torsdag 15 mars 2012

Islamisternas dödande av Nigerias kristna angår även oss - Artikel av Alf Svensson - Newsmill

Islamisternas dödande av Nigerias kristna angår även oss - Artikel av Alf Svensson - Newsmill: Förföljelser av kristna
Alf Svensson om Förföljelser av kristna
Islamisternas dödande av Nigerias kristna angår även oss

Publicerad: 2012-03-15 08:03, Uppdaterad: 2012-03-15 08:03

Europaparlamentariker (KD): EU och Sverige kan med sitt bistånd sätta krav på regimen i Abuja att sätta stopp för massakrena i norra Nigeria.

8 kommentarer
dela
skriv ut
Facebook
Twitter

Om författaren

Alf Svensson - Europaparlamentariker för Kristdemokraterna.

Nigeria är ett rikt land. Oskattbara oljefyndigheter gör att befolkningen - 152 miljoner - borde leva under helt andra materiella förhållanden än vad den kompakta majoriteten gör. Korruption och vanstyre gastkramar nigerianerna samtidigt som landets ledare söker spela en allt mäktigare roll på den gigantiska afrikanska kontinenten.

Under veckan behandlas en resolution i Europaparlamentet om situationen i landet, för att belysa det faktum att omvärlden inte kan stå passiv när oskyldiga människor dödas. I helgen skakades norra delarna av landet av nya bomber, varpå hämndaktioner följde. En extremistisk muslimsk sekt, Boko Haram, förmodligen i pakt med Al-Qaida, mördar och fördriver kristna. Kyrkor bränns ned. Skolor attackeras. Alla tänkbara terrormetoder nyttjas för att nå Boko Harams mål, att rensa ut kristna från, nu i första skedet, norra Nigeria. Det är i synnerhet detta potentiella "religionskrig" som måste diskuteras och fördömas på europeisk och global nivå.

EU, som i bistånd under en femårsperiod satsar 677 miljoner euro - över sex miljarder kronor - på Nigeria, har all anledning, för att inte säga plikt, att ställa krav på regimen i Abuja. Men det är inte tillräckligt att motsättningarna endast debatteras och fördöms. En religionsdialog måste till mellan olika grupperingar i landet, och mer moderata islamska element måste engageras för att visa på alternativ till extremismen. Det måste gå att överbrygga spänningar över religionsgränserna. Även här kan EU och Sverige genom sitt bistånd bidra med erfarenhet och resurser.

Afrikanska Unionen måste också med emfas ta sig an de extrema grupperingar som på senare tid vuxit sig starkare även i delar söder om Sahara. Man behöver samarbeta med utbyte av underrättelseinformation och tydligare formulera motsättningarna som ett gemensamt problem och hot gentemot hela regionen. Proaktivitet gentemot dessa extrema strömningar måste vara ledstjärnan både för Afrikanska Unionen och för EU:s strategier vis á vis regionen.

Det måste strykas under att nigerianska regeringens primära uppgift är att främja mänskliga rättigheter. Och det duger inte att orda om mänskliga fri- och rättigheter i allmänna ospecificerade termer. Det är religionsfrihet som ska garanteras, och detta måste EU, bland annat utifrån sina biståndsrelationer, kräva. Extremiströrelser som Boko Haram är inte resonabla. Men i ett land som håller avsevärd trupp runt om i Afrika, är det inte försvarbart att demokratins fundamentala rättigheter, skydd till liv och lem, inte upprätthålls.

Det är självklart att regeringen, om den ska vinna respekt i demokratins kretsar, måste göra insatser för att mota undan förnedrande fattigdom. De ansträngningarna - i den mån de nu finns - begravs i stridigheterna mellan kristna och muslimer. Hittills har mer än tusen liv släckts och lidandet är knappast mätbart.

I flera afrikanska länder rör det sig i dagsläget inte enbart om att bekämpa fattigdom. Det rör sig om att stå upp för religionsfrihet. Det är mycket möjligt att Nigeria behöver ytterligare insatser, som polisiär hjälp för att hålla undan terror, hjälp för att kväva korruption och mota undan förakt för rättsväsendet. Låt oss då bistå med detta!

Alf Svensson (9 artiklar)
Anmäl




Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/43809

8 kommentarer Logga in för att kommentera
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

"Sverige kan med sitt bistånd sätta krav på regimen i Abuja"

Det kan du glömma Alf Svensson.

I valet mellan Kristna & Muslimer ställer sig hela det Svenska politiska etablissemanget på muslimernas sida. Detta har man tydligt klargjort i flera olika sammanhang.
Permalänk | Anmäl #1 Sven Ekberg, 2012-03-15, 08:46

Kan du inte din bibel Alf? Jag föreslår att du rekapitulerar 3 Mos 24:20.

Med tanke på allt ont vi kristna förorsakat och förorsakar muslimer är det biblisk rättvisa att muslimerna nu får slå tillbaka. Du skall vända andra kinden till, Alf.

Bara här i Sverige är ju muslimerna utsatta för ett en oerhörd rasism och förtryck av oss kristna. Endast DO står upp för dem, varför inte du också Alf? Varför står du inte upp för muslimerna och fördömer kristna på samma sätt som i din debattartikel?
Permalänk | Anmäl #2 Fredrik Berg, 2012-03-15, 09:06

Varför får Nigeria 677 000 0000 euro? Till vad används dessa pengar? Om Nigeria har enorma rikedomar men inte kan förvalta dessa på ett sätt som kommer befolkningen tillgodo, hur kan då EU skänka bort så ofantligt mycket pengar till denna regim?
Eftersom biståndet fortsätter år efter år och inga förbättringar sker så borde väl ändå biståndet omprövas, det kanske finns andra sätta att hjälpa som inta bara innebär att skänka bort våra skattepengar, dessutom till ingen nytta.
Permalänk | Anmäl #3 BoB, 2012-03-15, 09:03

Nigeria är bara en del av problemet. I hela den muslimska världen är kristna förföljda och FN och EU tittar på utan att kunna göra något annat än uttalanden ! Putin och Assad har sett hur det gått i bl.a. Egypten, Libyen, Iran,Irak och Afghanistan där klanvälde tar över istället för demokrati. Kristendomen ses som ett västerländskt hot mot Islam. I Egypten och Libyen hade människor det mycket tryggare och bättre under diktaturen. Medierapporteringen från dessa länder är fruktansvärt snedvriden och fokuserar bara på regimernas massaker på "oskyldiga" fastän rebellsidan är precis lika grym !

Nu är det ju konstaterat att Svensk bistånd t.o.m. är till nackdel för en positiv utveckling i mottagarländerna. Det är synd att behöva säga att biståndet är mest till för att vi i välmående Sverige skall ha gott samvete. Dessa pengar borde vi istället sats på att de flyktingar som vi har här skall få möjlighet att fungera i det svenska samhället. Vi har just konstaterat att det råder stor arbetslöshet och barnfattigdom bland dessa.
Permalänk | Anmäl #4 Anders Bergstedt, 2012-03-15, 09:25

Har jag förstått saken rätt. För att det finns kristna i Nigeria, skall vi hjälpa dem, men några andra människor skall vi inte bry oss om...?
Permalänk | Anmäl #5 Kristian Grönqvist, 2012-03-15, 09:33

Rasismen och hatets religion Nr:1 Islam, får vi i Sverige inte kritisera eller skämta om. Titta bara på på # Fredrik Berg. Han måste läst detta på Expos forum då de enda som blir utsatta för rasism i Sverige är svenskarna och judarna i Malmö. Förföljelsen av judar i Malmö är 100% muslimer som står för den.
Permalänk | Anmäl #6 Micael Johnsson, 2012-03-15, 10:29

#2 Ursäkta, men är du på riktigt? Att vara kristen handlar inte om att slicka händerna på de privilegierade minoriteter som slår oss. Det handlar om att (ibland med svärd eller hagelgevär i hand) stå upp för lagen och för etiken. Den otroligt missbrukade frasen du refererar till handlar om förolämpningar i vardagen.
Permalänk | Anmäl #7 Zeth Arkö Gogman, 2012-03-15, 10:51

Vänta här nu: detta är ju muslimer som slaktar kristna. Inte reagerar väl någon på det? Nej, så här fungerar det:

Muslimer slaktar muslimer - ingen reaktion
Muslimer slaktar judar - ingen reaktion
Muslimer slaktar kristna - ingen reaktion
Kristna dödar muslimer - klart upprörande
Judar dödar muslimer - jordbävning, fördömanden etc etc

Så länge ingen slår tillbaka mot mördarna, kommer omvärlden att tiga. Vi vet ju hur det funkar i Mellanöstern: så länge Hamas skjuter raketer och spränger judar i luften, är det ingen som bryr sig. Men skulle israelerna få för sig att hämnas, så vaknar hela världen - muslimer är inget man dödar ostraffat. Och västvärlden är full av nyttiga idioter som instämmer i detta. Alf, din röst kommer att förbli ohörd - tyvärr.
Permalänk | Anmäl #8 Mycket stolt sionist, 2012-03-15, 11:24

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: