måndag 19 mars 2012

Trendbrott: Flyktingbarn blir flyktingungdomar | Realisten

Trendbrott: Flyktingbarn blir flyktingungdomar | Realisten: På internet har skämtsamma ord som skäggbarn spridits i kommentarsfällt och på forum. Extra bisarrt har det blivit de få gånger media valt att berätta om polisiära händelser på boenden för flyktingbarnen. Det har handlat om misshandel, våldtäkt, narkotikabrott och vandalisering. Brott som man har väldigt svårt att se små diande bebisar genomföra.

Nu tycks ett trendbrott vara på gång. Media börjar använda ordet flyktingungdomar istället för flyktingbarn. Det är det enda sättet för dem att behålla sin trovärdighet. I Helsingborgs Dagblad publicerades i går en artikel med rubriken ”Svårt att ta emot fler flyktingbarn”, enligt gammalt mönster. Men redan i ingressen använder man i stället ordet flyktingungdomar: ”Socialnämnden säger stopp – just nu finns ingen möjlighet att ta emot fler ensamkommande flyktingungdomar”. Den enda gången som ordet barn förekommer i artikeln skriver man ”barn och unga”.

Samma sak märks i en artikel i Östran som publicerades i går. Även här används ordet flyktingungdomar vid flera tillfällen. Enda gången ordet barn förekommer är det i uttrycket ”tonårsbarn”. Det är klart att det i sammanhanget hade varit extra svårt att beskriva ungdomarna som ”flyktingbarn” när bland annat regel för de ensamkommande små liven beskrivs:

Hos oss sköter de sin ekonomi själva och lagar mat själva. De får gå ut och ta en öl på krogen men inte dricka på boendet. Tidigare tillät vi övernattningar men nu har vi tagit bort det. Det blev bökigt.

Det finns fler exempel. Det är helt klart att uttrycket ensamkommande flyktingbarn fortfarande är det dominerande i medieflödet, och att man även tidigare ibland kunnat se uttrycket ”ensamkommande flyktingungdomar”, men det har blivit vanligare på senare tid. Och jag vågar gissa att det kommer att bli än vanligare.

Vi invandringskritiker utövar nämligen påtryckningar mot etablissemanget, även om man från etablissemangets sida inte vill låtsas om det. Vi sätter avtryck i debatten. Det är inte första gången som etablissemanget tvingas byta sitt språkbruk för att intensiva upplysningskampanjer och medvetna satsningar gjort att människor bara skrattat när de hört politiskt korrekta politiker uttrycka sig.

Man hör inte många politiker tala om kulturberikning i dag. Ordet har helt fallit i invandringskritikers händer och sannolikt kommer man snart inte höra allt för många tala om ensamkommande flyktingbarn, utan att de som lyssnar drar på mungiporna.

Fler och fler svenskar söker information via exempelvis Realisten.se men även flera andra invandringskritiska tidningar och bloggar går framåt på nätet. Via flygbladskampanjer har Svenskarnas parti upplyst åtskilliga människor om så kallade flyktingbarn. Och det ger resultat.

Det kan tyckas vara en ganska liten sak att vi lyckas få media att gå från att prata om flyktingbarn till flyktingungdomar, men i själva verket är det en stor påverkan vi har gjort. Dels för att vi har tvingat media att komma närmare sanningen i sina beskrivningar vilket automatiskt gör människor mindre välvilliga till att ta emot de unga männen som de tidigare trott var små barn. Men också genom att vi visar oss själva och andra att vi faktiskt kan påverka. Varje utdelat flygblad, varje länkning till en bra artikel via sociala medier, varje gång man säger ett sanningens ord till en arbetskamrat, varje gång man skickar en kritisk insändare till en tidning, även om den refuseras, så gör man en liten insats som tillsammans med alla andra människors insatser blir något stort, ja enormt.

Vi ska inte underskatta oss själva och vår påverkan. Med små steg framåt erövrar vi sakta men säkert, bit för bit, den offentliga debatten, det politiska inflytandet och landet.

Ett tack till alla som bidrar till att sätta bollen i rullning! Vi skapar framtiden.



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: