovad arbete i Sverige, vad han skulle arbeta med kunde han dock inte berätta.

Den 30 april gick han in på Coop Forum i Häggvik i Sollentuna och stal matvaror och kosmetika till ett värde av 2 307 kronor. Stölden upptäcktes och två väktare gick fram till Duru Gabaraev för att gripa honom. De utsattes då för hot från honom. Han höll upp ett par stora stenar och hotade att kasta dem på väktarna om de kom närmare. Han kunde dock snart gripas. Vid gripandet visade det sig att han var beväpnad med kniv. Dessutom uppgav han att han var en annan man, vilket han styrkte genom falska ett förfalskat kvitto på asylansökan.

Den 7 maj dömdes Duru Gabaraev till tre månaders fängelse och utvisning fram till 2014. Gabaraev överklagade dock domen till hovrätten.

Den 17 juni föll domen i Svea Hovrätt. Hovrätten menar att Duru Gabaraev så vitt är känt inte är dömd för brott tidigare men att omständigheterna ändå talar för att det finns en viss risk för återfall i brott. Brotten ses dock som ett led i samma brott och att man därmed inte kan tala om upprepad brottslighet i vid mening. Därför ska Gabaraev inte utvisas.

Duru Gabaraev släpps därför så snart han avtjänat sitt fängelsestraff och kan då återvända till sin nya karriär i Sverige.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: