torsdag 17 februari 2011

al-Qaida hotar med terrordåd i Sverige | Inrikes | SvD

al-Qaida hotar med terrordåd i Sverige | Inrikes | SvD: "Upptrappade hot

al-Shaabab har en islamistisk ideologi inspirerad av al-Qaida och anges ibland vara ombud för al-Qaida. al-Shaabab och al-Qaida har gemensamma träningsläger. al-Shaabab (på svenska ungefär: ungdomarna) har sin bas i Somalia och vill skapa en islamisk stat utan inflytande för icke-troende. De bekämpar FN:s och Afrikanska unionens styrkor i Somalia som de ser som ockupanter. En rad självmordsattentat som krävt cirka 190 liv har genomförts 2008–2010. I juli förra året slog de till även i Uganda (som har fredssoldater i Somalia) där 76 personer som såg fotbolls-VM på restaurang dödades.

Muhammedteckningarna är karikatyrer av Muhammed som publicerades i danska Jyllands-Posten 30 september 2005. Teckningarna kränkte många muslimer och föranledde kraftiga protester i flera länder. Den mest provocerande var Muhammed avbildad i en turban med en bomb. Den var tecknad av Kurt Westergaard som den 1 januari 2010 angreps i sitt hem av en 29-årig dansksomalier, men lyckades fly in i ett säkerhetsrum. Gärningsmannen dömdes förra fredagen till nio års fängelse.

Konstnären Lars Vilks avbildade Muhammed som rondellhund i en teckning som publicerades på ledarsidan i Nerikes Allehanda 19 augusti 2007 i en artikel om yttrandefrihet. Publiceringen fördömdes bland annat av Irans president Mahmoud Ahmadinejad och demonstrationer följde i Örebro och Pakistan. Vilks mordhotades 2007 av en irakisk organisation som utlovade en belöning ”om han slaktas som ett lamm”. Självmordsbombaren i Stockholm, Taimour Abdulwahab krävde ett stopp för teckningarna.

Terrorhotet mot Sverige bedömdes före oktober 2010 som lågt med liten risk för angrepp. Sverige har i första hand varit en bas eller rekryteringsområde för terrorister som deltagit, och ibland dödats, i terrordåd i andra länder som Afghanistan, Irak och Somalia. Enligt Säpo har fem–tio svenskar dödats i sådana strider.
Hösten 2010 sammanföll ett konkret hot mot tidningen Nerikes Allehanda med andra uppgifter om att islamistiska terrorister i Asien, Mellanöstern och Afrika bytt strategi. Terrorattacker i fjärran krigsområden väckte allt mindre genomslag: den nya strategin var i stället att slå till mot västliga huvudstäder i små aktioner med få inblandande.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: