onsdag 16 februari 2011

”Lars Ohlys flyktingpopulism vilseleder allmänheten” « Sverigedemokraterna i Partille

”Lars Ohlys flyktingpopulism vilseleder allmänheten” « Sverigedemokraterna i Partille: "”Lars Ohlys flyktingpopulism vilseleder allmänheten”
Postat den 19 januari, 2011 av sdpartille

Ur riksdagens protokoll:

Anf. 103 LARS OHLY (V) replik:
Fru talman! I mitt anförande tog jag fram dagens Svenska Dagbladet och läste ur en artikel om Murad Mohammed Gustafsson som är en av de många kristna irakier som nu tvångsavvisas till Irak. Han är långt ifrån ensam. Det är massavvisningar som pågår,

Merit Wagner skriver idag i Newsmill:

”Lars Ohly vet inte vad han talar om när han i riksdagen tog upp fallet Murad. Det är inte acceptabelt att så mycket felaktig information fyller såväl riksdagens kammare som mediernas spalter och allehanda nätsidor och bloggar, när det gäller området asyl och migration. Det skriver Merit Wager, tidigare flyktingombud.

Varför säger Lars Ohly i riksdagen attMurad Mohammed den 19 januariutvisas till Irak där han riskerar förföljelse för sin tro? Tror Ohly att en kristen heter Mohammed? Eller menar han att Murad Mohammed blir förföljd för att han är muslim?

Mannen är kurd och i de tämligen välmående trakter i den kurdiska delen del av Irak som kallas Kurdistan (det går flera plan fylla med främst kurder mellan Sverige och Erbil varje vecka…) får han knappast några problem. Om han inte har begått något brott där förstås, innan han flydde till Sverige. Hans asylhistoria känner jag inte till, den har inte berättats offentligt. Men förföljd för sin tro, islam, blir han knappast i Kurdistan. Lars Ohly borde dock vara insatt i och säker på vad han talar om, särskilt när han tar upp ett enskilt fall i riksdagen.
Det är obegripligt att det råder så mycket okunnighet om vad som gäller vid utvisning av personer som sökt asyl i Sverige men fått avslag på sina ansökningar. Här förekommer en hel del missförstånd och underliga tolkningar, som både politiker och medier gärna sprider. Därmed medverkar de till att ge allmänheten en vrångbild av verkligheten. Ändå är det ganska enkelt:

Om man har fått avslag på sin ansökan om asyl eller PUT (permanent uppehållstillstånd) av Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska man lämna landet. Det är en självklarhet i alla stater i världen att den, som inte har tillstånd att vistas i landet inte kan vara kvar där. Det gäller alltså också i Sverige. Man ”riskerar” inte utvisning som innebär att man självmant lämnar landet eller utvisning med tvång utan man ska utvisas, man ska lämna landet. Det handlar alltså inte om en ”risk” utan om ett konstaterat och genom rättsliga procedurer stadgat faktum. Det finns inga egna valmöjligheter då, man kan inte själv välja att ändå stanna kvar.

I ett aktuellt fall (läs bl.a. här) har nu även Europadomstolen sagt att det inte föreligger några hinder för Sverige att följa sin lag och gällande internationella konventioner och utvisa irakier.

[..]

Ytterligare relevant information: Murad Mohammed Gustafsson kan, som gift med en svensk medborgare, från sitt hemland ansöka om uppehållstillstånd i Sverige på anknytning till sin fru och med största sannolikhet beviljas det. Han kan också, om det stämmer som sagts i media att han har arbete här, söka tillstånd som arbetskraftsinvandrare. Detta förutsatt att han har intyg om att han har arbete under minst ett år och lön och andra villkor är avtalsenliga. Även ett sådant tillstånd skulle med största sannolikhet att beviljas.”

meritwager.wordpress.com

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: