onsdag 16 februari 2011

Sverige plundras på tillgångar…fortsättning « Sverigedemokraterna i Partille

Sverige plundras på tillgångar…fortsättning « Sverigedemokraterna i Partille: "Sverige plundras på tillgångar…fortsättning
Postat den 11 november, 2010 av sdpartille


Norge har lösningen på hur man hanterar ett lands naturtillgångar. Bilden: Plattform ”Troll A” Klicka för större bild

Vi har tidigare skrivit om hur Sverige plundras på tillgångar genom en föråldrad Minerallag.

Vem som helst får prospektera malm och gas/olja i Sverige Flera stora gruvbolag letar mineraler i Sverige. Shell letar gasfyndighete i Skåne. Hittar man gas betalar man 0,5 promille till staten på marknadsvärdet av den gas man tar upp. 1 miljard i gasvärde ger Sverige 500.000 kr i skatt. Hade man hittat denna gas i Norge hade man betalt 78 % av vinsten i skatt enligt ”petroleumsskatteloven”(=oljeskattelagen). Det innebär att om man inte råkar ha några kostnader alls betalar man 780 miljoner i skatt om man får upp olja till ett värde av 1 miljard. Sverige riskerar att skänka bort naturtillgångar till utländska storbolag Det är en lagstiftning värdig ett U-land. Förra gången förde vi ett resonemang om statligt prospekterande och utvinning vore det bästa. LKAB kommer att leverera cirka 15 miljarder i vinst och utdelning till staten bara under 2010. Norge har både 67% statliga Statoil och en hög oljeskatt. Ett föredöme för Sverige. Här har de Norska reglerna förenklats en aning. Man har så kallade fribelopp också. Dessa minskar skatten en aning. Man jobbar med ”normpriser” på oljan för att undvika att bolagen säljer internt billigt till sina moderbolag i utlandet.

Petroleumskatten Norska Skatteverket

Dn.no artikel med diskussion Oljeskatten

Troll A är en stor plattform. Denna bild visar plattformens verkliga storlek bredvid Eiffeltornet. Parisarna måste ha undrat vad som var på gång när den här bilden togs.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: