fredag 4 februari 2011

Tonåring skrev om Muhammed – dömd för ”hädelse” « Politiskt Inkorrekt

Tonåring skrev om Muhammed – dömd för ”hädelse” « Politiskt Inkorrekt: "Drivs av AddToAny
Politiskt Inkorrekt


Tonåring skrev om Muhammed – dömd för ”hädelse”

CENSUR En 17-årig student i Pakistan anmäldes för att ha varit nedlåtande mot profeten Muhammed i sina svar på ett gymnasieprov. Nu har studenten dömts för hädelse. Pojken skrev provet i april förra året och åtalades för hädelse den 28 januari i år efter att en anställd på skolan anmält saken. Nu kräver Human Rights Watch att pojken släpps och att han får skydd, skriver de på sin nyhetssida.

- Pakistan har satt standarden för intolerans när det gäller att missbruka hädelselagar, men att skicka en skolpojke i fängelse för något han klottrade på ett examensarbete är verkligen skrämmande, säger Beda Sheppard på Human Rights Watch.

- Det är illa nog att en tjänsteman på skolan anmält det, men att polis och rättsliga myndigheter går vidare och låser in en tonåring under dessa förhållanden är helt sjukt.

Polisen har meddelat att de inte kan återge vad som skrevs på provet eftersom det också skulle klassas som hädelse. Barnkonventionen, som även Pakistan står under, säger att alla under 18 år har rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.

Hädelselagen, avsnitt 295-C i Pakistans lag, hävdar att straffet för hädelse är döden. Tidigare har en 14-årig pojke blivit dömd till döden för att ha klottrat blasfemiska ord på en moskévägg, men släpptes efter två års hårt straffarbete. Domaren som frisläppte honom blev däremot mördad ”som hämnd för att pojken

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: