torsdag 17 februari 2011

al-Qaida hotar med terrordåd i Sverige | Inrikes | SvD

al-Qaida hotar med terrordåd i Sverige | Inrikes | SvD: "En självmordsbombare spränger en bomb på Bryggargatan mitt i centrala Stockholm i december förra året.
al-Qaida hotar med terrordåd i Sverige

Publicerad: 17 februari 2011, 02.00
2011-02-17 02:00:56

Efter självmordsbombaren i Stockholm hotar al-Qaida med nya terrordåd mot Sverige. I terrornätverkets tidskrift hyllas han som martyr. Hämnd för teckningar av profeten Muhammed har blivit gemensam nämnare för våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige



Två månader har gått sedan Taimour Abdulwahab sprängde sin bil och sig själv i ett terrordåd i Stockholm den 11 december. Nu hotar al-Qaidas tidskrift med nya attacker:

”Det är på tiden att Sveriges regering tänker över sin position mot islam och muslimerna innan mujaheddin slår till igen”, varnar tidskriften Inspire som finns på nätet. Säkerhetspolisen, Säpo, tar hotet i Inspire på allvar.

– Inspire är nära knuten till al-Qaida och den globala jihadrörelsen, säger chefsanalytiker Malena Rembe vid Säpos enhet för kontraterrorism.

Tidningen är en snyggt utformad fyrfärgsprodukt riktad till västvärlden, skriven på engelska. Lockande religiösa maningar att genomföra Jihad (enligt tidningen heligt krig) och bli martyr varvas med praktiska tips för automatvapen och gasexplosioner.


Taimour Abdulwahab motiverade sina sprängdåd med Lars Vilks målningar och de svenska soldaterna i Afghanistan, vilka upplevs som kränkningar av islam. Inspire påminner om att Usama bin Ladin tidigare sagt att Sverige inte ska attackeras. Men detta ska vi svenskar inte längre ta för givet. Sverige har hädat mot profeten och ”deltar i ockupationen av Afghanistan”.

Enligt Inspire var det hög tid för Taimour Abdulwahabs martyrskap:

”Svenskarna verkar ha föresatt sig att visa sin motvilja mot muslimer och är ivriga att gå med i det förbund av nationer som är fientliga mot islam och muslimer. Den här operationen kan tjäna som en påminnelse för Sveriges regering och dess folk att ompröva sin inställning innan deras lista av brott mot oss blir alltför lång och det blir för sent”.

Taimour Abdulwahab uppmärksammas på ytterligare tre ställen i Inspire. Han påstås ”skaka om hela EU och visar att Jihads järnnäve känns mer än någonsin mitt bland de icke-troende”.

Säpo säger sig inte ha belägg för att några personer följt uppmaningen i Inspire, men tillägger:

– Vi följer detta noggrant. Det är ett hot på inspirationsnivå. Det är inte konkret i bemärkelsen ”gör så här”. Men det kan vara en impuls för individer som redan gått över gränsen mellan ord och handling, säger Malena Rembe.


Klart är att den höjda hotbild för terrordåd som Säpo gick ut med 1 oktober 2010 inte ändrats. För första gången ligger därmed terrorhotet mot Sverige kvar på nivå 3 på en 5-gradig skala. I klartext: ”Förhöjd hotbild”, det vill säga risk för terrorangrepp.

Säpo motiverade höjningen i oktober med att det fanns ett ”specifikt hot” men preciserade aldrig vad detta var. Enligt SVT:s Rapport var hotet riktat mot tidningen Nerikes Allehanda i Örebro. Det bekräftar flera SvD-källor med insyn i Säkerhetspolisens arbete. Motivet är tidningens publiceringar 2007 av Lars Vilks teckning med profeten Muhammed som rondellhund. Officiellt vill dock Säpo ”varken dementera eller bekräfta” hotet.


I själva verket är reaktionerna mot de publicerade Muhammedkarikatyrerna gemensam nämnare för fyra händelser på senare tid:

1. I Köpenhamn greps 29 december tre svenska medborgare som misstänktes slå till mot Jyllands-Posten, som var första tidning att trycka Muhammedkarikatyrer. På morgonen samma dag de greps ska den danska säkerhetspolisen ha avlyssnat orden: ”När de otrogna samlas, så bind dem och hugg halsen av dem”.

2. Halshuggning är även det hot som i slutet av november uttalades mot konstnären Lars Vilks på en film som finns utlagd på nätet. En maskerad ung man, medlem av somaliska al-Shaabab, står på en idrottsarena. al-Shaabab har nära band till al-Qaida. Till ackompanjemang av skottsalvor drar han hotfullt med handen över halsen och säger på svenska:

”Halshuggning. Det är vad du förtjänar! Till mina bröder och systrar – Inshallah – om ni kan döda den här hunden Lars Vilks, döda den här hunden!”

– Det fanns tidigare liknande hot mot Sverige eller svenska intressen. Det är dock första gången hot framställs på svenska såvitt vi känner till, säger Malena Rembe vid Säpo som bedriver en förundersökning om hotet.

3. al-Shaabab har också hyllat attacken med kniv och yxa mot Jyllands-Postens Muhammedtecknare Kurt Westergaard den 2 januari 2010. Den 29-årige dansksomaliske gärningsmannen dömdes förra fredagen till nio års fängelse för terrorbrott.

4. Den 8 december föll i Göteborg den första domen i Sverige för stämpling till terroristbrott. Två svenska medborgare med somaliskt ursprung som enligt domen är knutna till al-Shabaab dömdes till fyra års fängelse. De två, 23 och 26 år gamla, nekar. Tingsrätten var inte enig och hovrätten beslutade i onsdags att försätta de två på fri fot.

Tingrättens dom gällde förberedelse till terrordåd i Somalia. En av de dömda hade en video som uppmanade till aktioner mot Danmark på grund av Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten. Vad som inte uppmärksammats är att de två inte ville lämna Somalia utan tvingades återvända till Sverige av al-Shaabab sedan de tränats. I ett samtal som buggades av Säpo säger 26-åringen till sin hustru:

”Jag kom inte hit av egen vilja.” Vid ett annat samtal framgår att hans uppdrag går före hans familj: ”Jag kan försvinna vilken minut vilken dag som helst”.

Efter det att åtalet väckts framkom uppgifter från flera håll att al-Qaida bytt strategi. I stället för att slå till i konfliktområden skulle de slå till i Västeuropa. Detta och hotet mot Nerikes Allehanda ställer rättsfallet i ett nytt ljus.

– Att de två återvände till Sverige kan ses som ett tecken på att terroristerna skiftat strategi och ska slå till i västvärlden, inklusive Sverige, säger en källa med insyn i Säpos arbete till SvD. Eftersom det är ett pågående rättsfall vill Säpo inte kommentera detta närmare, men Malena Rembe påpekar:

– Det går inte att säga om det skulle ske här eller någon annanstans.

Mikael Holmström

Mikael Holmström

08-13 56 36

mikael.holmstrom@svd.se



– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: