tisdag 3 april 2012

”Sanningen bakom socialens skenande socialhjälpskostnader” « Richard Jomshof

”Sanningen bakom socialens skenande socialhjälpskostnader” « Richard Jomshof: « Debatten som inte blev av
”Sanningen bakom socialens skenande socialhjälpskostnader”

Socialstyrelsen betalade Karlskrona kommun ut 83,2 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd under 2010. Av detta gick hela 50,3 miljoner (60,5 procent) till personer födda utanför Sverige inklusive "flyktingar"
3 april, 2012 av Richard Jomshof

I tidningen Sydöstran den 30 mars ägnar man en halvsida åt de skenande socialbidragskostnaderna (eller ekonomiskt bistånd som det också kallas) i Karlskrona. Jag vet inte för vilken gång i ordningen, men liknande artiklar har varit frekvent förekommande i såväl Sydöstran som i den andra lokaltidningen i Blekinge, BLT, genom åren.

I artikeln kan vi läsa att en ”övervältring av kostnader från staten till kommunerna” har skett, vilket också är den förklaring (”sanning”) Jan-Anders Lindfors, andre vice ordförande i socialnämnden i Karlskrona tillika socialdemokrat, ger som svar på varför socialbidragskostnaderna har ökat drastiskt i Karlskrona. Sedan radas en rad fakta upp i artikeln som visar att andelen människor som behöver stöd under en längre tid har ökat.

Att kommunerna har tvingats till att ta ett allt större ansvar i takt med att det statliga skyddsnätet försämrats, är ingen hemlighet. Men det är naturligtvis inte hela sanningen. För vad som är brukligt i artiklar av detta slag, så även denna gång, är att man helt tycks glömma bort massinvandringens effekter på de skenande socialbidragskostnaderna i kommunen.

I dag går till exempel mycket stora resurser till att stödja invandrade familjer som inte kan hantera sin situation i Karlskrona. Enligt statistik från Socialstyrelsen betalade Karlskrona kommun ut 83,2 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd under 2010. Av detta gick hela 50,3 miljoner (60,5 procent) till personer födda utanför Sverige inklusive flyktingar (statistik för utländsk bakgrund går dock inte att få fram, vilket hade förvärrat siffrorna ytterligare). Det är anmärkningsvärda siffror som klart och tydligt visar hur svensk invandringspolitik dränerar svensk välfärd. Om detta skriver Sydöstran ingenting. Och socialdemokraten Jan-Anders Lindfors låtsas som om det regnar.

Jag vill påminna om att vårt svenska välfärdssystem bygger på principen att vi bidrar efter förmåga och får efter behov. Men när det på relativt kort tid invandrat mycket stora grupper av människor som ska ha del av den gemensamma kakan trots att de aldrig bidragit till densamma, har det svenska välfärdssystemet kommit i obalans. Detta har naturligtvis förändrat de välfärdspolitiska förutsättningarna radikalt. Jag menar därför att det finns en tämligen enkel förklaring till varför svensk välfärd är på väg att falla samman, vilket inte minst märks i våra skolor, i vården och i hur man behandlar våra äldre. Men som sagt, om detta skriver Sydöstran ingenting.

Uppenbarligen har begreppet ”sanning” en annan innebörd för Jan-Anders Lindfors och tidningen Sydöstran.
Share this:

Twitter3
Facebook

Like this:
Gilla
Bli först att gilla denna post.

Postat i Uncategorized | Kommentera

Kommentarers RSS

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: