fredag 8 april 2011

Naivt om elmonopol - UNT.se

Naivt om elmonopol - UNT.se: "Naivt om elmonopol
Läs uppLäs upp
Skriv ut Skriv ut Skicka Skicka Kommentera Kommentera
Dela

ELPRISER. Tre företag Vattenfall, Eon och Fortum svarar för 80 procent av Sveriges elproduktion och samäger dessutom kärnkraften. Man sitter i styrelser tillsammans och beslutar om drift och skötsel av nästan hälften av Sveriges behov av elenergi. Två generaldirektörer får nu uppdraget att sitta med på styrelsemötena för att övervaka att branschetiska regler följs.
Hur naiv får man vara?
Tror man verkligen att två generaldirektörers deltagande vid styrelsemötena skapar en bättre konkurrens på elmarknaden?

Man kommer naturligtvis aldrig att diskutera prisfrågor eller marknadsdelning i varje fall inte när observatören är närvarande. Styrelsen får information om driftsproblem, planerat underhåll och driftsbudget och därmed produktionskostnad.
Information som sedan i det egna företaget kan omsättas i planer för hur egen produktion skall drivas­ för att maximal vinst skall nås genom pris och volym som säljs till elbörsen Nordpol. Det gäller ju att den sista kilowattimmen som omsätts på Nordpol vid varje tillfälle är så dyr som möjligt, eftersom den bestämmer priset för hela elenergivolymen.
I stället för att hålla på med skenåtgärder bör regering och riksdag med lagstiftning bryta upp samägandet av kärnkraften. Man bör dessutom reglera så att ingen enskild aktör får ha större andel än 20 procent.

Karl-Erik Forsberg
Östhammar


Kommentera artikeln »
Läs tidigare kommentar »
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: