fredag 23 mars 2012

SVT Aktuellt ger hyckleriet ett ansikte « Avpixlat

SVT Aktuellt ger hyckleriet ett ansikte « Avpixlat: ISLAMISTMORDEN I FRANKRIKE Efter Breiviks massmord hette det att han tillhörde en speciell miljö, vilken genom blott sina ord – “retorik” var ett populärt uttryck – rättfärdigade hans dåd. Efter Merahs massmord utmålas motsvarande miljö – muslimerna i Frankrike – i stället omedelbart som offer. Aktuellt ger på torsdagskvällen hyckleriet ett ansikte. Och en analys i Svenska Dagbladet är inte mycket bättre.

Vart fanns motsvarande oro efter Breivik; att den angelägna granskningen och ifrågasättandet av Sveriges extrema svenska invandringspolitik och dess konsekvenser kunde ta skada, att Sverigedemokrater kanske skulle utsättas för hat och fördomar? Istället har vi sett hur bland annat Axess och andra som överhuvudtaget vågat ta tag i den ultrakänsliga frågan jämförts med den norske massmördaren själv. Den ena kopplingen mer fantastisk än den andra. Debattartiklarna har haglat tätt där en uppenbart skärrad vänster försökt återfinna sin forna glans och återta sitt maktmonopol.

Bevakningen skiljer sig dessutom på en annan punkt: offren. I fallet Norge lades stor möda ned på offren, deras familjer och hur de kände – med all rätt. I fallet Frankrike ser det dock annorlunda ut. Här räknar man snabbt upp hur många som dött och vilka de var nästan pliktskyldigt för att sedan övergå till det viktiga och prioriterade – skademinimering för muslimerna, som man uppenbarligen betraktar som de främsta offren. Hur de mördade judiska barnens anhöriga mår får vi inte veta, inte heller hur Frankrikes judar upplever sin situation efter detta illdåd och deras eventuella otrygghet inför utsikterna om fler liknande islamistiska dåd i framtiden.

SVT Play vid 27:50. Samma tankegångar vädrades även i morgonsoffan på torsdagen.
Analys i Svenska Dagbladet

I SvD skriver Gunilla von Hall:

Det är svårt att avgöra vilken effekt politiska uttalanden och beslut har haft på en instabil person som Mohammed Merah. Men ett av hans motiv till dåden var att han ville hämnas för lagen som förbjuder heltäckande slöja i Frankrike. Det för tankarna till Azzedine Gaci, ledare för moskén i Lyon, som jag intervjuade inför beslutet om burkaförbudet 2010. Han varnade för att burkaförbudet skulle stigmatisera och radikalisera landets muslimer.

– Vi kommer förstås att lyda lagen. Men det sårar oss inuti, och en dag kommer ilskan ut. En förödmjukad person blir en radikaliserad person. Därför är burkaförbudet farligt och oansvarigt, sade Azzedine Gaci då.

Återigen: varför använde man inte samma slags tankegångar för att ursäkta och förklara Breiviks massmord?

På torsdagen hade vi ett inlägg som handlade om en journalist som beklagade sig över det låga förtroendet allmänheten har för hennes egen yrkesgrupp. Ovan hittar hon ett par svar bland många.
Print Friendly
Share

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: