fredag 15 juni 2012

100 miljoner i underskott - toppchef petas - Borlänge - dt.se

100 miljoner i underskott - toppchef petas - Borlänge - dt.se: Borlänge
Borlänge
http://dt.se/1.2987222
 Asyl/flyktingkostnaderna orsaken.


Christina Wessman kliver av som chef för sociala sektorn på grund av det ekonomiska läget. Enligt kommundirektören sker det i samförstånd.

Christina Wessman kliver av som chef för sociala sektorn på grund av det ekonomiska läget. Enligt kommundirektören sker det i samförstånd.
100 miljoner i underskott - toppchef petas
BORLÄNGE

En av kommunens toppchefer får lämna sitt uppdrag.

Orsaken är ett befarat underskott inom sociala sektorn på 100 miljoner kronor.

Christina Wessman får andra uppdrag inom kommunen.
Relaterat

Kommundirektör Åsa Granat har beslutat att sociala sektorns chef Christina Wessman ska lämna sitt uppdrag i augusti. Granat uppger att hon och Wessman är överens.

Orsaken är det allvarliga ekonomiska läget med ett befarat underskott på 100 miljoner kronor. Försöken att vända utvecklingen har inte lyckats och Wessman är som chef ytterst ansvarig för underskottet.

– Det här är en mycket skarp och tuff åtgärd. Men vi har ett extremt tufft läge. Då behöver vi fatta skarpa beslut. Det här är ett sådant beslut, säger Åsa Granat till tidningen.

Hon menar att onsdagens besked ska ses som en signal att Wessman som chef tar sitt ansvar.

– Läget är så allvarligt att hon som ansvarig chef lämnar sitt uppdrag. Cheferna i vår organisation har ett stort ansvar och det här är en tydlig markering. Hon har inte lyckats vända ekonomin tillräckligt snabbt. Jag vill ha en tydlighet i organisationen att vi som chefer har ett stort ansvar att leverera det politiken beställt och att inte förbruka mer pengar än det politiken beställt, säger Granat.

Christina Wessman vill inte kommentera gårdagens besked, utan hänvisar till kommundirektören.

– Det här är något som har hänt nu. Jag har inga kommenterar, säger Wessman.

Enligt den skriftliga information som i går gavs till kommunanställda säger dock Wessman:

– Vi har inte lyckats vända ekonomin i sektorn tillräckligt snabb takt. Jag är den som är ytterst ansvarig för sektorns arbete och jag tar nu mitt ansvar. Det är otroligt viktigt för Borlänge kommun att få ordning på ekonomin. För Borlänge kommuns bästa lämnar jag mitt uppdrag och möjliggör andra lösningar.

Någon ny chef tillsätts inte i dagsläget. I stället delas ansvaret för sociala sektorn tills vidare upp på övriga sektorschefer.

Pär Jerfström, bildningssektorn, får rollen som sektorschef mot äldreomsorgen. Jörg Bassek, verksamhetsstöd, får ansvar för handikappomsorgen och överförmyndare i samverkan. Samhällsbyggnadschef Lotta Olsson får rollen som sektorschef för individ- och familjeomsorgen.

Under 2013 ska en översyn göras av sociala sektorns organisation, ledning och styrning.

– Men just nu handlar det om att säkerställa att precis allt görs för att vända ekonomin, säger Åsa Granat.

Även om Christina Wessman lämnar chefsjobbet har hon kvar sin kommunala grundanställning. Uppdraget som chef är ett förordnande på fyra år, som kan omprövas efter två år, vilket alltså nu sker. Vilka de framtida arbetsuppgifterna blir återstår att se. Det blir en fråga för kommundirektören att lösa.
Jerry Brodin 0243-644 02 jerry.brodin@dt.se
Publicerad 13 juni 2012 Uppdaterad 13 juni 2012
Tipsa Skriv ut
DELA MED ANDRA:

Stäng

Senaste kommentarerna:
67 Läs alla kommentarer
Kommentera
Skrivet 15 jun 2012 10:54 Sten R.

Kommundirektör Granat borde ha satt ned foten tidigare men inte vågat/kunnat, nu får Wessman gå och nöja sig med att kallas "toppschef" i tidningen...
Anmäl
Skrivet 15 jun 2012 10:43 David

Alla(h) vet vad kostnaderna och underskottet beror på...
Anmäl
Skrivet 15 jun 2012 09:51 gustav

Vad ska man säga? Det man sår får man skörda. Alla vet såklart vad de ekonomiska problemen beror på, men officiellt får det inte nämnas.

Snart kommer folk förstå att det inte är de som är galna, det är kejsaren som är naken!
Anmäl
Skrivet 15 jun 2012 09:29 Lisa

christer (Ej registrerad) skrev:
Märkligt att tidningen raderar ett inlägg som redovisar socialstyrelsens sammanställning av socialbidragskostnader i Borlänge.
Dessutom med källhänvisning och utan övriga kommentarer !

Tyvärr ar det inget ovanligt om det gäller kritik mot invandringspolitik. Jag har noterat att man ibland väljer att behålla rent idiotiska kommentarer, men tar bort sådant som är sakligt och innehåller källhänvisningar.
Min teori är att man vill att bilden av att alla som inte fördömer allt som Sverigedemokraterna skulle kunna tänkas hålla med om ska framstå som obildade. Helt enkelt ett sätt att påverka människors syn på verkligheten.
Anmäl
Skrivet 15 jun 2012 04:55 Anna

jag har inget emot invandring, men att ta in så enormt många invandrare i vårt land, är ju hur oansvarigt som helst! När inga jobb finns, så mår de bara dåligt av att gå här och inget ha att göra, ett fåtal får arbeten. Det gräver ju ur hela den den sociala sektorn, när det finns så många redan som är arbetslösa och utförsäkrade..och vi måste ju hjälpa de som finns här först!

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: