onsdag 16 februari 2011

Räknar Margareta Sandstedt fel? | SD i riksdagen

Räknar Margareta Sandstedt fel? | SD i riksdagen: "Räknar Margareta Sandstedt fel?
Postat den 2011-02-14 av Martin Kinnunen

Många har säkert sett klippen på nätet och läst på bloggar om att Margareta Sandstedt ska ha räknat fel i riksdagen och fått 400 000 Euro till att bli 40 000 miljarder kronor. Ursprungskällan till detta kommer från SVT. Deras artikel (där även klippet finns) går att läsa här. I artikeln som nu uppdaterats klargörs detta en del men klippet fortsätter att vara en internetsnackis där folk skickar runt klippet för att försöka illustrera att en Sverigedemokrat har problem med huvudräkningen.

Aftonbladet har nu också kommit med ett bra klargörande i detta web-tv inslag.

Det har blivit en hel del kontakt med journalister angående detta. Sandstedt räknar alltså inte fel utan vad det handlar om är att hon sa 400 000 Euro när hon egentligen skulle ha sagt 4000 miljarder Euro. Det är ruskigt mycket pengar. Men om man betänker att EU redan beslutat om att investeringar på 1000 miljarder Euro kommer att krävas tom 2020 så är det inte orimligt att det kommer att landa på den summan varje årtionde fram till 2050. Detta handlar dels om att göra EU till en gemensam energimarknad där el ska kunna transporteras runt i hela EU samtidigt som det ska byggas oljeledningar, gasledningar och elledningar till andra kontinenter och genom hav. I de flesta länder måste kapaciteten höjas kraftigt i elnäten. Detta gäller dock inte för Sverige. Vi kommer dock att vara med och bekosta den mycket kostsamma uppgraderingen av elnäten i EU i alla fall. Slutligen handlar det också om att mängden växthusgaser ska minskas med upp till 97 % till år 2050.

Detta kommer att kosta otroliga mängder pengar. Ja det kan kosta upp till omkring 40 000 miljarder kronor. Det ska till största del betalas med privata investeringar men även med skattepengar. Det ena kommer att märkas på EU-avgiften och det andra kommer att märkas på elräkningen.

För att klargöra detta ytterligare publicerar jag nedan ett mail som skickats ut till några journalister. I korthet så har jag full förståelse för att politiska motståndare och bloggare gör sig lustiga över detta. Det får man köpa. SVT:s agerande köper jag dock inte:

Fick detta klargörande från vår jurist som jobbar nära Sandstedt med EU-frågor. Han sitter även på ett sk non-paper dokument som de här uträkningarna liksom 1000 miljarder siffran utgår ifrån. Vi måste dock kontrollera vilka regler som gäller för att sprida det dokumentet.



”Bara för att försöka klargöra; EU har behov av att uppdatera sin energikapacitet och behöver dessutom se till att få bättre matchning tillgång och efterfrågan. Kommissionen har tittat på i huvudsak marknader (marknadskopplingar), infrastruktur och, i viss mån, produktion. Olika siffror har diskuterats under åren. Lite grundsiffror finns dock i http://www.europeanenergyforum.eu/archives/european-energy-forum/energy-management-and-policy/the-2003-world-energy-outlook-the-investment-challenge. Men den siffra som har fått mest genomslag är kommissionär Oettingers uppgift om 1 TEUR (short scale), vilket ger i runda slängar 10 000 miljarder kronor, Det här är alltså investeringar som i mångt och mycket, enligt kommissionen, skulle behöva göras oavsett politisk inriktning.

Till detta kommer EU:s energistrategi, vilken bestäms av Europeiska Rådet, där man bl.a. vill ha ökat fokus på grön energi, energieffektivitet och att bygga bort enskilda medlemsländers beroende av externa parter. I klartext kan man säga att EU inte vill ställa sig alltför beroende av sina grannar i öst och de flesta minns vad som hände i Polen och Tyskland när Ryssland ströp gasen genom orosländerna i öst. Det man dock skall vara medveten om är att varje ytterligare fokusområde, t.ex. 20/20/20, kräver ytterligare investeringar. Vi har sett, i en kommuniké om förnybar energi, under januari att EU antagligen måste fördubbla sina investeringar i förnybar energi för att hålla tidsplanen. Det finns även ett långsiktigt mål att minska utsläppen av växthusgaser fram till 2050, och det ambitiösa målet kommer inte nås utan betydande investeringar. Siffror som 3.8 TEUR har nämnts, http://www.renewableenergyfocus.com/view/10858/2050-97-of-eu-electricity-from-renewable-energy/, dock skall man vara medveten om att ingen i dagsläget vet hur stora investeringar det kan behövas totalt. Enligt uppgift skall kommissionen följa upp energistrategin och komma med mer detaljerade planer under våren (förväntad deadline är i juni). Förhoppningsvis kommer vi att få se en väl underbyggd investeringskalkyl innan sommaren.



Sammanfattningsvis kan man säga att det man vet säkert är att minst 1 TEUR behövs för att ersätta gammal teknologi och tillgodose tillgång och efterfrågan. Allt därutöver är osäkert hur mycket det kommer att kosta, dock att det kommer kosta och att det blir dyrt är nog ingen överraskning för någon. Det som borde oroa konsumenter i Europa är att Europeiska Rådet och kommissionen vill att de här investeringarna skall i huvudsak göras av privata intressen och att man ger energibolagen mandat att hämta hem kostnaderna i form av avgifter, läs nätavgifter. ”

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: