tisdag 27 mars 2012

Sverigedemokraterna - SD begär riksdagsdebatt om ensamkommande minderåriga asylsökande - Mynewsdesk

Sverigedemokraterna - SD begär riksdagsdebatt om ensamkommande minderåriga asylsökande - Mynewsdesk: SD begär riksdagsdebatt om ensamkommande minderåriga asylsökande
2012-03-27 11:16
ökat från 388 minderåriga 2004 till 2 657 minderåriga 2011. Under 2012 är Migrationsverkets prognos 3100 asylsökande 
 I Norge, Finland och Danmark har denna typ av invandring minskat kraftigt sedan rekordåret 2009.
Under dagen lämnar Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder en begäran till talmannen om att en aktuell debatt i riksdagen ska hållas om ensamkommande minderåriga asylsökande. Björn Söder kommenterar:

– Detta är en mycket aktuell fråga i samhällsdebatten. Denna typ av invandring har ökat mycket kraftigt de senaste åren och Migrationsverket har uttryckt oro för att systemet för mottagande håller på att kollapsa. Vi skulle vilja bredda perspektivet och se på hur utvecklingen har varit i andra länder och hur man hanterar frågan där.

Detta är tredje gången för året som Sverigedemokraterna begär att riksdagen ska hålla aktuella debatter. Tidigare har man föreslagit att aktuella debatter ska hållas om arbetslöshetsförsäkringen samt konkurrensen på bankmarknaden. De gångerna avslogs dock partiets begäran av de andra partierna i samråd med talmannen. Partiets begäran i sin helhet:



Begäran om aktuell debatt rörande ensamkommande minderåriga asylsökande

Ensamkommande barn och ungdomar som söker asyl i Sverige är en aktuell och mycket omdebatterad fråga. Antalet ensamkommande asylsökande minderåriga har enligt Migrationsverkets statistik ökat från 388 minderåriga 2004 till 2 657 minderåriga 2011. Under 2012 är Migrationsverkets prognos 3100 asylsökande minderåriga och under 2013 prognostiserar man antalet till 3300. Orsakerna till detta är dels en allmän trend men även regeringens överenskommelse med Miljöpartiet inom migrationsområdet.

Mottagandesystemet är idag på grund av denna utveckling under mycket hårt tryck. Enligt uppgifter från Migrationsverket i Sveriges Radio Ekot den 13 mars är situationen så pass allvarlig att man närmar sig en kollaps. I debatten diskuteras huruvida en lösning kan vara att tvinga kommuner att teckna avtal om mottagande med migrationsverket.

Samtidigt som antalet ensamkommande minderåriga som söker asyl ökar mycket kraftigt till Sverige är situationen idag en helt annan i våra grannländer. I Norge, Finland och Danmark har denna typ av invandring minskat kraftigt sedan rekordåret 2009. Detta föranleder frågor om varför Sverige avviker så kraftigt från sina grannländer. Sverige avviker också från de andra nordiska länder vad gäller mottagandesystem. Sammantaget talar detta för en intressant och angelägen debatt som vi hoppas kan hållas i riksdagen så snart som möjligt.

Björn Söder
Grůppledare



För vidare information:

Martin Kinnunen
Pressansvarig
Telefon: 0708 – 18 09 43
E-post: martin.kinnunen@sverigedemokraterna.se
Kategorisering

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: