torsdag 18 oktober 2012

Välfärden & Tryggheten ett minne blott.

Insändare i DT med summering av nyanländas bidrag

BIDRAG En uträkning med hänvisning till Statskontoret om hur mycket pengar en nyanländ invandrare med ett antal barn får i bidrag har länge valsat runt på webben. Häromdagen lät DT uträkningen utgöra kärnan i en insändare, vilket man får anta bekräftar att det inte finns några sakfel i den.
Vi citerar insändaren i sin helhet:
Hur ser den ekonomiska ersättningen ut för en nyanländ invandrarkvinna som är arbetslös och har tre barn.
Kvinnor får:
6 510 kronor i etableringsersättning
4 500 kronor i etableringstillägg
4 500 kronor i bostadsbidrag
3 754 kronor i barnbidrag
2 546 kronor i underhållsstöd
= 21 810 kronor i månaden skattefritt.
Utöver detta har kvinnan rätt till:
259 200 kronor i retroaktiv föräldrapeng från det att barnet föddes, oavsett i vilket land det är fött. Hon kan själv välja i vilken takt föräldrapengen ska betalas ut. Exemplet är baserat på den lägsta ersättningsnivån om 180 kronor per dag under 480 dagar per barn.
Källa: www.statskontoret.se
Detta är ingen ovanlig situation då bigami (månggifte) inte är tillåtet i Sverige. Mannen får då ett eget boende, med egen ersättning:
6 510 kronor i etableringsersättning
4 500 kronor i etableringstillägg
4 500 kronor i bostadsbidrag
= 15 510 kronor skattefritt.
Dessa ersättningar är betydligt mer än vad en normal inkomsttagare får i pension efter skatt i Sverige.
Lennart Karlsson
Vi kan tillägga att beloppen är på en nivå som inte bara är högre än en stor grupp svenska pensionärers  som har slitit ett helt liv utan också högre än många svenska låginkomsttagares som sliter på jobbet idag.
DT
Print Friendly
Share

Skriv en ny kommentar

Visar 80 av 340 kommentarer

Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)
10 Nya kommentarer har precis publicerats. Visa
 • Vilken intelligensbefriad varelse kom på det där med retroaktiv föräldrapenning??
 • Stolt_och_stark 2 minut sedan
  OM detta stämmer.... så måste vi börja betrakta personer som Mang och Ausonius som nationalekonomer.
 • men snälla, dra inte in dom i det här
 • biffstek 6 minut sedan
  Varken jag eller min flickvän har dessa summor efter skatt. Hutlöst.
 • Mega Block 7 minut sedan
  Denna fråga är garanterat en sak som skulle få det svenska folket att ilskna till. När de ser hur mycket nyanlända håvar hem i bidrag medan svensken arbetar och får inte alltid ens nära dom pengarna.
  En sjuksköterska, vad tjänar hon, 24 000 kr före skatt?
  SD borde lyfta upp denna fråga till debatt och se till att det svenska folket får ta del av det. Garanterat många nya röster!
 • Fråga statsministern i riksdagen om det här ligger inom ramen för arbetslinjen.
 • Detta har han nog ingen aaaning om.
 • Har förvärvsarbetat ca 30 år innan ya fick problem med hälsan! När jag betalat löpande utgifter som är av en 60% sjukpenning... så får ya svälta i regel ca två veckor innan nästa utbet! Jag får på intet sätt kompensation som andra samhällsmedborgare, för resor, höjda matpriser o kommunikationer.. mm..inte vare sig i goda tider med högkonjuktur eller som nu... bara förra året hade jag tre olika inkomstkällor eller socialbidrag... där man skulle utreda min situation, detta har nu pågått sen 2007!
   Den här Reinfeldt är för arbetskraftsinvandring av bara ett skäl o det e ideologiskt! Han vill skapa klass skillnader så de märks! Medborgare har ju rättigheter o avtal, så kan de inte vara, in med billig arbetskraft så de kan slå sönder systemen arbetare o fackföreningar byggt upp i decennier! Borgarpacket tog sig för pannan innan valet 2006, för de insåg att i detta landet är de alldeles för bra för de själva ska märkas och synas! Deras materialistiska leverne hade en vanlig arbetande människa hunnit ikapp dem med, så de var alldeles för jämlikt! Så får de naturligtvis inte vara! Så de som har byggt Sverige jämlikt satte man igång att rasera! De första man gav sig på var facket o A kassan! Sen har vi sett resten de sålde ut våra gemensamma tillgångar, för att privatisera! O skälet de anförde bl a var att konkurrens mellan flera aktörer ger oss svenskar större valfrihet.. o billigare och så vidare.. yaha nu har vi sett effekten av detta med.. Apotek funkar inte.. vård o skola funkar inte.. våra skattepengar till gemensam välfärd hamnar i skatteparadis. Bostadsbyggandet står still för enorma byråkratin går före, vi har så mycket invandrare som fyller våra  bostäder som stod tomma och dessa tillför inte vårat samhälle ngt utan lever gott i spåren av borgarnas ideologi! Vidlyftiga fester mm.. har vi sett mycket av o notan får vi Svenskar stå för. Många av er andra därute i Sverige känner nog en frustration av hur varsel o försörjningsbörda blir allt mer tyngre, o mer att göra för en allt mer slimmad arbetsplats! Var ska ni ta pengar till eran budget på 30 miljarder raljerar Reinfeldt! Som lånat 18 miljarder utöver budget till sänkt bolagsskatt! Ja innan de sålde ut våra gemensamma tillgångar fanns där gott om pengar att hämta i lågkonjuktur där man kunde vidareutbilda o hålla framtidstro igång! Det är inte invandrares fel detta som nu sker, men i allra högsta grad Borgarnas Ideologi! Ge Högern och Vänsterhögern en sandlåda o spadar o lera o ett eget Tv program i bästa sändningstid på vardagar eft valet 2014 så att vi kan få lite underhållning o utlopp för dessa pajaser i kostym!
 • jonsson75 9 minut sedan
  Suck
 • Etableringsersättning och etableringstillägg kanske "bara" är vid ett tillfälle, när dom etablerar sig? När dom ska köpa möbler och husgeråd, cyklar och mobiler eller?
  Har svårt att tro att det är varje månad
 • Under 2 år normalt.
 • Efter etableringsstödet kan vi också ta oss en titt på socialbidraget. 2010 larmade Socialstyrelsen om att 60% av de som gått på soc i mer än 5 år hade invandrat till Sverige. D v s denna redan höga siffra innehåller inte ens andra generationens invandrare.
 • I två år. Och Ullenhag har flaggat för förlängt stöd för de 200 000 somaliska anhöriginvandrarna, eftersom de inte ens kan lära sig klockan.
 • Är du säker på att det är i månaden i två år?
 • Det finns många länkar här i kommentarfältet. Här är PK-versionen:
  http://fmalm.blogspot.se/2012/...
  FP-politikern säger att det är en vandringssägen, för att det ska vara 21 500:- och inte 21 800:-. Dessutom anser han att SFI-pengarna är något de förtjänar och att föräldrapenningen kanske ska ändras, lite...
 • Japp! 2 år sedan ska de vara självförsörjande.
 • Dags snart för våra PK-journalister och proffstyckarna på Expo att börja se och ta upp 7-klöverns rasistiska och svenskfientliga politik? Detta om något är väl diskriminering och särbehandling. Vi har ju något som liknar apartheid där svensken numera är en 2:a klassens medborgare.
 • Constricktor 11 minut sedan
   "En stilla undran"
  Skulle vara intressant och veta vad översten Sören Jansson som var chef för I 22 tänker innerst inne om sin forna "elev" numera statsminister som är ytterst ansvarig när försvaret genomgår ett stålbad för att spara pengar (budget ca 38 miljarder) men formligen vräker ut skattemedel på
  analfabeter som i runda slängar är ca 8-10 ggr försvarsbudgeten.
  Som grädde på moset har denna minister även placerat sin vapendragare Waberi, den kände
  islamisten som officiellt förespråkar sharialagarna i det känsligaste utskottet vi har nämligen FU
  det vill säga försvarsutskottet.
  Något har gått väldigt fel när det gäller svensk politik.
 • kokskungen 11 minut sedan
  Om inte detta gör svenska folket vansinniga så finns det inget hopp för sverige!
  Det värsta är att dessa siffror är mer kända i somalia,irak och syrien än dom är bland svenska folket!
 • Jag förstår inte detta...varför både etableringsersättning och etableringstillägg ???
  Vad är skillnaden?
 • Gostasson 12 minut sedan
  De här siffrorna kan säkert förklara varför så många flyktingar väljer att fly hem igen flera månader om året, eller rent av bygga stort hus och bosätta sig där hemma för gott.
  21 000 kr./mån. är fantasisummor i de länder de kommer ifrån.
  Jag har full förståelse till varför strömmen av flyktingar ökar och koncentreras mot just Sverige.
  Man förstår ju liksom sitt eget bästa även som analfabet.
 • Varfor60 13 minut sedan
  Känns som hela invandringskalabaliken kommer att sluta med en lynchmobb som kommer att ta hand om sjuklöverpolitikerna. Vore inte mer än rätt efter deras rasistanklagelser och idiotförklaranden av svenska folket. Efter årtionden av underminering av den svenska folksjälen borde de ställas inför skranket som landsförrädare.
 • PETER NYMAN 13 minut sedan
  Ja det är så att deras låga IQ-nivå gör att dom alldrig kommer i arbete,och har vi bjudit in dom så får vi försörja dom.Det visar all forskning att det är en förlust med invandringen.Och för oss är det illa då Zoomalier i nations nivå har ett av värdens lägsta IQ68.Det hjälper inte med läx hjälp.Men att det är IQ och inte bostadsort eller föräldras inkoms som avgör skolresultatet är tydligen bara SVERIGE som inte fattat
 • Min farmor och farfar uppfostrade och försörjde
  6 barn utan ett enda öre i barnbidrag eller
  övriga bidrag. Nu är de döda sedan länge.
  Men Reinfeldt! Nu vill jag som deras barnbarn
  få utbetalt deras innestående barnbidrag snarast,
  retroaktivt.
  Tack på förhand.
 • Så länge berikarna får mer i bidrag än en vanlig knegare i lön så kan man lika gärna jobba svart.
 • Kommentar borttagen 18 minut sedan
  21800 kr skattefritt i månaden, det motsvarar väl ungefär 31000 kr brutto. Hur många har det i dag? Och på detta fri sjukvård, tandvård o.s.v. ?
 • Om en vanlig arbetsgivare skulle betala ut summan 21800 så hade han behövt ta in ca 42300 kr för att även ta hänsyn till sociala avgfter.
 • Se det så här- inte speciellt många pensionärer iaf. Plus att dessa får betala för tand- och sjukvård. Ett hån detta, inte minst mot de som byggt landet och nu får sina ägghalvor indragna på julbordet.
 • Som jämförelse kan jag berätta att jag är svensk medborgare född 1939 alltså bott i landet som jag föddes  i sedan andra världskriget.Jag har i garantipension 4,150kronor+bostadstillägg 4,779 kronor+äldreförsörjningsstöd 1329 kronor=10,080kronor: Så ligger  det till i gamla Sverige-eller för de gamla i Sverige-.
 • Ofattbart att inte folk i detta land totalt tappar förståndet med tanke på dessa vansinniga orättvisor.
  Jag är inte i närheten så utsatt som dig men jag fullkomligen kokar av vrede dygnet runt sedan jag började läsa om detta på PI, AP och FT för några år sedan.
  Jag vet inte vad vi ska göra men en sak är säker, svensken måste vara den mest toleranta varelsen på planeten, alternativt den mest grundlurade.
  Allt detta kommer en dag upp för allmänheten. Hur ska politikerna motivera detta då? Det är inte direkt info vi får i varesig deras partiprogram eller tal. Och media?
  Huvuden lär rulla förr eller senare, förhoppningsvis förr.
 • Det är ett hån och ett oförlåtligt svek
 • När jag min sambo, jag, och våra två gemensamma barn, levde ihop så lyckades vi få det att gå runt på c:a 25000/månad (gemensam inkomst). Dessutom sparade vi lite, så att vi till slut (efter flera år) kunde flytta till en villa (med "skohorn"). I början körde jag ut tidningar på morgonen innan jag åkte till jobbet. Under den perioden var jag helt tom i skallen - jag åkte hemifrån vid tre på morgonen, delade ut tidningarna, kom hem och åt frukost, stack igen vid 7, jobbade hela dagen, kom hem på kvällen, försökte vara en bra pappa/partner. Sedan var det en del annat att ta tag i. Gräsmattan, hängrännorna, etc, ibland underhåll av bilen eller andra grejor. Barnen var ibland (som alla andra barn) sjuka. Då fick man kanske sitta och vaka en hel natt, och några få gånger vänta på akuten.
  Men inte fan åkte jag in och demonstrerade! Varför skulle jag göra det?
  Ärligt talat så HATAR jag asylanterna som klagar (men det får man väl inte säga?) De befinner sig i ett land där det inte råder krig. Ingen kommer att släpa ut dem, skjuta dem och kasta dem i en massgrav. Men det luktar mögel... Det finns inte internet. Och de FÅR, FÅR, FÅR, FÅR, FÅR inte en massa saker. Och det är för långt till huvudorten, och bussen tar för lång tid.Och de får bara "hundmat" (se klippet på SVT).
  Kom igen...
  VEM tror på den här skiten?
 • Japansken 26 minut sedan
  jag fick sparken pga att jag röstade på SD, får 4300kr från akassan, hyran är på 6000kr. fan va härligt att vara svensk i sverige!
 •  Den här politiska förföljningen är en av anledningarna jag bl.a funderar på att byta parti. Jag har alltid mer eller mindre röstat på Moderaterna.
 • eller så hoppas man på att det blir bättre. för det blir ju alltid så mycket bättre........eller hur? ;)
 • F Reinfeldt stod ju faktiskt och uppmuntrade denna typ av förföljelse mot SD och de som röstat på partiet på valnatten. Han har uttalat sig väldigt nedsättande flera gånger mot SD-väljare men vägrar ta debatten med Jimmie Å (senast igår i Riksdagen). Han framstår i mina ögon som en riktig fegis och han VET att invandringen håller på att skicka Sverige käpprätt åt fel håll och ändå vägrar han konsekvent att ta i problemen eftersom det skulle innebär att SD får rätt....absurt! Byt parti nu, SD 2014!
 • Det folk med andra åsikter kan göra är att använda den Demokratiska modellen och visa på fakta om vad som är rätt och fel. Det som hindrar många från att ta ställning emot den överdrivna invandringen och omoraliska bidragsssystem är just rädslan att bli kallade rasister. Att partiledningen nu går hårdare emot rasistiska uttalanden är en mycket bra början att ändra saker och föra fram frågan till debatt. Det är ledsamt hur journalister använt sin ställning för att stigmatisera en fråga. All kritik har tystats ner. Men det håller på att ändras nu.
 • Dandersan 27 minut sedan
  Vore kul med ett besök av Lyxfällan. TV3s program med en tavla där inkomster , bidrag och utgifter  sätts upp till allmän beskådan!
  Fast där sparande sätts upp så får de väl sätta upp en kolumn med investeringar i utlandet eller bidrag till familjen i exil.
 • Denoroligedemokraten 29 minut sedan
  Bruttokostnaden för ett ensamkommande flyktingbarn är, om man tar ett genomsnitt av Migrationsverkets och sajten Riksdag & Departments uppgifter, 1.42 miljoner kronor per år.
  Nedanstående uppgifter är hämtade från Läkare utan gränsers hemsida men uppräknade till 1.42 miljon kronor.
  En del ”barn” kommer att få jobb och etablera sig i Sverige, men merparten av dem kommer ändå att förbli arbetslösa under många år eller försvinna från Sverige. Flyktingindustrin ger också en hel del jobb, men å andra sidan så kan man säga att de finansieras av skattebetalare.
  Vilket för oss in på nettokostnaden. En undersökning av vad som hänt de 306 ensamkommande som kom hit 2006 ger en vägledning och talar om att nettokostnaden kanske inte är så mycket lägre än bruttokostnaden trots allt.
  http://www.dn.se/nyheter/varld...
  Men oavsett om vi räknar på brutto- eller nettokostnad, så blir man livrädd när man inser hur många människor som hade kunnat få hjälp på plats!
  Inte blir det bättre när man inser att riskkapitalistbolag – några av dem med kopplingar till politiska partier – tjänar grova pengar på hanteringen (på Herrgården i Glava har man en dygnskostnad på 380000 kronor för 200 flyktingar – nästan 139 miljoner per år!). Man kan heller inte blunda för faktumet att vi, såvitt jag vet, inte ser några transitboenden i Stockholms
  innerstad eller i de omliggande, rika kommunerna. Det kan väl inte bero på att gräddan av Sveriges politiker och journalister bor i dessa områden …
  Det är givetvis omöjligt att ha en helt rättvis flyktingpolitik, men du som fortfarande tycker att Sverige har en rättvis ”flyktingpolitik” är rent ut sagt dum i huvudet eller har en mental spärr som gör dig oförmögen att tänka klart. Och du – vi snackar RIKTIGA BARN och SMÅ BARN nedan, som inte har råd att betala 100000 kronor till en flyktingsmugglare!
  – 1.42 miljoner kronor räcker till ett medicinskt akut-kit som innehåller allt nödvändigt material för att förse 225397 människor i tre månader med sjukvård.
  – 1.42 miljoner kronor räcker till utrustning för att förlösa 15620 barn.
  – 1.42 miljoner räcker till en tredagars malariabehandling till 201640 personer. 
  – 1.42 miljoner räcker till energirik specialmat till 5259 undernärda barn i fem veckor.
  – 1.42 miljoner kronor räcker till en dos mässlingsvaccin till 738400 barn.
  – 1.42 miljoner kronor räcker till två doser stelkrampsvaccin för att skydda 19722 mödrar före och efter en förlossning.
  – 1.42 miljoner kronor kan rena vatten till 142111111(!) människor.
  Jag hoppas att det gick upp ett ljus för dig nu hur cynisk och orättvis svensk flyktingpolitik är. Om inte så kan jag inte dra någon annan slutsats än att du helt enkelt tillhör de politiskt aktiva som bara vill importera valboskap.
  (Redigerad av kommentatorn 24 minut sedan)
 • Därför det är vansinne det vi håller på med nu med ge en liten klick lyxhjälp när det finns 40 miljoner på flykt runt om i världen. Flesta innanför sitt eget land.
 • Dandersan 30 minut sedan
   Det har vi råd med!
  Men att de därtill kräver resurser och bidrar till otrygghet och missnöje är en skam!
  Ta upp det nästa gång vi skall skämmas för det ena eller det andra!
 • Mikolino 32 minut sedan
  En lite bättre uträkning:
  Vad får en kulturberikare i bidrag egentligen? jo detta:6 510 kronor i etableringsersättning4 500 kronor i etableringstillägg4 500 kronor i bostadsbidrag= 15 510 kronor i månaden skattefritt.Skulle berikaren råka vara hen med 3 barn så får hen.. dessutom 3 754:- (barnbidrag + underhållsstöd på 2546:- , vilket f.ö är en ok post då inhemska få likadant!MEN: Utöver detta har hennen rätt till:259 200 kronor i retroaktiv föräldrapeng från det att barnen (3st á  86 440:-) föddes, oavsett i vilket land det är fött. Hen kan själv välja i vilken takt föräldrapengen ska betalas ut. Exemplet är baserat på den lägsta ersättningsnivån om 180 kronor per dag under 480 dagar per barn.Säg mig hur många pensionär som får 15 510:- i månaden!Sjuklöver bör skämmas för sitt folkförakt mot dem som byggde upp detta landet!Man kan även lägga till massor av kostnadsersättningar för möbelersättningar och andra mer eller mindre katastrofal ersättningar som betalas ut per automatik utan krav på varken det ena eller andra! Vad sägs om tex. en BONUS på 12.000:- om hen lyckas lära sig Svenska på 3 år....... BONUS..... smaka på ordet BONUS.......
  (Redigerad av kommentatorn 30 minut sedan)
 • Otroligt! Inte fan fick jag någon bonus när jag gick ut gymnasiet eller universitetet heller för den delen. Jag var riktigt fattig och lånade av föräldrarna tills första lönen kom.
 • tigerone11 32 minut sedan
  Alltså hur urbota dum som politiker får man, vara att föräldrapeng betalas ut retroaktivt till invandrare.????
 •  tanken var naturligtvis inte att det skulle gälla invandrade föräldrar som "alltid" tagit hand om sina barn, utan en chans för svenska föräldrar att kunna vara hemma med sina adobterade barn som de aldrig träffat innan de kom till sverige.
 • Gostasson 33 minut sedan
  Gud vilka rasister ni är! Precis som om dessa människor, som tvingats fly för sina liv, inte vore värda lite guldkant på tillvaron. Tänk på hur mycket de har att ta ifatt innan de kan integreras i vårt rika land. De skall lära sig klockan, läsa, skriva och räkna. Sedan skall de, om de vill, skaffa sig gymnasiekompetens, lära sig vad demokrati innebär och allt annat som krävs för att kunna fungera i en högteknologisk industrination som Sverige. Detta betyder självklart många, många år i utanförskap eftersom svenskarna är så invandrarfientliga. Många av dem får aldrig uppleva hur det är att arbeta och bli integrerade. De blir tvingade till ett liv i bidragsberoende bara för att du är en snål rasist. Vår invandringspolitik är det nämligen inget fel på.
  Tom I Bollen / SSU
 • Hallabalo 38 minut sedan
  Kräksmaken i min mun är påtaglig!
 • ImTheManInTheBox 38 minut sedan
  Varför är Sverige ett populärt land att "fly" till?
  Varför är Sverige ett land där det är svårt att få ut invandrare i jobb?
  Varför är Sverige ett land där invandrare "fastnar i utanförskap"?
  Varför tar det minimum 7-10 år innan invandrare kommer ut på arbetsmarknaden?
  Varför är det "speciellt svårt" för invandrarkvinnor att komma ut på arbetsmarknaden?
  Varför är motivationen och intresset att lära sig svenska så enormt låg?
  Här är svaret.
  Varför bry sig.
 • Rosemond 38 minut sedan
  Siffrorna stämmer men precis som bl.a. Tant_Karin skriver så skall några få kriterier vara på plats för att maximalbeloppen skall falla ut enligt ovan. Men OAVSETT om man når upp till alla maxnivåerna eller inte så handlar det totalt om mycket mer än vad man får som arbetslös, som pensionär eller som yrkesarbetande med normal lön.
  Till siffrorna skall ju sedan lägga svart inkomster och andra smarta sätt som man nu kan skaffa extrainkomster på - ni får själv fundera vilka. Ni kan ju förresten också fundera lite på hur mycket fastighetsägare kan plocka ut i lägenhetshyror, ju högre hyra de tar ut desto bättre - invandraren sk-ter i vilket eftersom bidraget höjs upp till taket ändå.
  Exempel: trerummare lediga på invandrartätaste delarna av Landskrona (ange Karlslund och 3 rok):
  http://www.landskronahem.se/in...
  (Redigerad av kommentatorn 32 minut sedan)
 • Den 12 juli tog man bort gränsen för hur mycket man får tjäna utan att etableringsersättningen minskar, nu obegränsat
  http://www.regeringen.se/sb/d/...

 • Hur tänker man då?...ah, fel av mig - var fick jag "tänker" ifrån?
 • Kunde knappt tro min ögon när jag fick se att moderaterna valt in en person som står för en politik som Sverige säger sig sända soldater för att befria de afghanska kvinnorna ifrån.
  http://runelanestrand.wordpres...
 • Det finns säkert ett samband mellan följande rekrytering och moderaterna...
  http://www.arbetsformedlingen....
 • Ja, lever vi i en Kafka roman, eller lever vi i en Kafka roman ...? Känns som det är dags att skriva en ny roman ...Eller hur?
 • Hur mycket pengar får en arbetslös svensk familj som har 3 barn? Det vill jag se för att svenska arbetslösa är lika viktiga och lika värda som invandrare. Eller?

Inga kommentarer: