onsdag 9 februari 2011

Muslimskt center är en het fråga - Borlänge - Dalarnas Tidningar

Muslimskt center är en het fråga - Borlänge - Dalarnas Tidningar: "Muslimskt center är en het fråga

BORLÄNGE



Det stora dansgolvet inne på Stora Björn var fullsatt av människor som kommit för att lyssna och säga sitt om det planerade bygget av ett nytt islamskt center i Borlänge. Foto: Johan Solum


Ibrahim Hamad från islamska föreningen i Dalarna menade att det här nya centret inte blir någon skillnad mot den verksamhet som de redan haft i Borlänge i 15 år. Foto: Johan Solum



Politikerna fick svara på många frågor på det fullsatta öppna mötet om bygget av ett islamskt center i Borlänge.
Men få frågor handlade om kommunens planförslag.

Kommentarer (61)

Stora Björn var i princip fullsatt när kommunen bjöd in till öppet möte på måndagskvällen för att diskutera placeringen av ett nytt islamskt center i Borlänge.

Syftet från kommunens sida var att berätta om de tre markförslag man tagit fram.

Stadsarkitekt Arne Ludvigsson fick därför börja med att presentera de tre alternativen till placering av det nya centret och visade kartor på overhead.

Efter det fick Ibrahim Hamad från islamska föreningen berätta och deras verksamhet och varför de behöver en ny moské.

-Vi har funnits i Borlänge sedan 90-talet och har haft samma verksamhet hela tiden. Men våra platser räcker inte till. Vi vill ha en fin byggnad som är anpassad till svensk miljö, säger han.

Kommunalrådet Nils Persson och ordförande för näringslivs-och planutskottet Peter Hultqvist förklarade den kommunala processen i sådana här ärenden.

De förtydligade att det var ett vanligt samlingslokalärende för kommunen och att man inte hade något ekonomiskt åtagande i frågan.

Efter dryg halvtimme släpptes publiken in diskussionen för att ställa frågor och komma med förslag.

Och många frågor blev det.

Men få om själva planförslaget.

Marie Edenhager från Sverigedemokraterna krävde svar om moskén kommer att finansieras med pengar från Saudiarabien. Och det verkade vara något som oroade flera i publiken som ville veta var pengarna ska tas någonstans.

- Vi har inget med Saudiarabien att göra och får inga pengar därifrån eller från Iran. Vi får stöd från en europeisk fond, svarar Ibrahim Hamad.

Merparten av frågorna handlade om islam, sharialagar, demokrati och om ett islamskt center verkligen behövs i Borlänge. Mötesordföranden fick flera gånger uppmana folk att enbart ställa frågor om planförslaget och inget annat.

Detta tog sig uttryck att flera kände sig nertystade och satte press på Peter Hultqvist och Nils Persson om en folkomröstning om moskébygget.

Hultqvist menade att det finns ingenting i den aktuella verksamheten som gör att man ska förbjuda den.

- Jag anser att svensk lagstiftning är viktigare än folkomröstning. Vi ska lösa det här enligt svensk lag med planprogram och religionsfrihet. Det handlar om allas lika värde, säger han.

Han fick medhåll av en kvinna som reste sig upp och sade att hon välkomnade en lokal där människor kan mötas.

Vissa i publiken kallade det dock för politisk feghet och stundtals var det lite upprörd stämning men sammanfattningsvis var det lugnt så länge mötet pågick.

Och efter dryg timme kom så frågor rörande förslagen till placering av moskén.

- Har ni tittat på de tomma butikslokalerna på Jaxtorget, undrade en man.

Och en annan kom med förslag att bygga den söder om stadshuset.

- Det är bra nu har vi flera förslag att titta på, säger Nils Persson.

Maria Svensson
maria.svensson@dt.se
Publicerad: 2011-02-07 22:09

Relaterade artiklar:
Bråk efter möte om moské Bråk efter möte om moské

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: