fredag 4 februari 2011

Miljöpartiet vill ”stärka rättigheterna” för illegala « Politiskt Inkorrekt

Miljöpartiet vill ”stärka rättigheterna” för illegala « Politiskt Inkorrekt: "Miljöpartiet vill ”stärka rättigheterna” för illegala

ILLEGALA FLYKTINGAR Idag inleder Miljöpartiet förhandlingar om flyktingpolitiken med den borgerliga regeringen, och MP vill ta bort alla tänktbara uppställda krav som ställs på anhöriginvandringen. I praktiken måste den asylsökande först ha ordnat med jobb och egen bostad innan h*n kan ta hit anhöriga. Och släktingar måste styrka sin identitet. Sistnämnda vill MP ta bort. De vill även ge illegala, som fått avslag och som ska avvisas, samma rätt till sjukvård som alla andra, till samma kostnad.

På DN Debatt skriver språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand:

Vi vill inte riskera att hamna i ett läge där Sverigedemokraterna får genomslag för sin politik. Det är därför vår ambition att tillsammans med regeringen få till stånd ett samarbete om flykting- och invandringspolitiken som pågår under hela mandatperioden.

[..]

När vi i dag ska sätta oss ned för samtal och förhandlingar med den borgerliga regeringen vill vi därför vara tydliga med våra krav på en sådan process och ange några av de politiska frågor vi anser vara särskilt viktiga.

Svensk hälso- och sjukvård är i världsklass men den är tyvärr inte till för alla som bor i landet. Flyktingar som fått avslag på asylansökan saknar tillgång till den och blir i dag beroende av sjukvårdspersonalens goda vilja eller ideella krafter. Detta är inte förenligt med Sveriges folkrättsliga åtaganden. Miljöpartiet anser därför att alla papperslösa ska ha rätt till samma hälso- och sjukvård som andra, till samma kostnad som andra. En kvinna som akut behöver föda sitt barn med kejsarsnitt ska inte behöva dö för att hon inte får rätt vård. En krigsskadad person ska kunna få psykiatrisk vård för att slippa självmedicinera med droger. Det handlar om att Sverige ska stå upp för allas lika värde.

När utlänningslagen reformerades var avsikten att fler personer skulle få stanna i Sverige på grund av flyktingstatus än som tidigare varit fallet och att färre skulle få stanna här på grund av ”humanitära skäl”, som många gånger användes som en ventil när inga rättsliga lösningar stod att finna. Resultatet har blivit att fler personer relativt sett har fått flyktingstatus men också att begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” som ersatte de humanitära skälen, kommit att tolkas synnerligen hårt och oflexibelt. Mer hårt än som var lagstiftarens mening. Vi i Miljöpartiet vill att lagstiftningen ska justeras, så att bland andra apatiska barn och andra med livshotande sjukdomstillstånd, ska kunna få stanna i Sverige.

I dag krävs det att en flykting som beviljats asyl, ska ha ordnad bostad och försörjning innan han eller hon kan få återförenas i Sverige med sin närmaste familj. Nya hårda krav finns också om att anhöriga måste kunna styrka sin identitet och sitt släktskap för att över huvud taget anses vara anhörig till flykting i Sverige, något som många gånger är omöjligt för bland annat personer från Somalia och Afghanistan. Samtidigt är handläggningstiderna för dem som vill komma hit mycket långa. Genom dessa krav splittras familjer under lång eller oöverskådlig tid och ofta längre tid än fyra år som tidigare angivits av regeringen. Miljöpartiet anser att familjeåterföreningar ska underlättas, inte försvåras. De nya kraven för anhöriginvandring måste därför minskas och helst tas bort.

Vi ser också ett behov av samarbete i frågor som rör utlandsföddas möjligheter till lika rättigheter och arbete med förnyande av de så kallade miljonprogramsområdena. I dessa bostadsområden finns stora möjligheter att genom medbestämmande stärka invånarnas känsla av tillhörighet samtidigt som områdenas attraktivitet förbättras avsevärt.

DN

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: