torsdag 19 januari 2012

Uppdrag granskning synar campingaffären - nwt.se - Ditt Värmland, just nu!

Uppdrag granskning synar campingaffären - nwt.se - Ditt Värmland, just nu!: Arvika

Länk till sektionssida - Kristinehamn
nwt.se › Kristinehamn
I kvällens Uppdrag granskning i Sveriges television presenteras en rad obehagliga fakta om kommunens agerande när man sålde Skymningens camping. Kommunledningen blir svaret skyldig på många frågor runt försäljningsbeslutet som nu är överklagat och ska prövas av kammarrätten.
I kvällens Uppdrag granskning i Sveriges television presenteras en rad obehagliga fakta om kommunens agerande när man sålde Skymningens camping. Kommunledningen blir svaret skyldig på många frågor runt försäljningsbeslutet som nu är överklagat och ska prövas av kammarrätten. Foto: Sanna Sandberg
Uppdrag granskning synar campingaffären
KRISTINEHAMN: Politiker och tjänstemän svarslösa
– Det kände jag inte till. Det var inte bra.
Kommunens högsta politiker och tjänstemännen har svårt att förklara sig när teve i kväll granskar den infekterade försäljningen av Skymningens camping.
Publicerad: I dag: 08:49 Skriv ut! Tipsa! Rätta!
18
Hjälp?

Uppdrag granskning presenterar en rad graverande uppgifter om försäljningen av Skymningens camping.

En försäljning som enligt programmet borde ha gett kommunen, och därmed Kristinehamns skattebetalare, betydligt mer än de knappt 5 miljoner man accepterade.
Gynnat enskild

Kommunen anklagas för att i strid med kommunallagen ha gynnat en enskild näringsidkare.

Campingen bjöds medvetet aldrig ut till försäljning på den öppna marknaden. Det fanns bara en som var intresserad av att köpa, påstod kommunen, för att driva campingen vidare.

Köparen var Christer Fransson. Konsulten som byggde upp campingverksamheten som kommunen hade investerat 9 miljoner kronor i.
Värda mer

Enligt Sveriges television är campingen och herrgården som följer med på köpet värda betydligt mycket mer. Båtklubbens mark och byggnader, som inte fanns med i kommunens värdering, trots att de också ingår i köpet, är exempelvis värda ytterligare någon miljon.

Kommunfullmäktiges beslut att sälja är överklagat och ligger nu hos kammarrätten för avgörande.

Försäljningen är därmed inte genomförd, beslutet har inte vunnit laga kraft. Trots det har kommunen låtit sin utvalde köpare att börja driva campingen.
Kommunen betalar

Christer Fransson har tagit hand om alla intäkter från campingverksamheten. Alla utgifter har kommunen tagit hand om. Uppdrag granskning har hittat fakturor på el och va-avgifter för närmre en halv miljon kronor som kommunen har betalat åt Christer Fransson. Någon arrendeavgift har han heller inte betalat.

Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Åke Thörnesjö (M) och kommunchefen Anders Dahlén har svårt att förklara sig när Uppdrag granskning vill ha kommentarer till alla uppenbara lögner och undanhållna fakta som de grävt fram om campingaffären.


Fotnot: Programmet sänds i SVT 1 med start 20.00.
Kjell Martinson
kjell.martinson@nwt.se
054-19 96 44

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: