lördag 14 januari 2012

Homosexuella attackeras av invandrare « Avpixlat

Homosexuella attackeras av invandrare « Avpixlat: Homosexuella attackeras av invandrare

NORGE Utländska gärningsmän, framför allt östeuropeiska och arabiska, spanar utanför kända tillhåll för homosexuella och slår till då dessa är på väg hem. Ett av offren säger till Aftenposten att han funderar på att flytta ifrån Oslo.

En lördagskväll i höstas är 39-åringen, som inte vågar gå ut med varken namn eller bild, på väg hem från London, ett känt uteställe för homosexuella i Oslo. Två personer följer efter och börjar ställa frågor. En är vänlig och ber om en cigarett och frågar vart mannen varit, medan den andra närmar sig hotfullt nära. “Är du homosexuell?”, får han som följdfråga då han uppger att han varit på London, varpå det smäller. 39-åringen blir nedslagen och då han vaknar till märker han att både telefon och gärningsmännen är borta.

Två månader senare sker nästan exakt samma sak med 39-åringens sambo. Han säger sig känna till 15-20 fall som kan relateras till hatbrott. Paret funderar på att flytta ifrån Oslo efter det som hänt.

Ordföranden för Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, bekräftar situationen för homosexuella som blir misshandlade på väg hem efter en utekväll. Han har själv blivit misshandlad av samma orsak, något som resulterat i att han och hans vänner börjat tillta försiktighetsåtgärder, som att undvika vissa ställen i staden, och inte visa att man är homosexuell alltför öppet. Vissa taxibolag vågar de heller inte använda, då de blivit utkastade ur taxin på grund av att de hållit varandra i handen.

Hur många som verkligen drabbas av dessa hatbrott är höljt i dunkel, då Oslopolisen inte för statistik över denna typ av brott. Mörkertalet tros vara stort.

Chefen på Sentrum politistasjon, Bjørn Hansen, beskriver – liksom offren – gärningsmännen som män med östeuropeiskt eller arabiskt utseende.

– Det är svårt att säga vad som rör sig i huvudet på folk, men det finns en hel del intoleranta människor där ute, säger Hansen.

Aftenposten

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: