onsdag 9 februari 2011

11-årig flicka på svensk stöldturné « Politiskt Inkorrekt

11-årig flicka på svensk stöldturné « Politiskt Inkorrekt: "11-årig flicka på svensk stöldturné

ZIGENARE I november 2006 larmar socialtjänsten i Sollentuna polisen om en 11-årig bulgarisk flicka som misstänks vara offer för människohandel. Hon är på väg att överlämnas till vad socialtjänsten tror är en av förövarna efter att blott några timmar tidigare gripits för stöld. Flickan har förts runt i landet i flera månader för att stjäla handväskor från äldre damer. På tisdagen åtalades en man misstänkt för människohandel efter en fyra år lång polisutredning. Åklagaren befarar att 11-åringen är långt ifrån ensam om att utnyttjas på samma sätt.

Efter att gränspolisen förhört flickan, vårdnadshavaren samt en person i Bulgarien som påstår sig vara fadern, omhändertas hon enligt lagen om vård av unga.

– Mannen hon reste med sade att han var hennes farbror och att anledningen till att flickan inte gick i skolan var att hon har hepatit som inte smittar vuxna. Snabbt kom det fram att barnet gripits för stölder på andra orter i Sverige och vi började utreda fallet, berättar Karin Svedlund som hållit i utredningen på Rikskriminalen.

”Farbrodern” hade med sig en fullmakt, utfärdat av en notarius publicus i Bulgarien, från flickans far där det framgår att han har tillåtelse att resa med flickan.

– Den här typen av brottslighet är väl organiserad och mycket lukrativ. Polisen i England har beräknat att varje barn som utnyttjas för att begå brott inbringar cirka 100 000 pund per år till förövarna, säger Per Englund, kriminalinspektör vid Rikskriminalen.

Fallet med den bulgariska 11-åringen är allt annat än unikt. Enligt Rikskriminalen är det framför allt flickor som faller offer för människohandlarna, som lär dem att stjäla och hur de ska bete sig i polisförhör redan från fyra-femårsåldern.

– För första gången någonsin hade jag framför mig ett barn med en kriminell identitet. Jag fick ibland konfrontera henne med bevis på ett sätt som vi gör med vuxna. Hon var som en blandning mellan en svensk åttaåring och en råbuse, säger Karin Svedlund som hörde flickan.

Trots sin låga ålder röker flickan och är extremt intelligent, enligt Svedlund, trots att hon tagits ur skolan i femte klass. Det visar sig också att hon stulit även i Danmark och Slovakien vid ett antal tillfällen.

”Farbrorn” sitter nu häktad misstänkt för människohandel, vilket kan ge upp till tio års fängelse. På resorna fanns även två kvinnor med. Den ena ska ha påstått sig vara flickans mamma och den andra hennes mormor.

Huvudmannen i fallet är mannen i Bulgarien som påstår att han är flickans pappa. Han har fem döttrar och en son. Döttrarna har förekommit i flera liknande fall runtom i Europa. Han uppger i förhör att det är hans biologiska barn, misstankar finns dock om att det inte stämmer.

Efter sex månader hos en fosterfamilj i Sverige överlämnades flickan till bulgariska myndigheter där hon placeras på ett skyddat boende för barn i samma situation. Ytterligare några månader senare får hon åka hem till den man polisen misstänker är huvudmannen i härvan.

Rättegången i Sverige startar inom några veckor. Vilket straff åklagaren kommer att yrka på är ännu oklart. Flickan, som numera är 16 år, kommer att delta via videolänk från Bulgarien.

Åklagare Ewamari Häggkvist hävdar att problemet med utnyttjade barn i Sverige är mycket större än vad myndigheterna ser.

– I vår utredning ser vi att flickan gripits flera gånger, i vissa fall släpptes hon utan några närmare kontroller. Alla som möter barn som tigger eller stjäl borde ställa sig frågan varför barnet inte är i skolan, vem är personen som barnet är tillsammans med och kan det vara så att barnet exploateras?

SvD

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: