torsdag 14 juni 2012

Bahareh Andersson: 70.000 ungdomar i farozonen för hedersförtryck « Avpixlat

Bahareh Andersson: 70.000 ungdomar i farozonen för hedersförtryck « Avpixlat: Bahareh Andersson: 70.000 ungdomar i farozonen för hedersförtryck

SKAM-/HEDERSKULTUR I en befriande klarsynt debattext om Fadime Sahindals fader och mördare redogör Bahareh Andersson och Anusche Noring vad som ligger bakom hederstänkandet. Vi får också veta att så många som 70.000 ungdomar i Sverige befinner sig i farozonen för att utsättas för skam- och hedersförtryck.

”Fadimes pappa vill bli fri” var rubriken på Svenska Dagbladet (SvD) igår. I tidningen stod: ”Enligt Aftonbladet vill han släppas fri för att kunna återvända till Turkiet. Fadime Sahindals tidigare juridiska ombud Leif Ericksson är kritisk till mannens ansökan: – Att ge honom tidsbestämt straff vore helt fel signal. Det är emot praxis att redan nu bestämma en tid, säger han till tidningen.”

Det är mer än tio år sedan skotten dödade Fadime Sahindal, en tragedi som samtidigt väckte liv i en oförsonlig debatt om huruvida mordet var kulturellt betingat eller inte. Vi som har egna erfarenheter av att växa upp med oskuldskultur och könsapartheid har hävdat att bakom de dödande skotten inte bara fanns en far utan även kulturella normer som inte accepterar ungdomars individuella livsval. Nu efter tio år har Fadimes pappa alltså sökt resning i rätten för att få omvandla sitt straff.

[...]

Det är ju så att det egentliga problemet inte är straffet för Fadimes pappa, för Fadimes pappa har faktiskt fått sitt straff. Han har dömts till lagens hårdaste påföljd i enlighet med svensk lagstiftning. Här har alltså rättvisa skipats, även om Fadime inte kommer att återuppväckas till liv. Men det viktiga är att förhindra att det blir fler Fadime-fall, och detta kommer inte att kunna ske genom rättsväsendet. Det är knappast så att en människa som Fadimes pappa som är övertygad om att han måste döda sin dotter kommer att avskräckas av den rättsliga påföljden. Han menar ju att hans dåd är absolut nödvändigt för att rädda familjens allra viktigaste värde – nämligen det som kallas för ”hedern”. Det enda som hade kunnat förhindra det här dådet hade varit att övertyga denna människa om att familjen faktiskt INTE har förlorat sin ”heder” i omgivningens ögon. Med andra ord: Fadimes pappa borde ha förstått att hans omgivning i Sverige inte alls ser ner på honom och hans familj för att dottern har en pojkvän. Då hade han inte känt behovet att återställa familjens ”heder” eftersom familjens ”heder” inte hade gått förlorat i allmänhetens ögon.

På ett seminarium om hedersförtryck som anordnades av Rädda Barnen den 26 mars 2001 där Fadime själv medverkade hävdade hon att morden på Sara och Pela hade kunnat förebyggas, och att det som hände henne och många andra som fick fly från hemmet också hade kunnat förhindras. Hennes fråga handlade om att konflikterna borde förebyggas innan familjetragedier sker. ”Varför har ni inte talat med mina föräldrar?” frågade Fadime. Hennes föräldrars uppfattning av ”svenskarna” var att ”Det enda de gjorde var att dricka, gå ut och dansa och ha fria sexvanor”. Dessutom ansåg de att svenskar inte hade någon som helst respekt för familjelivet ”eftersom de skilde sig till höger och vänster”, som Fadime berättade.

Det är det som man måste jobba på. Familjer som Fadimes familj behöver integreras bättre i det svenska samhället och lära sig att omgivningen inte tillämpar de urgamla hedersnormer som fortfarande styr i deras hembyar. Det är en väldigt viktig insikt. Men den är inte lätt att uppnå, det måste man ha klart för sig. Man får inte heller förvänta sig från svensk sida att människor som växt upp med hedersnormer kommer att kunna kasta allt de känner över bord och bli totalt tillåtande liberala ”svenska” föräldrar med en gång bara man upplyser dem om vad som gäller här. Det är utopiskt. Man måste acceptera att de kommer att ha kvar vissa känslor ett bra tag till, en attitydförändring sker inte över en natt. Det kan ta generationer, så det krävs tålamod. Men den kommer bara att ske om man sätter igång en dialog med sådana familjer för att övertyga dem om att det inte är så hemskt farligt att deras barn lever lite annorlunda liv än de själva, och att familjen inte kommer att ”fara illa” på grund av barnens livsval.

Sedan länge hänvisar många till att vi har 70.000 ungdomar i farozonen för hedersförtryck. Med ökande förvåning märker vi dock att knappast några av de ansvariga vill göra en liten matematisk övning och räkna ut att det bakom de här 70.000 ungdomarna nödvändigtvis måste finnas 140.000 föräldrar och 2, 3 eller 4 gånger så många släktingar som likt Fadimes och Pelas föräldrar anser att deras ungar inte alls är förtryckta. De menar däremot att det är Sverige och den svenska skolan som uppviglar barnen mot deras gamla kulturer och att det är skolan som gör flickorna till horor och killar till homosexuella, något som man får höra från otaliga bittra och frustrerade män i dessa slutna mansdominerade enklaver. Men många av dessa 140.000 föräldrar som enligt statistiken riskerar att utsätta sina barn för hedersförtryck kommer säkert att kunna fångas upp och hindras från att begå övergrepp mot sina barn. För det är ju faktiskt så att de allra flesta ändå inte är kapabla till att göra sina barn riktigt illa. De älskar ju sina barn också.

Debatten får inte bli så polariserad att man från svensk sida bara utgår ifrån att alla föräldrar som har andra normer än ”svenska” är potentiella hedersmördare. Det är de inte. Men barnens liv kan ändå bli ett privat helvete om krocken mellan föräldrarnas normer och omgivningens normer blir för stor. Det betyder inte att omgivningen ska göra avkall på sina normer och kompromissa bort dem – utan att den måste lyckas förmedla förståelse för de normer som gäller här till föräldrar med andra värderingar. Det är det enda som kommer att kunna förhindra nya hemska fall av hedersvåld. Inte hårdare straff mot dem som redan har begått övergreppen.
Bahareh Andersson, samhällsdebattör och människorättsaktivist med rötter i Iran
Anusche Noring, frilansöversättare med rötter i Tyskland och Iran

SVT Debatt

Relaterat

Fadimes pappa vill ha straffet tidsbestämt
Print Friendly
Share
Publicerat 2012-06-12, 16:30 (Uppdaterat 2012-06-12, 15:54) | Kategori(er): Hedersbrott, Invandring/mångkultur

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 5 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
190 kommentarer 2492 gillar mottaget
Dela på
Visar 57 av 58 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Maria Lindström 1 dag ago

"Bara" 70,000 individer? Det är väl spott i havet.... Inget att bry sig om eller hur politiker?? Är de under arton år så behöver ni ju inte bry er för de kan inte rösta på ert parti. Sopa det under mattan och hoppas på att det försvinner?

Ändå så ska ni ta in 20.000 somalier i år varav femtusen säkerligen är barn, kanske 2,500 flickor som blir stympade i sina nedre regioner just för att de är flickor.. Men fortfarande det kanske inte är intressant eftersom de är inte röstberättigade... då går det bra att sopa dem under sagda matta igen... .

Jag undrar när könsstympning hoppar upp och biter er politiska näsa....
1 person gillade det här.

rinkeby 1 dag ago

Fadimes pappa skall bo i en cell hela återstoden av sitt ruttna liv... Det skall finnas en krok i taket, en bit rep och en pall om han vill bli fri snabbare.. Inget besök skall tillåtas ej heller tillgång till radio, tv, tidningar... Tillbaka till Turkiet kan han komma i en urna, om släkten betalar...
1 person gillade det här.

Leikin 1 dag ago

Fadime har fått ett livstidsstraff av sin egen far, men själv vill han tydligen inte avtjäna ett livstidsstraff. Låt inte denne grymme muslim någonsin släppas ut i friheten, även om han lovar att återvända till Turkiet. Detta är en man som gravt har missbrukat sin asylrätt i Sverige.
1 person gillade det här.

Rosenrod 1 dag ago

Det är verkligen bra att fler och fler "assimilerade" invandrare "säger sitt" i frågor som är högst relevanta för att bevara ett demokratiskt och jämställt samhälle i Sverige!

Om vi blir fler och fler som arbetar och kämpar gemensamt för ett demokratiskt samhälle, "etniska svenskar och assimilerade nya svenskar", först då kan vi uppnå vårt mål om en demokratisk och fredlig väg!

Samarbetar vi inte, har vi ingenting annat än kaos att vänta...

argveteran 1 dag ago

"räkna ut att det bakom de här 70.000 ungdomarna nödvändigtvis måste
finnas 140.000 föräldrar och 2, 3 eller 4 gånger så många släktingar" lyder ett citat och det ger en fråga om hur många de är.
140.000 * 2 blir 280,000
140.000 * 3 blir 420,000
140.000 * 4 blir 560,000
Hur många har vi i landet?? Tänk efter.
"För det är ju faktiskt så att de allra flesta ändå inte är kapabla till
att göra sina barn riktigt illa. De älskar ju sina barn också" lder ett annat.
Ja, tror jag också men, hur är det med släkten? De som utför påtryckningar, hot, och många ggr själva tar islams order för släktens 'heder'?
Förbjud islam, riv moskeerna, tvinga dem att anpassa sig eller skicka iväg dem, på stört.
2 personer gillade det här.

→ Klicka här ← 1 dag ago

Många av dom här människorna har inte ens vett att betala skatt, för allt dom fått av oss, inte ens att stå i kö som alla andra, utan tränger sig före.

Sen tunnlar dom pengar till al-Qaida/al-Shabaab, begår brott, misshandlar, gapar, skriker, är respektlösa, våldtar, personrånar, och är allmänt rasistiska mot alla svenskar - så varför i hela friden ska svenskarna bry sig om deras problem - och så mkt att vi tar på oss att lösa dom?

Hur återgäldar dom det? När var senast du såg eller hörde en arab/muslim som var tacksam och ödmjuk? Och när var senast du hörde nån muslim/arab som var hatisk, illojal, rasistisk, och ville köra över svenska folket och deras viljor?

Nej, dom återgäldar det inte, och dom skulle aldrig ha gjort detsamma för oss. Dom hjälper ju inte ens sina egna, i sina hemländer.
4 personer gillade det här.

Rosenrod 1 dag ago som svar till → Klicka här ←

Tyvärr har du rätt....

Men vi får inte ge upp hoppet!

Det kanske finns några till modiga assimilerade invandrare där ute som faktiskt vill och vågar kämpa för att vårt demokratiska ( -nåja.. ) och jämställda samhälle skall få fortsätta att existera?!

-Tillsammans kan vi förändra allt på en parlamentarisk och fredlig väg !
1 person gillade det här.

stephan4444 1 dag ago

Den J..eln ska sitta tills han rut..at bort!

min-klon 1 dag ago

Jag få la då hålla med debattörer här inne till viss del, som menar att det ska inte behöva vara vårt problem.

Visst är politiken som förs vårt största problem som sopar rent Sverige på Svenskar själv ifrån sitt eget fosterland genom att låta förtrycka veck oss från ort efter ort. Det är ju bara som så att har man råd att flytta från förtrycket så gör man det. Förtrycket som är från främst islamiskt kuvade och även från andra menaiter som inte trivs med oss, och vi tvingas härda ut med dom som inte vi trivs med heller.

Men vi trivs med människor som inte kommer hit för att utnyttja oss och terra oss. Det är inte svenska barn och äldre som terrar dem utan det är deras många , barn, ungdomar o äldre som överallt terrar Svenska barn och vuxna. T.o.m handikappade o gamla får känna på rasistisk hatbrottslighet bara för att de är Svenskar..
1 person gillade det här.

Svenskastavalla Top 10 1 dag ago

Varför beskriva den här skämmiga delen av invandringspolitiken i så vackra ordalag?

Det är skam, det är skändligt, det är definitivt osvenskt och borde därför inte få förekomma i VÅRT land!
5 personer gillade det här.

→ Klicka här ← 1 dag ago

Varför ska Sverige slitas isär för att lösa dessa primitiva kulturbärares stenåldersproblem? Vi ska inte ha det ansvaret, och vi är inte skyldiga till det heller.

Det här handlar om invandrare. Invandrare till svenska folkets land: Sverige. Alltså ska frågan först och främst ses ur svenskarnas synvinkel. Och det finns inget svenskarna vinner på att importera dessa sjuka kulturer en masse. Tvärtom!

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: