tisdag 19 juni 2012

Mikael Jalving: Problemet er ikke Zlatan « Avpixlat

Mikael Jalving: Problemet er ikke Zlatan « Avpixlat: Mikael Jalving: Problemet er ikke Zlatan

EUROPAS BYFÅNAR Mikael Jalving, författare och journalist, fortsätter idag att granska de bisarra grannarna i norr. Här pekar han bland annat träffsäkert på hur den svenska “eliten”, koncentrerad till storstäderna, lever i en bubbla präglad av en diffus och närmast desperat åtrå efter framsteg trots att samhället runt omkring visar alla tecken på splittring och sönderfall.

Aldrig har jeg været i et land, hvor fremskridtet dyrkes som en gud – det skulle da lige være Amerika, skønt Amerika rummer så meget mere end optimisme. Sverige, i hvert fald det officielle, synlige, hørbare Sverige, er stadig som besat af morgendagens komme i form af indvandring, mangfoldighed, demokrati, ligestilling og tolerance. Begrundet med lige dele moralske imperativer og demografisk nødvendighed.

De bliver for øvrigt flere og flere mennesker i Sverige. Snart opholder der sig 10 mio. mennesker i landet, hvoraf en stadig større del er født udenfor Sverige eller er efterkommere af indvandrere. Sverige er stort, og kan rigtignok huse mange, men sagen er, at de – etniske svenskere såvel som svenskere med anden etnisk baggrund end svensk – klumper sig mere og mere sammen: overbefolkning og affolkning på én og samme tid. Sverige er paradoksalt nok ved at blive et Ingenmandsland og et Mangemandsland samtidig.

Fremtiden bliver desuden stadig dyrere, selv om diverse regeringsrapporter taler vidtløftigt om menneskelig kapital. 67 pct. af svenskere på varig overførselsindkomst er født udenfor Sverige, det samme er 35 pct. af de arbejdsløse, ligesom 37 pct. af dem, der ikke kommer på gymnasiet, har indvandrerbaggrund. Og de bliver flere og flere.

Disse deprimerende tal blev offentligt kendt, bedst som integrationsminister Erik Ullenhag – f. 1972, opvokset i et akademikerhjem i Uppsala og bosat i den fine del af Stockholms innerstad – rev fem dage ud af kalenderen og flyttede sit kontor til forstadskomplekset Rinkeby og gik rundt på strømpesokker i kælderen under Folkets Hus, hvor der i dag er moské.

Når man læser søndagens interview med Ullenhag i Dagens Nyheter (ikke online), lader opholdet ikke til at have gjort nævneværdigt indtryk på ham. Han kunne for så vidt godt være forblevet i sin boble. Ministeren afviser stadig, at Sverige er præget af etnisk opdeling og klassemæssige skel, ja, faktisk afviser han helt at anvende begreberne på den svenske virkelighed.

“Jeg undgår det”, siger han om etnicitet, for som han tilføjer retorisk: “Er man svensk efter en, to eller tre generationer i Sverige?”

Ministerens relativisme er absolut. Ligesom når Globaliseringsrådet med repræsentanter fra toppen af det politisk-industrielle kompleks under regeringen, i en rapport fra 2008, anlægger samme distance til det gamle Sverige og frejdigt noterer om de næste 50 år:

“Vi vet inte ens med någon större säkerhet vilket ursprung denna befolkning kommer att ha, hur gammal eller ung den kommer att vara. Det kan t o m vara så att denna befolkning har en annorlunda nationell identitet, kanske inte längre uppfattar sig som svenskar i första hand utan mera som européer.”

Uanset hvad skal det nok gå. Don’t worry, be happy.

På samme måde med integrationsministerens politik. Direkte adspurgt hvad han vil efter sit besøg i Rinkeby, svarer Erik Ullenhag, at det fortsat handler om “at tale om nødvendigheden af åbenhed og tolerance”.

Åbenhed og tolerance. Har vi hørt tale om andet?

Läs hela krönikan hos Jyllands-Posten
Print Friendly
Share
Publicerat 2012-06-18, 17:52 (Uppdaterat 2012-06-19, 01:32) | Kategori(er): Inrikes, Invandring/mångkultur

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 24 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
195 kommentarer 2533 gillar mottaget
Dela på
Visar 57 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Leikin 10 timmar ago

De politiker som idag med vett och vilja är på väg att fördärva Sverige borde snarast ställas till svars inför rätta för förräderi!
7 personer gillade det här.

Warge 1 timme ago som svar till Leikin

Jag svarar dig som många andra som börjar hojta om förräderi: Nej.

Reinfeldt o Co genomför sin politik. Den är väl värd all förakt och att sablas ner på varenda debattsida och vartenda forum, och i nästa val bör vartenda parti i sjuklövern hänga på gärsgårn om de får stanna kvar. Men att genomföra sin politik är inte brottsligt.
2 personer gillade det här.

z1z2z3 10 timmar ago som svar till Leikin

Arkebusering-En självklarhet.
4 personer gillade det här.

Warge 1 timme ago som svar till z1z2z3

Välkommen till bananrepubliken Sverige?

Göran Palm 11 timmar ago

Island verkar vara ett fint land. Hoppas dom tar emot oss!
6 personer gillade det här.

Det svenska psyket 12 timmar ago

Ja de mångkulturella tänker ju positivt, precis som dom gjorde i Hitlers bunker 1945.
2 personer gillade det här.

Sven Olsen - (argdansk) 10 timmar ago som svar till Det svenska psyket

Du menar:

"Nu blundar vi och låtsas som ingenting - då fixar det sig nog, det har (i detta fall) övermullahaspirant Reinfeldt själv sagt".
2 personer gillade det här.

Roger Lindström 13 timmar ago

Sverige sorry att jag är slapp men ALLA SKA MED
Islam 00=====O ( x )
.............................. / / \ \

Allanoskar 13 timmar ago

Det är samma som med vargarna. Eliten i storstäderna har gullat med vargar och liknat dem vid sällskapshundar. Men så plötsligt: Var de så farliga! Det hade vi ingen aaaaning om...
21 personer gillade det här.

Sven Olsen - (argdansk) 10 timmar ago som svar till Allanoskar

I valet mellan politikerna i regimen och vargarna håller jag helt och fullt på vargarna - de är ärliga och sveklösa - de följer sin natur - inte ett inlärd mönster av lögner, svek, bedrägerier, svek mot huvudman (svenska folket) och direkt högförräderi.

Dessutom är det ståtliga djur - utan att de därför skall behandlas som gosedjur - det kan man inte säga om våra politiker heller - de tillhör ju som bekant den vedervärdiga avarten kallat homo politicus - knappt upprättstående, fast tvåbenta.
4 personer gillade det här.

BirgittaSvedjot 13 timmar ago

När "de folkvalda" yttrar sig om tillståndet i landet är det surrealistiskt.
9 personer gillade det här.

Allanoskar 13 timmar ago

Det finns bara ett ord om dagens styrande; blåögda idioter. När bubblan spricker, så kommer den spricka rejält! Och jag tror inte det är så långt dit..
13 personer gillade det här.

san_ell 1 timme ago som svar till Allanoskar

Då har politikerna packat sina resväskor och blir de första att lämna landet.

badarinteminabarnisyra 41 minuter ago som svar till san_ell

Ja, men vi lär ju hitta dem förr eller senare.

Nostalgikern 13 timmar ago som svar till Allanoskar

Vi tycker det ser bra ut, Mvh Renis o Waberi
5 personer gillade det här.

Anna Svensson Top 10 13 timmar ago

Tack Mikael Jalving! Varför läser inte dina svenska kollegor dina kloka ord? Varför blundar sjuklövern?
22 personer gillade det här.

Sven Olsen - (argdansk) 10 timmar ago som svar till Anna Svensson

Jalving använder alldeles för svåra ord....... och klipper inte ut saker i papp heller - så det är kört för våra regim och rödmuppepolitiker.....
3 personer gillade det här.

BirgittaSvenne 14 timmar ago

Tack till avpixlat och moderatorn.
7 personer gillade det här.

mickke 14 timmar ago

Sverige Europas byfånar !! Är du Massmördare ,Terrorist, Pedofil ecc,ecc
I Sverige får du fristad! Inga krav ställs på identitet! Bara upge att du är mordhotad
eller dyl!! Die dumme sweden ,,,, Seriemördare med slängt pass / Välkommen till sverige!
Sverige förmodligen känt som fristad för alla terorister,mördare! I Sverige behövs
ingen identitetskontroll !! I Sverige får du ny identitet samt bostad + fri sjukvård/tandvård
Vilket härligt land Sverige blivit! Renhfelt statsminister!! Skyldig till allt elände!!!!!!!
29 personer gillade det här.

GandalfGra 10 timmar ago som svar till mickke

Nja det började med Palme 1975 sen har det bara rullat på och eskalerat du ska vara lite försiktig med att anklaga moderaterna för allt detta...eller borgerligheten för den delen...det mesta ansvaret ligger fortfarande hos sossarna..!
4 personer gillade det här.

Warge 1 timme ago som svar till GandalfGra

Nej. Det är sant att det började med Palmes regering, men att från det fortsätta lägga skulden på S är bara huvudlöst - borgarna har nu haft makten så länge att det bara är de som kan skyllas för invandringsfiaskot. De hade chansen att dra i bromsen för länge sedan, men valde att inte göra det.

GandalfGra 14 timmar ago

Bra skrivet och tack Danmark för att ni hjälper till lite i kampen mot det svenska vansinnet...mot denna självförnekelse och svaga tron på att det Sverige som jag växte upp i faktiskt var milsvitt från det vi ser idag och det var bättre då... ;) ! För övrigt när jag var ung var jag tävlingscyklist och körde på en dansk cykel med namn Schröder...mycket fin och lätt racer... ;) vann mycket med den cykeln..!
14 personer gillade det här.

Sven Olsen - (argdansk) 10 timmar ago som svar till GandalfGra

Ta inte miste på én sak - det är ren egoism - Danmark vill nämligen inte ha svenska förhållanden, ej heller en massa brottslingar som kommer vältande över Öresundsbron och skriker Allahu Akhbar!
2 personer gillade det här.

GandalfGra 10 timmar ago som svar till Sven Olsen - (argdansk)

Jaja att vi får draghjälp från Danmark är bra men som jag ser det... är det endast av egoism som vi Sverigedemokrater tycker att det är bra...! För annars skulle vi ju hetat danskdemokraterna...! ;) Vi vill inte ha några som kommer rusande över Öresundsbron från Danmark som skriker Allahu Ahkbar heller lita på det...när vi har fått stopp på detta vansinne på hemmaplan då kanske vi måste komma till Danskarnas hjälp...den som lever får se..!
1 person gillade det här.

Sven Olsen - (argdansk) 10 timmar ago som svar till GandalfGra

Det skall inte finnas några som korsar den bron utan kontroll - kontrollen mellan DK och Tyskland skall även den skärpas igen - vi skall bara ha det där lilla nyvalet så vi får den kriminella danska statsministern vippat av pinnen - så danskarna kan återskapa vad sosseregeringen har lyckats förstöra under sin korta tid vid makten. Det valet kommer troligtvis under hösten.
Tyvärr tror jag, för svenskerna, att det på nuvarande tidpunkt är lättare att springa i riktning Sverige än i riktning Danmark, men huvudsaken är ju att vi får stopp på svineriet så vi kan börja återuppbygga vårt långa, vackra och misshandlade land.
1 person gillade det här.

Helmer_Bryd 14 timmar ago

I ett öppet och friskt medieklimat skulle naturligtvis också Sverige haft en tidning som Jyllands Posten med skribenter som Mikael Jalving. Men som det nu är får vi vara glada och tacksamma att Mikael håller koll också på vad som händer här och förmedlar sina skarpa iakttagelser och analyser till omvärlden.
Du är guld värd Mikael!

37 personer gillade det här.

Sven Olsen - (argdansk) 14 timmar ago

Tak Jalving - en glimrende artikkel - som altid når du skriver.

Desvärre bör artikler af denne type väre tvunget läsning for svenske politikere og der stöder man på vanskelligheder, da flerstavelsesord er i overkant af hvad en svensk regime-politiker klarer - og så på dansk !!
18 personer gillade det här.

monument22 14 timmar ago

Det är guld värt när ifrågasättandet och kritiken kommer från våra grannar,
tack Mikael J..
18 personer gillade det här.

BirgittaSvenne 14 timmar ago

Till moderatorn, du får gärna ta bort min kommentar, eller ändra i den. Ta bort den !! Tack.
2 personer gillade det här.

BirgittaSvenne 15 timmar ago

Danskarna och särskilt Jyllandsposten kan inte ha högre tankar om oss svenskar. Vi "svenskar" hade sånär lyckats döda och spränga på Jyllandsposten. Tack för att ni orkar bry er om oss. Det kan inte kännas tryggt att ha Sverige som en nära granne. Vem vet hur många terrorister som finns här under andra identiteter. Tacksam är jag i alla fall för er analys av läget, just nu. Den är sann !

Nej, Zlatan är inget problem och kommer troligtvis inte att bli det heller, han spelar fotboll och är självförsörjande, kanske kan hans bakgrund inspirera och därmed bidra till att någon vilsen och hatisk ungdom avhåller sig från annan verksamhet, som skadar samhället.
15 personer gillade det här.

SluggoTuff 15 timmar ago

Mikael Jalvings skrivelser är alltid mycket träffsäkra och läsvärda vilket påminner mig om den direkt motsatta avarten Lena Sundström. Det har varit underbart tyst från den sistnämnda på sista tiden och jag hoppas att det förblir så.
20 personer gillade det här.

Tonfisken 16 timmar ago

Jag minns på -70 talet när man åkte till Köpenhamn med kompisar ifrån Malmö det var som att komma till en helt annan värld.. skitkul....så mycket människor ifrån jordens alla hörn...man kände sig som en som kom ifrån landet trotts det bara var ca 2 mil över vattnet.
Bara resan med båten var en upplevelse men det fanns inget som var likt varken Malmö eller Sverige, allt var annorlunda.när man sen steg iland i Malmö igen så var det som att gå ut ifrån en Biograf allt blev tyst och stilla...man gick hem.
Köpenhamn var New York jämfört med Malmö och det var just de som var bra.....Malmö va hemma eller "himma" som vi säger.
Idag går det inga turbåtar bara tåg som snabbt skall forsla folk fram och tillbaka för att tjäna pengar och när man väl hamnar på Centralstationen helt utan känslan av att ha varit i Köpenhamn då gäller det att hitta en buss eller taxi för vidare transport till hemmet.
Vad vill jag ha sagt med detta ?jo..att Jalving visserligen sätter finget på ett problem,men att jag såg detta i Danmark redan på 60-70 talet. nu finns det här med.

4 personer gillade det här.

eolsson 12 timmar ago som svar till Tonfisken

Det var en fin beskrivning, jag känner igen den.
Det var spännade att resa till Köpenhamn och så skönt att komma hem till Malme.
Oj vad man köpte pölser, fläska svålar och stekt lök med sig hem. Räkmackan och elefantöl satt som en smäck på båtresan hem :)

Nu känns inte Malmö hemma...somalier somalier överallt dessa somalier. araber araber överallt dessa araber :(

Tonfisken 12 timmar ago som svar till eolsson

Skrattar...jag ger mig.:-)

Kjell 15 timmar ago som svar till Tonfisken

Du tonfisken!
Jag jobbade på Flygbåtarna några år...
Och visst har Du rätt i mångt och mycket....
Och Malmö är för mig idag en mycket mycket mycket främmande stad...så oändligt mycket mer främmande än den var en bra bit in på 90-talet!
För att inte tala om -72 då jag bodde en period nere på Södra Bangatan bortom Folkets Park.
Jag är glad att jag aldrig bosatte mig permanent i Malmö!
14 personer gillade det här.

Tonfisken 15 timmar ago som svar till Kjell

Hej Kjell De va bättre förr i alla fall i Malmö ;-) och hade man tur åkte man gratis med centrumlinjen.
Hoppas du har det bra där du bor nu.
3 personer gillade det här.

Kjell 15 timmar ago som svar till Tonfisken

På den gamla tiden början på 70-talet...innan jag började jobba på flygbåteriet på 80-talet alltså...när man kom nerdånade till Malmö så var det Centrumlinjens M/S Malmö eller Öresundsbolagets M/S Gripen som gällde! Försalongen med stor portion Porterhouse Steak och en Gammledansk och en Hof och sedan kaffe och en Drambuie och en jättecigarr!....Och efter att ha varit i Kongens By och bälgat i sig Husets Kanna och andra obeskrivligheter så blev det Flygbåtarna hem innan sista tåget gick från Malmö C.
Jag bor alldeles utmärkt på lagom avstånd från Malmö sedan många år!
Lev i frid!
2 personer gillade det här.

Tonfisken 15 timmar ago som svar till Kjell

Fridens min vän
3 personer gillade det här.

gubbenogumman 15 timmar ago som svar till Kjell

Malmö är en S märkt stad dömd till undergång ekonomiskt 3.7 miljarder får andra skattebetalare punga ut med varje år, brottsligheten är bonus.
11 personer gillade det här.

slundberg11 15 timmar ago som svar till Tonfisken

Då var det förmodligen "arbetskraft-invandring", inga islamfanatiker och bidragstagare.
10 personer gillade det här.

mickke 16 timmar ago

Rehnfelt är våran nuvarande stadsminister ! Han kommer att få stå till svars
för allt elände han ställt till med, Med hans politik så skall etniska svenskar
bytas ut mot oanställningsbara muslimer,
I nuvarande takt med import av 200 000 analfabeter/år, Vad finns kvar av framtida pensioner?
95% av dagens invandrare totalt oanställningsbara går direkt till soc bidrag,
Vem anställer ett analfabetiskt spöke?
Rehnfelts agenda att göra om sverige till Lilla Soudi Arabien verkar lyckas.
25 personer gillade det här.

Laxen 16 timmar ago

"Europas byfånar". Bra rubrik! Ett grundproblem är den helt oförtjänta och obegripliga självbild många svenskar har av sitt land. Våra grannländer skrattar åt oss. Resten av Europa har satt oss i utvisningsbåset p.g.a. vårt självskadebeteende.
36 personer gillade det här.

slundberg11 16 timmar ago

Måtte vi bli utslängda från EU, fortast möjligt !
19 personer gillade det här.

Svenskastavalla Top 10 16 timmar ago

Man kan förstå att Jyllands-Posten (JP) retar gallfeber på många av invandrarna. Men de redovisar bara den sanning som vi vanliga svenskar inte ska få ta del av. Vi vanliga svenskar ska nog vara tacksamma över att JP lyfter de här frågorna även om de gör det under allvarliga hot från flera invandrarkretsar i Sverige.
40 personer gillade det här.

Tobo Lobo 16 timmar ago

Jag begär tolk. Är detta en Svensk sida? Om Somalier och andra ska kunna få tolk. Då ska jag kunna få det med.
10 personer gillade det här.

Eken26502 14 timmar ago som svar till Tobo Lobo

Det är bara efterblivna som inte enkelt kan förstå danska eller för den delen norska. Speciellt i tekst!
8 personer gillade det här.

Tobo Lobo 14 timmar ago som svar till Eken26502

Ok. Då vet jag vad jag är. Tack. Text, menade du nog.
4 personer gillade det här.

slundberg11 14 timmar ago som svar till Eken26502

Nu ska vi inte jä*las.

Svenskastavalla Top 10 16 timmar ago som svar till Tobo Lobo

En riktig svensk förstår sin broder!
21 personer gillade det här.

Tobo Lobo 16 timmar ago som svar till Svenskastavalla

Då är jag ingen riktig Svensk. Tack för det.
2 personer gillade det här.

Svenskastavalla Top 10 15 timmar ago som svar till Tobo Lobo

Danskan och svenskan är mera närbesläktade än t ex svenskan och norskan. Det går ganska lätt att lära sig och förstå om man anstränger sig lite grand. Några grejer måste man naturligtvis ta till sig som räknandet över 50 och vissa ord, som att snor är snöre och så vidare, men ta det lugnt så har du inga problem med brorsans snack. (Han taler dansk)


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: