söndag 20 februari 2011

Subventionerade körkort väcker starka känslor « Politiskt Inkorrekt

Subventionerade körkort väcker starka känslor « Politiskt Inkorrekt: "Subventionerade körkort väcker starka känslor

LAHOLM De subventionerade körkorten för nyanlända invandrare i Laholm, som vi rapporterade om i tisdags, har väckt starka reaktioner bland allmänheten som inte skräder orden då de gett uttryck för den frustration många upplever inför ett fullständigt absurt och orättvist behandlande av skattepengar. Det talas om ”hatmejl” som skickats till kommunen.

Pengarna kommer ifrån den dryga halvmiljon kommuner med mottagande av asylsökande får för administrativa kostnader. En del av dessa är öronmärkta för att användas till integration, och vad detta ska bestå av bestämmer kommunen ifråga själv. I det här fallet, med Laholm, använde man dem till att subventionera kostnaden för körkort till invandrare.

Laholms kommun ser körkortet som en snabbare väg till självförsörjning, vilket sägs ha fungerat väl sedan det infördes redan 2007. Resultatet är det lite si och så med: 29 invandrare har tagit sitt körkort på det här sättet, 20 har haft jobb varav 13 har det fortfarande i dag. Vilka slags jobb det rör sig om, fasta anställningar, tillfälliga, bemanning eller liknande framgår dessutom inte.

I december 2010 tog det dock stopp och inga nya subventionerade körkortsutbildningar erbjuds sedan dess. Bakgrunden är en ny, mindre ekonomiskt generös, lag.

Många av de mejl som strömmat in till kommunen har varit av mindre smickrande och intelligent slag, men speglar också den enorma frustration och maktlöshet många svenskar känner inför hur deras skattepengar används, för att inte tala om de många svenska ungdomar som står utanför arbetsmarknaden och får se sig omsprungna av nyanlända invandrare.

Anna Haraldsson, integrationssamordnare i Laholm, utesluter inte att det kan bli en fortsatt satsning på subventionerade körkort för invandrare även i framtiden. Det ska dock först utredas i samband med de nya bidragsreglerna den nya lagen innebär.

NSK

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: