tisdag 16 oktober 2012

SD kan ha tjänar på debatt

JimmieAkesson_JohanssonHeino_720

SD kan ha tjänat på debatter om rasism

Publicerad 15 oktober, 2012 - 06:00
SD:s FRAMGÅNGAR Sverigedemokraterna slår rekord i opinionsmätningarna, och når nu sin hittills högsta siffra på 7,7 procent. Tintin-gate och de senaste veckornas debatter om rasism kan ha gett SD en skjuts. Skillnader mot övriga partier suddas ut – om alla är rasister kan det ju inte vara så farligt att rösta på Jimmie Åkesson, skriver statsvetaren Andreas Johansson Heinö.
Svenska väljare har blivit alltmer rörliga och partierna har tvingats vänja sig vid tvära opinionskast. I opinionsinstitutet Novus sammanvägning av de viktigaste opinionsundersökningarna – har Socialdemokraterna bara under de senaste fyra åren rört sig mellan 24 och 44 procent. Moderaterna har under samma period pendlat mellan 23 och 35 procent, Miljöpartiet mellan 6 och 12 procent och Vänsterpartiet mellan 4 och 8 procent.
Samtidigt har det nyaste av riksdagspartierna, Sverigedemokraterna, paradoxalt nog visat upp en anmärkningsvärd stabilitet i väljarstödet. I valet 2006 fick SD 2,9 procent av rösterna. Hösten 2009 bröt man igenom fyraprocentsvallen i opinionsmätningarna. Sedan valet 2010 har man legat stadigt kring valresultatet (5,6 procent) för att nu under hösten 2012 visa tendenser till ytterligare ökning.
I senaste Sifo-mätningen slår man rekord med 7,7 procent.
Den främsta orsaken till Sverigedemokraternas framgång på 2000-talet är att man har lyckats mobilisera tillräckligt många av dem som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik. Den svenska invandringsopinionen har inte blivit mer kritisk – snarare är det SD som har anpassat sig för att bättre kunna fånga upp den opinion som redan finns. Genom att SD sakta men säkert har försökt bredda politiken, förbättrat argumenten och samtidigt rensat bort de mer extrema inslagen, har partiet lyckats nå nya väljare utan att skrämma bort de man redan har.
Detta är i sig ingen garanti för en enkel resa 2014. Sverigedemokraterna är det fjärde nya partiet som tagit sig in i riksdagen under efterkrigstiden. De tre föregångarnas exempel avskräcker. Miljöpartiet, som kom in första gången 1988, höll ställningarna väl i två år men rasade i opinionsmätningarna under våren 1991 och var, trots en hyfsad spurt, inte ens nära att förnya riksdagsplatsen 1991. Kristdemokraterna, som kom in 1991, låg under valresultatet nästan hela mandatperioden och var bara några promille från att åka ur 1994.
Ny Demokrati, som kom in samtidigt med KD, gick däremot starkt framåt under sitt första riksdagsår, och det var först våren 1994 som man föll under fyraprocentsspärren. Därefter gick det dock fort utför.
Sverigedemokraternas 7,7 procent må vara en hög siffra i ett svenskt perspektiv, men framstår mer beskedligt vid en internationell jämförelse. I många med Sverige jämförbara länder – Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Schweiz, Österrike – är stödet för antiinvandringspartier betydligt större. Hur realistisk är en sådan utveckling i Sverige?
Det är framförallt två faktorer som försvårar en fortsatt tillväxt för SD:
● För det första är det många väljare som visserligen är kritiska mot invandringen, men som ändå inte vill rösta på ett parti som de uppfattar som främlingsfientligt. SD har hittills varit dåliga på att formulera sin invandringskritik på ett sätt som gör partiet attraktivt även för dem som inte vill associeras med rasism eller främlingsfientlighet.
● För det andra behöver SD visa att de faktiskt kan spela roll i politiken. Sedan partiet kom in i riksdagen har den svenska invandringspolitiken blivit mer liberal, tvärtemot vad partiets väljare önskar. Ännu efter två år visar inga andra riksdagspartier någon som helst vilja till samarbete i någon form. På lite längre sikt finns risken att en SD-röst av många kommer uppfattas vara en bortkastad röst.
För Sverigedemokraterna är därför utmaningen att försöka behålla sin profil som den enda alternativa rösten i invandringsfrågan, samtidigt som man tonar ner de alltför skarpa skillnaderna mot övriga partier – de som hindrar partiet från praktiskt inflytande och som gör dem till ett omöjligt alternativ för de flesta väljare.
Oväntad hjälp har eventuellt dykt upp genom de senaste veckornas debatter om rasism: Tintin på Kulturhuset, Bo Hanssons kommentar om ”svarting”, debatten om Stina Wirséns Lilla Hjärtat, avslöjandet om Statoils diskriminering av romer. Ett resultat av dessa debatter är nämligen att skillnaderna mellan Sverigedemokraterna och övriga partier suddas ut.
När fokus riktas mot den vardagsrasism som påstås finnas i hela samhället framstår inte längre Sverigedemokraterna som lika avvikande. Om alla är rasister kan det ju inte vara så farligt.
Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet

Skriv ny kommentar

Visar 19 av totalt 1102 kommentarer.

Realtidsuppdatering är pausad. (Återuppta)
 • Per Sverige 4 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här i Seved, Malmö.

  ” Kriminella gäng har tagit över en central stadsdel i Malmö. Gänget trakasserar de boende och polisen har ökat närvaron i området.”

  http://www.dn.se/nyheter/polit...
 • Per Sverige 9 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här från SVTs Uppdrag Granskning.

  ” Utåt är muslimska ledare i svenska moskéer noga med att framhålla kvinnans och mannens lika värde. Uppdrag gransknings dolda inspelningar ger en helt annan bild – då uppmanas kvinnan tvärtom till total underkastelse”

  http://www.svt.se/ug/muslimska...
 • Per Sverige 15 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här från några samlade kommuner.

  ” Kommunernas uppdrag blir svårt när man på kort tid ska möjliggöra en god mottagning, tillräckligt med platser inom skola och förskola samt socialt stöd till familjer som levt åtskilda under lång tid.”

  http://www.dn.se/debatt/staten...
 • Per Sverige 23 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här i Södertälje.

  ” Det pratas ofta om ”svensk maffia”, men ingen annanstans är den så verklig som i just Södertälje.”

  http://lt.se/nyheter/sodertalj...
 • Per Sverige 34 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här i Mariannelund.

  ” Gruppvåldtäkten har beskrivits som den grövsta i svensk rättshistoria. Övergreppen pågick från 22-tiden på kvällen, fram till larmsamtalet strax före klockan 10 på förmiddagen.”

  http://www.aftonbladet.se/nyhe...
 • Per Sverige 35 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här i Kortedala.

  ” – Om jag dött på Sahlgrenska, vad hade de fått då? Två timmar till kanske, en vecka.”

  http://www.gp.se/nyheter/goteb...
 • Per Sverige 35 minut sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här på en skola.

  ” Efter en dryg månad har elever i Landskrona börjat protestera mot att halalslaktat kött införts som norm på menyn.”

  http://hd.se/landskrona/2012/1...
 • Kommentaren borttagen.
 • Det var ju bra att du inser att romerna är mobbade. - Det är väl ungefär som du säger, när det gäller SD & Romer. Den ena gruppen kan man öppet håna och se ned på. - Den andra mer i tyst samförstånd, inte minst i de PK-itiska leden.

  /XE
 • Alltså, SD vill strypa invandringen med 90 procent, kan någon bildad människa förklara för mig, (en obildad en, någon antydde det) vad är felet, problemet, vilka negativa konsekvenser kommer det att ha för Sverige om vi gör det ? Alltså VARFÖR ska vi inte göra det ? Har inte sett någon kommentar som gör mig ett SVAR.
 • Alltså, SD vill strypa invandringen med 90 procent, kan någon bildad människa förklara för mig, (en obildad en, någon antydde det) vad är felet, problemet, vilka negativa konsekvenser kommer det att ha för Sverige om vi gör det ? Alltså VARFÖR ska vi inte göra det ? Har inte sett någon kommentar som gör mig ett SVAR.
 • Sverige har problem med invandringen och landet kommer inte att stanna fast man stryper invandringen till en normal nivå. Tvärtom, Sverige har mycket att vinna på det,
  .
  Skall Sverige faktiskt förvandlas till ett fattigt land där människor lever som i sina hemländer någonstans i mellaöstern och Afrika och som aldrig lär sig svenska. Är det ett sådant Sverige som man vill ha ?
  .
  Sverige har fjärde största antalet asylansökningar i hela EU och det största antal per capita efter Cypern och Malta.
  .
  "Sweden had the fourth largest number of asylum applications in the EU and the largest number per capita after Cyprus and Malta"
  http://en.wikipedia.org/wiki/I...
 • Det är omänskligt att strama åt reglerna kring social turism....?! Bara ett förslag....
 • Bättre än inget.
  Den 16 okt 2012 11:10 skrev "Disqus" <notifications@disqus.net>:</notifications@disqus.net>
 • Per Sverige 1 timme sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här på tunnelbanan.

  ”I dag inleddes rättegången mot den så kallade tunnelbanerånaren. Övervakningskamerornas bilder från det inträffade spreds över världen och väckte stor avsky.”

  http://www.svd.se/nyheter/stoc...
 • Per Sverige 1 timme sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här hos Migrationsverket.

  "Migrationsverket är för dåliga på att utreda asylsökandes identitet.
  Det anser polisen, som tar över många asylärenden från verket.
  - Kanske är det den kortade handläggningstiden som har negativa effekter på kvalitén i identitetsutredningarna, skriver polisen i en rapport."

  http://bloggar.aftonbladet.se/...
 • Per Sverige 1 timme sedan
  SDs framgång har absolut inget med rasism att göra. Det härleds mycket enkelt till vardagshändelser, som det här i Borås.

  "Borås kommun får inget prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Det innebär att Framtidsskolan med arabisk inriktning kan starta. Grundaren har arbetat på den hårt kritiserade Al Salamskolan. "

  http://www.bt.se/nyheter/boras...
 • Många områden i Sverige börjar likna tredje världen där invandrare lever precis som i deras hemländer, de lär sig inte svenska och har ingen kontakt med det svenska samhället.
 • Snowflinga 1 timme sedan
  Andreas Johansson Heinös artikel börjar med att påstå att Sverigedemokraterna har tjänat på rasismen men det stämmer inte. Vad sverigedemokraterna har tjänat på är de motsättningar och konflikter i samhället som de andra partierna har skapat med deras hänsynslösa invandrings och multikulturella politik. Människor tröttnar på det och ser sverigdemokraterna som det enda parti som vågar tala om det.
  .
  Han skriver vidare att många väljare inte vill rösta på sverigedemokraterna också fast de är kritiska till invandringen eftersom, säger han, att människor "inte vill rösta på ett parti som de uppfattar som främlingsfientligt." Den nidbild är ett resultat av en propagandakampanj som har drivits i många år. Det återstår att se hur länge det kan fortsätta på detta vis när invandringens avigsidor blir allt mera uppenbara, sverigedemokraterna har en högre mediaprofil tack vare deras riksdagsinträde och den alternativa internetmedia spelar en allt större roll.
  .
  Det finns också människor i den etablerade median som är en stor draghjälp till sverigedemokraterna som t.e.x. Bahareh Andersson. Hon påstår i en artikel i Newsmill att konstigt nog ännu flera invandrare kommer att lindra Sveriges problem!
  http://www.newsmill.se/artikel...
  .
  Det går helt emot många människors farhågor och erfarenheter. Man skall vara tacksam till sådana som Bahareh Andersson och också miljöpartiet för att deras verklighetsfrånvända ideer driver väljarna att rösta på sverigedemokraterna.
  .
  Andreas Johansson Heinö skriver om sverigdemokraterna att "inga andra riksdagspartier någon som helst vilja till samarbete i någon form." Han har fel, de samarbeter mycket bra när de skrämmer upp väljarna ordentligt.
 • Dandersan 2 timme sedan
  Alla som sammankopplar kritik mot invandringspolitiken med rasism, är nyttiga i SDs valkampanj.

Svara på artikeln

Skriv själv på Debatt

Inga kommentarer: