onsdag 9 februari 2011

Ulf Nilson: En stor minoritet anser att det är brottsligt att bli rik - Ulf Nilson - Expressen.se

Ulf Nilson: En stor minoritet anser att det är brottsligt att bli rik - Ulf Nilson - Expressen.se: "Ulf Nilson: En stor minoritet anser att det är brottsligt att bli rik...




Kamprad har för mycket pengar!
Han har inte gjort något olagligt, MEN HAN BORDE BETALA MER SKATT, så jävla rik som han är!
H-U-N-D-R-A miljarder! Det är ju inte klokt!
Okej, så tycker nog inte majoriteten av svenska folket. Tvärtom anser de flesta nog att den knarrige miljardären från Pjättaryd (ja, han föddes faktiskt där!) är värd sina stålar.
Så är det, men en stor minoritet anser - som 'Uppdrag Granskning' visade - att det är mer eller mindre brottsligt att bli rik. Särskilt om man är svensk. Dessa människor, som av någon obegriplig anledning kallar sig radikala, menar att jämlikhet är det viktigaste som finns.
Och märk väl: jämlikhet betyder i deras tappning, att alla bör leva på precis lika stora inkomster (ja, utom möjligen de själva). Den som tjänar lite mer än andra görs jämlik genom att man tar den överskjutande delen i skatt.

Den kungliga svenska avundsjukan kräver att ingen har det för bra. Detta har medfört att vi med stor sannolikhet betalar världens högsta skatter. Detta medför, precis som avsett, att ingen normalsvensk har råd att svina ner sig med champagne och gåslever. Nej, nej, alla har precis samma höjd över havet, handlar i samma affärer, går på samma krogar och - är det så konstigt - tenderar att tänka på samma sätt.

Indoktrinering kallas det och visst, jag erkänner att jag överdriver, dock bara för att visa vindriktningen. Vissa kategorier, popstjärnor, fotbollsidoler, en och annan skådespelare, etc har rätt att vara rika. Men det stora flertalet, vanliga knegare, bör klämmas åt, betala mer än hälften av inkomsten i skatt och vara glada över att vi stöttar välfärdsstaten.
Påstå inte att politiker i alla partier försöker köpa röster genom att lova skinna de rika och ge till de fattiga. Politiker är inte - givetvis inte - ute efter egen framgång. De vill bara - det förstår Ni väl? - göra livet bättre för de fattigare och sämre för en eller annan 'rik jävel'. Kamprad, som bor i Schweiz, kommer man ju inte åt, men svenskar i Sverige som lyckats bli väl avlönade - ja, kläm åt dem...
Det återstår att säga att jag inte alls är emot sociala program och stöd åt de fattiga. Inte alls. Det jag vänder mig emot är skryt och slöseri. Häromdan fick jag ett mejl - ett bland många - som berättade om hur 'mamma Lillemor' sändes hem från sjukhus, utan skor (i kylan) och klädd i en T-shirt. De nycklar hon fick för att komma in hemma passade till ett helt annat lås än hennes och anhöriga avspisades med att 'sånt händer'.

Jag kan tillägga att jag, liksom säkert många andra skribenter och opinionsbildare, får mejl och brev av liknande slag, VARENDA DAG. Sanningen är helt enkelt att vi förvisso behöver fler entreprenörer som Kamprad som - inom lagens råmärken - skapar tusentals jobb och ger bokstavligen miljoner människor en bättre bostadsstandard. Mera sånt, tack!
Och mindre byråkrati, färre hajpade program, bättre använda skattemedel och därför lägre skatter.
Själv bor jag i Frankrike, där skatterna är lägre, men samhället likafullt fungerar bättre...

Av Ulf Nilson
ulf.nilson@expressen.se
Publicerat 01 feb 2011 07:44
Uppdaterad 01 feb 2011 07:47


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: