måndag 12 mars 2012

Regeringen smyghöjer begravningsavgifterna | SvD

Regeringen smyghöjer begravningsavgifterna | SvD: Regeringen smyghöjer begravningsavgifterna

Avgifterna för landets begravningsverksamhet kommer att skjuta i höjden om finansdepartementet får igenom sina förslag. Detta kan slå hårt mot Svenska kyrkan, och vi vänder oss mot att regeringen på detta sätt lägger sig i kyrkans arbete, skriver Anders Ekegren (FP) och Curt Fredriksson, ordförande Kyrkogårdsnämnden i Solna församling.
Avgifter får legitimitet om de är begripliga och om det finns en koppling mellan service och avgift, skriver artikelförfattarna.

Avgifter får legitimitet om de är begripliga och om det finns en koppling mellan service och avgift, skriver artikelförfattarna.

Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

11 mars 2012 kl 19:16 BRÄNNPUNKT | KYRKAN

Regeringen planerar att i smyg höja begravningsavgifterna för tre miljoner svenskar. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet. I Solna kommun kommer avgifterna mer än fördubblas.

• Vi befarar att kostnaderna för begravningsväsendet kraftigt riskerar att skena.

• Vi befarar att många kommer att lämna Svenska kyrkan.

• Vi tycker det är anmärkningsvärt att regeringen lägger sig i kyrkans angelägenheter.

Syftet med den förändring som finansdepartementet planerar är att ta ut en enhetlig avgift i hela landet (utom i Stockholms stad och Tranås där kommunerna, och inte Svenska kyrkan, är huvudmän för begravningsverksamheten). Diverse byråkratiska och administrativa skäl anges, som att Skatteverket inte längre ska registrera församlingsnivå i folkbokföringen.

Vår bedömning är att avgifterna för landets begravningsverksamhet kraftigt kommer att skjuta i höjden. När den som lokalt ansvarar för att planera och genomföra begravningsverksamhet och att förvalta begravningsplatserna inte längre har några incitament att hålla kostnaderna låga kommer de, som i all annan verksamhet, att stiga. Om man kan skicka räkningen till någon annan gör man i allmänhet det. Det riskerar att bidra till att allt fler lämnar kyrkan när man märker att avgifterna höjs.

Att avgiften blir samma i hela landet – oavsett vad kostnaderna för begravningsverksamheten de facto är – påstås leda till att den enskilde får en större acceptans för avgifterna. Vår bedömning är att det är tvärtom. Avgifter får legitimitet om de är begripliga och om det finns en koppling mellan service och avgift. I annat fall kan man lika gärna finansiera verksamheten genom det ordinarie skattesystemet och omfördela enligt skatteutjämningssystemet för kommunerna.

I Solna får denna ändring absurda konsekvenser. Det kommer att var fyra gånger så dyrt att ligga på Solna kyrkogård jämfört med Stockholms stads Norra begravningsplatsen tvärs över gatan.

När kyrkan och staten gick skilda vägar för drygt tio år sedan fick kyrkan behålla ansvaret för begravningsverksamheten. Den här förändringen visar att det är problematiskt att upprätthålla den sekulära ordning, där stat och kyrka ska vara skilda åt, eftersom staten och kyrkan ändå är så starkt beroende av varandra genom bland annat skatteindrivning och begravningsverksamheten. Att regeringen på det här sättet direkt lägger sig i en kyrkans angelägenhet menar vi principiellt strider mot den förändring för religionsfrihet som Sverige genomgick för tio år sedan.

För den enskilde rör det sig inte om så mycket pengar. För solnaborna blir det någon eller ett par tior i månaden. Men totalt sett är det viktigt att hålla en hög effektivitet i offentliga verksamheter. Den här omläggningen bidrar inte till det.

ANDERS EKEGREN (FP)

stadsbyggnadskommunalråd, Solna stad

CURT FREDRIKSSON

ordförande Kyrkogårdsnämnden (FiSK),

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: