tisdag 24 januari 2012

Förneka folkmordet på armenier kriminaliseras « Avpixlat

Förneka folkmordet på armenier kriminaliseras « Avpixlat: Förneka folkmordet på armenier kriminaliseras

FRANKRIKE Den franska senaten röstade på måndagen ja till att, liksom i fallet med Förintelsen, kriminalisera förnekandet av det turkiska folkmordet på kristna armenier under tidigt 1900-tal. Ett beslut som väckt ilska i Turkiet, som hotar med sanktioner och Europadomstolen.

Frankrike har, liksom Sverige, redan tidigare erkänt folkmordet på de 1,5 miljoner armenierna. Den som framledes förnekar att det skett riskerar böter eller fängelse. I Turkiet vägrar man dock att betrakta det som ett folkmord, där landets justitieminister nu menar att beslutet visar på en total brist på respekt för Turkiet.

På tisdagen väntas premiärministern Tayyip Erdogan kungöra vilka åtgärder den turkiska regeringen kommer att vidta. Tidigare har man hotat med sanktioner och nu även Europadomstolen.

Biträdande premiärministern Bulent Arinc:

– Om 1 000 personer går ihop och säger att de är emot den här lagen kommer franska domstolar då att sätta alla i fängelse? ifrågasatte Arinc, som menade att lagen är “ett hot mot yttrandefriheten”.

Det sista steget som krävs för att lagen ska träda i kraft är att president Nicolas Sarkozy undertecknar lagförslaget.

SR
SVT
Print Friendly
Share
2012-01-24, 01:18 (uppdaterat 2012-01-24, 01:18) | Kategori(er): Politik, Utrikes

4
Disqus

Gilla
Dislike
and 11 others liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
99 kommentarer 1106 gillar received
Dela på
Visar 79 av 120 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Ostkrok 11 timmar sedan
Jag bryr mig inte vad turkarna tycker och jag förnekar inte förintelsen eller folkmord på armenier MEN DET ÄR JÄVLIGT SKRÄMMANDE ATT STATEN BESTÄMMER VAD SOM ÄR SANNING OCH SEN BESTRAFFAR FOLK SOM SÄGER NÅGOT ANNAT, VAD HÄNDE MED YTTRANDEFRIHETEN!!!!!!
47 people gillar det här.

Eric Schneboll 11 timmar sedan som svar till Ostkrok
Ja exakt. Detta är ett klart steg mot diktatorisk polisstat. Frankrike som skall vara demokratiskt föredöme gör sig nu till åtlöje. Lagföra åsikts- och göra tankebrottslighet en realitet kan och måste bara få bakfyr.
10 people gillar det här.

Stratiotes Iesous Christos 11 timmar sedan som svar till Eric Schneboll
Demokratier blir ALLTID totalitära i slutändan (om de inte hinner förintas innan).
Detta är sekularismen och demokratins innersta väsen.
3 people gillar det här.

Eric Schneboll 11 timmar sedan som svar till Stratiotes Iesous Christos
"Demokratier blir ALLTID totalitära i slutändan (om de inte hinner förintas innan).
Detta är sekularismen och demokratins innersta väsen."

Talar för att det råder brist på sanna demokratier i världen. Skulle vilja påstå Schweiz har den enda riktiga demokratin, en demokrati som skulle ha svårt att ta död på.
Att många demokratier kanske återgår till näst intill feodala system beror på många faktorer. Inte minst att de flesta människor har så fasligt bråttom med att lösa politiska problem. Vissa säger demokrati tar för lång tid i beslutsfattningen - men hellre lång tid att göra rätt - än kort tid att göra fel.
2 people gillar det här.

Rationell2011 16 minuter sedan som svar till Ostkrok
Ja, det är rena vanvettet. Alla professionella historiker världen över borde samla sig i protest. Den här typen av lagar innebär att det inte längre går att bedriva förutsättningslös forskning inom deras områden.

rksmrgs 2 timmar sedan som svar till Ostkrok
Nej, du har rätt där. Man ger sig ut på ett gungfly om man stiftar sådana lagar. Den rätta vägen är att tillåta fullständig tanke-, åsikts- och yttrandefrihet och sedan bemöta i debatt och meningsutbyte. Det är demokratins innersta väsen.

rksmrgs 2 timmar sedan som svar till rksmrgs
Oj, jag ser att andra skrivit nästan exakt samma sak som jag. Nåja, en sanning mår inte illa av att upprepas!

Borgaren 11 timmar sedan
Gud bevare oss för turkarnas inträde i EU! Håll dom på avstånd!
35 people gillar det här.

argdansk Top 10 8 timmar sedan som svar till Borgaren
De, alla andra muslimer - och politiker - vi behöver inga av dem i EU, då kanske sammanslutningen kan bli vad meningen med den var - en handels- industri- och samarbetsorganisation för att kunna konkurrera med bl a Asien.
2 people gillar det här.

Verkligheten 11 timmar sedan
Det är mycket illavarslande när ett land stiftar lagar om vad folk får tänka och tycka och bestraffar de som tycker "fel". Igår handlade det om förintelsen, idag om armenierna. Vad blir förbjudet att ifrågasätta i morgon? Islam? Mångkulturkatastrofen? Ja, nu när jag tänker på saken, så känns det inte helt otroligt. Ska vi slå vad om hur länge det dröjer innan vi ser Europas första lagstiftning mot den så kallade "islamofobin"?
25 people gillar det här.

rksmrgs 2 timmar sedan som svar till Verkligheten
Klimatkatastrofförnekelse är nog den som står närmast på tur. Mer lokalt tror jag att det snart blir förbjudet att förneka trängselskattfördelar, nackdelar med dubbdäck, svenskars strukturella rasism.

seglaren 6 timmar sedan
En bra Turk håller sig i Turkiet och stannar där resten av sitt liv. Fegare folk finns inte på kartan, växte upp med Turkar i min ungdom och de kunde aldrig slåss eller bråka 1 mot 1 utan hela släkten, bröder och pappor ja i stort sett alla bråkade så jag är inte ett dugg förvånad.

Århundraden av inavel och kusingiften har gjort att majoriteten av detta folk saknar normalbegåvning. Till och med djuren undviker inavel, detta var också en av orsakerna till att många civilisationer gick under tidigare i historien.

Trots att detta är vetenskapligt bevisat så bryr sig Turkarna inte om detta, utan fortsätter i oförminskad takt att gifta sig med sin släkt.

12 åriga flickor gifts bort med 80 åriga män, helt sjukt.............

Förbjud inavel och barnäktenskap.....................

SD 2014
17 people gillar det här.

Nice99 4 timmar sedan som svar till seglaren
Det som du beskriver låter som kurder och med, de flesta "turkar" som kom hit och "skämde" ut sig var just kurder.

Varg i Veum 6 timmar sedan
Jag tycker det är stor komik när människor som blir sårade av muhammedteckningar kallar andra som blir sårade för hycklare.
Men naturligtvis är det politiskt korrekt vansinne att förbjuda tankar. Hoppas erdogan och andra turkar lär sig någonting av detta.
13 people gillar det här.

min-klon 11 timmar sedan
Håller med kommentarer här inne att folk får tycka vad dom själv vill. Förbud är inte rätt väg, men inte tystande heller. Allsidig ärlig undervisning till folk är bra.
11 people gillar det här.

getingblandhumlorna 5 timmar sedan
Detta handlar egentligen om något helt annat än armenierna.

Fransmännen har kommit på ett sätt att en gång för alla sätta stopp för såna dårar som Carl Bildt & Co. i deras försök att få in Turkiet i EU.
10 people gillar det här.

May 6 timmar sedan
Ingen lag som inskränker yttrandefriheten är av godo. Det är hal is att ge sig ut på. Om ni tror att Frankrike gör detta för att "jäklas" med muslimerna för att de egentligen inte vill ha muslimerna där är ni helt ute och cyklar. Om Frankrikes regering inte ville ha dem där skulle de stoppa invandringen, men de gör snarare motsatsen, precis som Sverige.

Att lagstifta att man MÅSTE tro på dittan eller dattan är vansinnigt. Om jag vill forska i eller teorisera om något så är det min förbaskade frihet att göra det. Ingen stat ska någonsin komma och säga nåt annat.
10 people gillar det här.

Oberst 7 timmar sedan
Som det är nu vore det rena galenskapen att bevilja Turkiet inträde i EU!
9 people gillar det här.

invandraren82 4 timmar sedan
Man hittade en massgrav i Turkiet, 140 kroppar som har varit försvunna. Innan internationell expertis skulle undersöka den så gick turkisk säkerhetspolis och tömde den på skelletten samt så jämnade man området med marken, Carl Bildt bedömde att det inte var någon fara på taket och att Turkiet genomgår en process mot en öppen demokrati......WTF???????????? Ska det här landet in i EU?...........
8 people gillar det här.

Mr Spadrig 5 timmar sedan
Galet. Och så vill folk seriöst ha med Turkiet i EU. Hur tänker dom?

Snart ser vi väl att EU expanderat och Iran och Afghanistan är med också?!...
8 people gillar det här.

argdansk Top 10 7 timmar sedan
Det finns många kritiska kommentarer här som påpekar att franska lagen är vansinnig och inkräktar på den demokratiska rätten att ha en fri åsikt utan att straffas därför.

Ingen av dessa kommentatorer verkar riktigt fatta vad Frankrike gör - med niqab-förbudet och nu med denna lag: De j.vlas helt enkelt med muslimerna - de är dödströtta på allt bråk, alla krav och all den oro som islamisterna orsakar. Ett par sådana lagar till - islamisterna går amok - och franska regeringen sätter in militären och deporterar islaister en masse!

Ganska smart drag! Sen är inte fransmännen - trots Revolutionen - den mest demokratiska nationen i Europa heller - men det gör de inte heller krav på att vara.
8 people gillar det här.

Hans Högbom 7 timmar sedan som svar till argdansk
Det är kanon att man iaf på vissa ställen vågar stå för sina åsikter och göra något
3 people gillar det här.

Erikdenhelige 7 timmar sedan som svar till argdansk
Man har haft samma lag mot förintelseförnekelse länge. Det handlar inte om Gats-of-vienna-rörelsens våta dröm om ett land som jävlas med muslimer i allmänhet utan om en fransk tradition med normerande lagstiftning.

Niqab-förbudet kan härledas till den franska statens strikt sekulära principer. Man har tex inte religionsundervisning i skolan, då detta är en privatsak.
3 people gillar det här.

argdansk Top 10 7 timmar sedan som svar till Erikdenhelige
Då jag har en hel del franska vänner - så står jag fast vid min ståndpunkt - en genomgående irritation och avsky för mussarnas uppförsel i Frankrike får fransmännen att rea- och agera - det vore trevligt om något liknande kunde hända här.
4 people gillar det här.

argdansk Top 10 8 timmar sedan
Utmärkt - Turkiet är inget europeiskt land och kommer heller aldrig att bli det - och när man begår sådana dåd, så skall det uppmärksammas och - i likhet med nazismens judeförintelse - inte knuffas in under politisk korrekthet.

Jag undrar, ifall dagens utveckling i Sverige fortsätter, om man en vacker dag stiftar en lag som påbjuder respekt för det tidigare svenska folket och tar avstånd från den förföljelse som svenska folket utsättes för av sina egna politiker - må de ruttna i hel.
8 people gillar det här.

Caesarsallad 10 timmar sedan
Kanske är det likt niqabförbuden för att stävja den radikala islamismen? Muslimerna är ju ivrigare än nazzarna att sopa alla dessa folkmord under mattan.
8 people gillar det här.

jon79 10 timmar sedan
Finns bara ett ord. Vidrigt. Staten ska aldrig bestämma vad som är sant eller ej och man ska fasiken inte straffas bara för att man inte håller med. Snart är det väl straffbart med att förneka att mångkultur är det bästa som finns.....
8 people gillar det här.

Mahound 2 timmar sedan
Skulle de förbjuda förnekelse av folkmorden i Sovjet, Kina och Kambodja så skulle ju halva journalistkåren och den intellektuella eliten i Sverige få buras in.
7 people gillar det här.

Loejtnant_B 2 timmar sedan som svar till Mahound
En efterfrågad lag i så fall ;-)
1 person gillar det här.

MattiasS 1 timme sedan som svar till Mahound
Jag håller delvis med. Tycker inte att man ska förbjuda det (lika lite som något annat). Men man ska inte kunna få propagera för de offentligt. Att föra en diskunion om de tror jag närmast är ett krav för att få folk att förstå. Om man förbjuder ifrågasättande stoppar man diskunionen, och då kommer folk inte att förstå.

Men att obestritt propagera för att Sovjets koncentrationslägger inte fanns, eller var jätte snälla i SVT, borde mötas med reprisalier. Överhuvudtaget propagera för de offentlgit utan att på något sätt ifrågasättas borde vara olagligt.

Svenskastavalla Top 10 2 timmar sedan som svar till Mahound
Och den andra halvan skulle jubla i högan sky!

Stefan Ekström 7 timmar sedan
Gillar egentligen inte denna typ av lagar då man ska få säga vad man vill. Men förhopåningsvis håller det turkiet utanför EU iaf.
7 people gillar det här.

jadanne 5 timmar sedan som svar till Stefan Ekström
Håller med dig. En farlig väg att ta att kriminalisera vissa åsikter även om så klart det är ju ett faktum att turkarnas folkmord är ju väldokumenterat! Men istället för ta det här beslutet skulle man kanske lyfta frågan istället på ett annat sätt, t ex att göra ett officielt fördömande i EU och FN och även att ge detta folkmord en speciell dag där man belyser detta på ett kraftfullt sätt. Jag tycker ju dock detta kan få en positiv effekt angående Turkarnas strävan till att bli medlem i EU. De har ju inte alls där att göra enligt mig!!
2 people gillar det här.

Guest 7 timmar sedan som svar till Stefan Ekström
Kommentaren är borttagen.

bitsdu 6 timmar sedan som svar till Guest
Ja i Sverige får kvinnor själva välja vad dom vill göra, så vill dom åka ned och roa sig, fine by me. Då slipper iaf turkarna kvinnor med mustasch.
5 people gillar det här.

Sweden Confidential Top 10 9 timmar sedan
Vadå brist på respekt för Turkiet, enda anledningen att Turkiet har någon som helst respekt i väst beror på att de tyvärr är medlemmar i NATO.

Och naturligtvis bröt de direkt mot NATO's stadgar genom sin invasion av Cypern. Så mycket var den icke-angrepps-pakten värd för muslimerna!

Sedan ska man definitivt inte lagstadga mot åsikter. Inte ens mot muslimer.
7 people gillar det här.

argdansk Top 10 8 timmar sedan som svar till Sweden Confidential
Mycket kan man skjuta turkarna i skorna - men jag var på Cypern när de invaderade - och de turkiska trupperna uppförde sig mycket korrekt - bättre än de bosatta, både turkar och greker, som FN-enheterna hade ett hel med att kontrollera, då det även där skulle politiseras till höger och vänster.
1 person gillar det här.

Erikdenhelige 8 timmar sedan som svar till Sweden Confidential
Cypern var aldrig med i NATO. Tvärtom hävdar Turkiet att Cypern begick fördragsbrott. Du borde läsa på om Cypernfrågan och upprinnelsen till kriget.

Stratiotes Iesous Christos 11 timmar sedan
Nu kommer muslim-turkarna attackera ännu fler franska websiter.

Och jag som trodde muhammadaner var stolta över sitt slaktande av otrogna, armenier är inte de enda som dessa turkar slaktat enmasse. Falske profeten Muhammad hade varit stolt iaf. Erdogan är en dålig muslim som inte är stolt över slakten.
7 people gillar det här.

ExilSvenskAustralien 11 timmar sedan
Armenier ar en myt.
7 people gillar det här.

Elbolaget 1 timme sedan som svar till ExilSvenskAustralien
Vem är armenier egentligen? Alla är armenier. För tusentals år sedan fanns det inte en människa i Armenien, utan alla är invandrare.

san_ell 3 timmar sedan
Förstår inte de som åker på semester till muslimska länder idag. Skulle aldrig få för mig att spendera mina pengar i dessa länder med vetskapen att islam och folket ser ned på mig som en smutsig hund. Det finns så många andra resmål , visst är de kanske lite dyrare men då spenderar jag åtminstone mina pengar på likasinnade. Tyvärr har vi fortfarande ett stort oljeberoende men tänk om vi på sikt också hade kunnat komma bort från detta.
6 people gillar det här.

pongopygmeus 5 timmar sedan
Ett bedrövligt beslut. Åsikter ska inte förbjudas i ett civiliserat land.
6 people gillar det här.

Regimkritiker 5 timmar sedan
Lagen är ett sätt för Frankrike att provocera Turkiet och göra det omöjligt för Turkiet att bli medlem i EU.

Även om jag tycker att Frankrike har rätt i sitt motstånd mot ett turkiskt medlemskap i EU är det djupt oroande att politiker direkt går in och öppet petar i yttrandefriheten. Denna typ av censur och åsiktsförbudslagar förskjuter gränsen för var gränserna för demokratin går. Det är mycket oroande. De franska lagarna kan få dårpolitiker i andra länder att komma på liknande ideer.

Yttrandefriheten måste vara så stor som möjligt. Hela poängen med yttrandefrihet är just att försvara rätten att yttra tokiga, vidriga och stötande åsikter. Det behövs ingen yttrandefrihet för att försvara yttranden av självklarheter som alla håller med om. Jag anser exempelvis att det tyska förbudet mot nazistiska yttranden borde avskaffas just för att som symbolfråga visa att yttrandefrihetens gränser är så heliga att man t.o.m ska tillåta dårar att sprida hatbduskap. (Även om jag själv avskyr nazzarna.)

Om Sverige skulle börja att nagga yttrandefriheten i kanten kan vi alla här på Avpixlat räkna ut med bakhuvudet vilka åsikter som överheten kommer att ge sig på direkt.
6 people gillar det här.

Karoline Gräsman 9 timmar sedan
Det sista och 8:e steget i ett folkmord är förnekelsen. Läs mer om folkmord på: http://www.genocidewatch.org/g...
Förnekelse av ett folkmord banar väg för att fler folkmord kan ske i framtiden, står att läsa på wikipedia. Jag förstår inte hur folk härinne kan tycka att det är ok att förneka folkmord på kristna, som utförts av muslimer. Armenierna var inte de enda de utförde folkmord på. Enligt wikipedia så skedde folkmord på fler minoriteter i området under samma tid. Detta handlar ju om folkmord. Inte om att ha olika åsikter. 1.5 miljoner kristna armenier mördades.
6 people gillar det här.

argdansk Top 10 8 timmar sedan som svar till Karoline Gräsman
Jag tror det i huvudsak rör sig om bristande kännedom till omständigheterna - vilket man kan tacka det svenska utbildningssystemet för - historia är ju enligt de socialistiska "pedagoger" som alldeles för länge fått planera och bestämma över skolorna, inte viktig.
3 people gillar det här.

bitsdu 6 timmar sedan som svar till Karoline Gräsman
Det är helt ok att förneka folkmord. Var och en får tycka och tänka vad den vill.
Tankar kan man, och ska man, aldrig lagstifta bort.

slowlorisen 8 timmar sedan som svar till Karoline Gräsman
Bra att vet att det åttonde steget i folkmord är förnekelsen.

Det borde således innebära att så länge ett folkmord erkänns så är det inget folkmord, det verkar underligt.

argdansk Top 10 8 timmar sedan som svar till slowlorisen
Din argumentation är något krystat - läs på lite om folkmord och vad detta innebär.

min-klon 11 timmar sedan

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: