måndag 12 mars 2012

Rituell slakt het fråga i valkampanj - DN.SE

Rituell slakt het fråga i valkampanj - DN.SE: Jossigny. Vart fjärde slaktdjur i Frankrike dödas i rituell judisk eller muslimsk slakt, ofta utan bedövning. Det har orsakat den franska presidentvalskampanjens hittills våldsammaste debatt – långt från budgetunderskott och arbetslöshet.

”Bismillah, Allahu akbar!” I Guds namn. Gud är större, säger slaktaren bakom plåtväggen.

Vi hör hur lammet bräker och sedan tystnar det i slaktrummet. Dit vill inte Dominique Dupas, ägaren till slakteriet i Jossigny, släppa in DN.
Annons:

– Veterinären och mina anställda slaktare vill inte. Den politiska debatten har blivit alldeles för känslig, säger Dominique Dupas.

I det lilla rummet får ett hundratal djur varje dag halsen avskuren innan de blöder ihjäl.

– Mina anställda är väldigt duktiga. De kommer från Mali och har femton års erfarenhet av rituell halalslakt. Vi arbetar bara med extremt vassa knivar och respekterar djuren, säger Dominique Dupas.

Hade det varit i Sverige hade djuren först fått en elstöt för att inte känna någonting när kniven skär av strupen och halspulsådrorna. I Frankrike är det inte obligatoriskt.

Det var främlingsfientliga Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen som startade debatten.

– I Parisregionen är all slakt judisk och muslimsk slakt, sade hon i februari.

Hon hävdade att många konsumenter åt halalkött utan att veta det. Hon sade inget om att det mesta av köttet som parisarna äter slaktas utan långt utanför Paris.

President Nicolas Sarkozy avfärdade först Marine Le Pens utspel som en icke-debatt. Men efter ett tag gjorde presidenten en helomvändning.

– Den fråga som fransmännen bryr sig om mest är halalköttet, sade Nicolas Sarkozy.

Plötsligt blev slakten en av den franska valkampens hittills viktigaste frågor. Under den gångna veckan har Frankrikes president, liksom landets premiärminister och inrikesminister tävlat i uttalanden om religiös slakt.

– Vill någon äta halalkött så har den personen rätt att göra det. Vill någon äta kosherkött så har den rätt till det också. Men vill någon äta varken det ena eller det andra så ska den ha rätt till det också, sade president Nicolas Sarkozy och uppmanade köttbranschen att skriva på etiketterna hur djuret har slaktats.

– Det finns urgamla ritualer för slakt av djur som inte längre motsvarar modern vetenskap, teknik och hälsoproblem, sade regeringschefen François Fillon.

Det uttalandet fick Frankrikes muslimska och judiska ledare att begära ett blixtinkallat möte med premiärministern.

Enligt det franska jordbruksministeriet slaktas vart fjärde djur enligt religiös muslimsk eller judisk ritual. Slaktas djuren traditionellt måste slakterierna investera i utrustning för elchocker. En del anser att det är billigare att slakta kött enbart med kniv, även för den traditionella icke-religiösa marknaden.

– Jag kände på mig att den här polemiken skulle blossa upp. Jag har förekommit den och har för avsikt att investera fyra miljoner euro i en utbyggd slaktanläggning, säger slakteriets ägare Dominique Dupas.

Han är inte den enda som varit inställd på bråk om islams plats i Frankrike:

– Vart femte år, vid varje presidentval, är det alltid samma sak! De hittar alltid på någonting för att peka ut oss muslimer. På så vis slipper politikerna prata om de verkliga problemen, säger Guerbaa Farhi.

Han har kommit med sin fru Souhade och deras fjärde dotter till slakteriet för att köpa ett nyslaktat får. Att köpa halalkött från ett djur som först har slaktats under bedövning vill han inte höra talas om:

– Det skulle inte vara halal. I årtusenden har man slaktat med kniv. Vet vi om djuret har mindre ont med elchocker, säger han.

Att köpa köttet från ett helt får direkt från slakteriet är inte bara en fråga om halal, menar Naguib Trabelsi. Han får två hela får för lite drygt tre tusen kronor.

– Det är mycket billigare än i en köttbutik. Det är också viktigt att vi har förtroende för slaktaren och hur djuret dör, säger han.

Naguib Trabelsi har kommit med sin svärfar för att välja ut två får till sin nyfödde sons dopceremoni. När de närmar sig fåren börjar dottern Shaniee gråta. Fåren ryggar tillbaka längst in i hagen så fort de ser en människa närma sig.

Risken för Sarkozy är att många av hans anhängare i det politiska mittfältet också ryggar tillbaka efter de antimuslimska utspelen.

På söndagen gick Nicolas Sarkozy vidare med nya valfrågor. Inför 50 000 anhängare utanför Paris lovade han att riva upp Frankrikes deltagande i Schengenavtalet inom ett år om EU inte inför en strängare invandringspolitik.

– Det är det enda sättet att hindra att Europa imploderar, sa Nicolas Sarkozy. Han lovade också att det inte ska serveras några halalmenyer i skolan:

– I Frankrike har vi samma tider för kvinnor och män i offentliga simhallar och alla äter samma sak i skolan, sa han.

Magnus Falkehed

magnus@falkehed.com


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: