torsdag 12 januari 2012

Etablissemanget: ”Fria Tider ljuger” - Fria Tider

Etablissemanget: ”Fria Tider ljuger” - Fria Tider: Etablissemanget: ”Fria Tider ljuger”
Publicerat 12 januari 2012 kl 09:16
Den kontroversiella skvallersajten Nyheter24 går till hårt angrepp mot Fria Tider efter tisdagens publicering av filmen ovan. Men för säkerhets skull skriver inte sajten vad vi heter, eller var man kan hitta den omdiskuterade filmen. Istället anklagar man "en högerextrem sajt" för att "sprida lögner" om de oskyldiga journalisterna.
Dela artikeln

2

I videoklippet kan man höra hur Martin Schibbye och Johan Persson sitter och diskuterar hur de ska hyra jeepar och beväpnade vakter. De talar även om att ”rekrytera en mindre privatarmé” för att ta sig ”över gränsen”.

Några dagar senare skjuts 15 gerillasoldater ihjäl av etiopisk militär när de tillsammans med Johan Persson och Martin Schibbye påträffas i en konvoj på väg in i Ogadenprovinsen från den somaliska gränsen. I en video som militären har spelat in från gripandet erkänner Johan Persson att de rest illegalt in i Ogaden från Galkacyo i Somalia.

Men enligt Nyheter24 är detta bara ”rykten” som sprids av ”en högerextrem sajt”. Journalistkollegan Anna Roxvall avfärdar uppgifterna och tycker att det ”faller på sin egen orimlighet” att Schibbye och Persson ska ha anlitat ONLF-soldater då ONLF ligger i konflikt med den klan som styr i Galakcyo.

– Hemsidan drivs av rasister och rättshaverister och har knappast någon trovärdighet, säger hon till Nyheter24.

Men Fria Tiders ansvarige utgivare Widar Nord håller inte med.

– Rättshaverist och rasist? Hon måste blanda ihop mig med grabbarna i videon. Det är ju de som står och berättar hur de sliter av sig tröjorna i öknen för att visa att de ”har vitt skinn”, så att de inte ska skjutas. Och sen förväntar de sig samma särbehandling i den efterföljande rättsprocessen. Det hade kanske funkat i Sydafrika för 25 år sen men inte i dagens Etiopien, och då kräver de att Carl Bildt går in och räddar dem. Jag gillar inte epitet som ”rättshaverist och rasist” men just i deras fall är det faktiskt ganska passande, säger Widar Nord.

Han tycker att etablissemangets medier beter sig barnsligt när Fria Tider granskar dem.

– Det blir alltid den här reaktionen. De är vana vid att kunna granska människor men blir helt vansinniga när man granskar dem. Det hördes samma tongångar när vi publicerade den mörkade nyheten om övergreppen på Husbybadet i våras, då hette det också att vi bara manipulerade och ljög, och så fick jag utstå diverse personangrepp och förtal istället för en diskussion i sakfrågan, säger Widar Nord.

– Jag uppmanar alla att titta på videon och bilda sig en egen uppfattning. Det är förstås inte en slump att Nyheter24 varken nämner Fria Tider vid namn eller publicerar videon. Media har ju mörkat videon sen oktober och de kommer inte att publicera den eftersom innehållet är alldeles för svårt att bortförklara.

Anna Roxvall har emellertid en plan för hur Schibbye och Persson till sist ska få bort videon även från Fria Tider.

– Deras advokat utreder om det är upphovsrättsbrott då de har tagit ner den och laddat upp den med en ny rubrik. Det har man inte rätt att göra, säger hon till Nyheter24.

Men Widar Nord tror att den kommunistiska framgången kommer att utebli om de försöker med en sådan åtgärd.

– Upphovsrätten ska inte användas för att mörklägga uppgifter. Videon utgörs ju av någon form av inspelat Skype-samtal eller videohälsning hem till Sverige. Det är tveksamt om den ens når verkshöjd.

Han påminner om att journalisterna är välkomna att lämna invändningar i sakfrågan – om de har några.

– De får gärna publicera ett genmäle på Fria Tider. Vi sätter det på förstasidan direkt. Men känner jag deras sort rätt så kommer de inte att våga sig på något sådant. Här kan ju alla se videon och skriva läsarkommentarer och det finns ingen censur att förlita sig på, avslutar Widar Nord.

Artikeln uppdaterad 12/1
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan
Twingly
Bloggar om denna artikel
Video: De oskyldiga svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson ...2 timmar sedan www.apg29.se
Bloggen ”Nyheter24″ och etiopienkommunisterna5 timmar sedan Varg i Veum

4
Disqus

Logga ut
Skriv en ny kommentar
@setovis

Image
Dela på:
Twitter

Visar 30 kommentarer

Martin Linderoth
Jag börjar undra om det är Anna Roxvallman hör i videoklippet? Kan ni kolla upp detta Widar!
Dessutom, för säkerhets skulle, se till att ladda ner en backup av videon innan youtube-censuren visar sig, ifall att.
Gilla
Svara
3 timmar sedan
Skrivaren
Haha, Nyheter24 raderar precis alla kritiska kommentarer, vilka fjantar de är!
Gilla
Svara
3 timmar sedan
2 Likes
Cavatus, I blog in English for international readers on cavatus's blog, but also in Swedish for my compartriots on aktualia.wordpress.com
Klockrent av Widar! Tack för den avhyvlingen av vänsterextremisterna.
Gilla
Svara
3 timmar sedan
7 Likes
louislegrand
Utmärkt! Sanningen är oftast svårast att höra.
Gilla
Svara
4 timmar sedan
4 Likes
ledsenfarmor
Har kopia på filmen, och många med mig.
Om ni skulle behöva den igen.
Gilla
Svara
4 timmar sedan
5 Likes
Birger Jarl
Har FT påstått att Schibye & Persson anlitat Soldater från ONLF ?
Det har jag missat. Gerillasoldater stod det väl i artikeln.
Sen citerade FT fulmedias tidigare påståenden att killarna rest med ett sällskap från ONLF !
Kanske var legoknektarna med i ONLF.... Kanske inte. Fulmedia har ju haft fel förut.
Lego-knektarnas politiska hemvisst är väl i sammanhanget ganska ointressant ?
Hyr man en privatarmé så jobbar soldaterna ju för pengar.
Etiopierna verkar dock ganska övertygade att ONLF är inblandade i det hela.
Gilla
Svara
4 timmar sedan
2 Likes
repell
JOURNALISTER FÖRNEKAR TYDLIGEN SITT EGET SVENSKA URSPRUNG!

Hur har det kunnat bli så här att stora delar av journalistkåren fördömer svenskar som bär fram den sanning som ändå existerar som ett faktum och är man svensk dessutom som de tydligen anser att vara något riktigt hemskt, så har att de tagit sig rätten att kunna kalla mig för vad som helst med elaka invektiv.

Vad har jag som svensk och mycket vanlig sådan gjort för illa som älskar mitt Sverige Fosterland och svenska folket som en spontan och naturlig känsla av samhörighet, varför ska jag utpekas som en syndabock för mitt naturliga arv att vara svensk med rötter långt ner i sextonhundratalets Sverige och förmodligen längre tillbaks i tiden än så.
Gilla
Svara
4 timmar sedan
7 Likes
bloggo
De kan framförallt inte hävda upphovsrätt på material som använts i en offentlig rättegång. Det är annars bara att kontakta den aktuella etiopiska domstolen och förhöra sig om huruvida man kan få ut åklagarens material. Det kanske t.o.m skulle visa sig att det finns fler intressanta videoklipp att tillgå.

Anna Roxwall griper efter halmstrån då hon vet att även hennes rykte skadas enormt av den här terrorskandalen. Bland allmänheten vill säga. På tidningsredaktionerna är det säkert en fjäder i hatten att ha deltagit i ett väpnat angrepp på en stat i Afrika.
Gilla
Svara
4 timmar sedan
4 Likes
elfyma
Det går inte att lägga på locket längre !

Filmen finns även på YouTube
http://www.youtube.com/watch?v...

Och presenteras (med länk till YouTube) i FiB/Kulturfront.
Vänstertidningen gör dock en annan tolkning av innehållet än Fria Tider.
http://fib.se/
Gilla
Svara
5 timmar sedan
3 Likes
BluEightTwo
Jag tror att de beviljas nåd och frisläpps före midsommar. Sveriges regim kommer att avgöra detta till de häktades fördel genom att anslå ytterligare några hundra miljoner kroner i extra bistånd till den etiopiska regimen. Skattebetalarna kommer att stå därmed lång näsa , och svarte petter i hand.
Gilla
Svara
5 timmar sedan
14 Likes
Bengan55
Nu har Fria Tider trampat rejält snett. Schibbye och Persson diskuterar inte alls att ta sig från Nairobi till Galkayo illegalt. Så här säger Schibbye:

"Det andra generellt som vi väntar på det är ju att säkerhetsläget i Galkayo ännu inte är hundraprocentigt. Vi har hyrt beväpnade vakter och jeepar plural för att ta oss över gränsen illegalt inne i Somalia. Och tydligen som han sa till oss vår fixare här i förrgår: ”Everyone has a gun we just need to make sure that we have more guns than everyone else.” Så det är det vi väntar på: att rekrytera en mindre privatarmé i Galkayo för att ta oss över gränsen."

När Schibbye talar om att "ta oss över gränsen illegalt" i andra meningen och "ta oss över gränsen" i sista meningen, syftar han i bägge fallen på att ta sig över gränsen mellan Somalia och Etiopien. När filmen spelas in befinner de sig i Nairobi, där de väntar på att deras kontakt i Galkayo ska bli klar med rekryteringen av "privatarmén". Därefter reste de till Galkayo, men inte i några jeepar eller med beväpnade vakter. De flög till Galkayo, vilket framgår av t.ex. de här artiklarna:

http://www.gp.se/kulturnoje/1....

http://haqe.org/IfJ%20Condemns...

Felet bör rättas till, så att det inte uppstår förvirring.
Gilla
Svara
5 timmar sedan
1 Gilla
bloggo
Så du menar att de befann sig i Kenya varifrån de FLÖG ILLEGALT?!? in i Somalia och vilken gräns var det sedan de korsade och vad skulle den rekryterade privatarmén användas till? Hur hamnade de i Etiopien tillslut med en grupp beväpnade män som sköts ihjäl? Jag vet inte om jag är helt övertygad...
Gilla
Svara
4 timmar sedan
som svar till Bengan55
1 Gilla
Bengan55
Jag vet inte riktigt vad du tycker är otydligt. Den 8 juni 2011 när filmen spelas in, sitter Schibbye och Persson på ett hotellrum i Nairobi, Kenya. De väntar på att deras "fixare" i Galkayo ska bli klar med rekryteringen av deras "privatarmé". Sedan flög de från Nairobi till Galkayo, Somalia. Från Galkayo korsade de sedan gränsen till Etiopien, av allt att döma i sällskap med sin "privatarmé". Vad är det du har svårt att förstå?
Gilla
Svara
4 timmar sedan
som svar till bloggo
bloggo
Alltså säger Martin fel i klippet, han menar in till Etiopien? Förövrigt verkar du trampa snett. Kenya har så vitt jag vet aldrig ingått i diskussionen utan fokus har hela tiden varit på hur och varför de korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Om de var i Nairobi, Kenya, när de planerade eller om de var i Galkayo, Somalia är väl av mindre betydelse?

De var i alla fall i Ogadenprovinsen i Etiopien när deras lilla privatarmé mejades ner, eller har du en annan uppfattning på den punkten också?
Gilla
Svara
4 timmar sedan
som svar till Bengan55
2 Likes
Bengan55
Schibbye säger:

"Vi har hyrt beväpnade vakter och jeepar, plural, för att ta oss över gränsen illegalt inne i Somalia."

Observera att han säger "inne i Somalia" och inte "in i Somalia". Han syftar på att de ska göra gränsövergången från Galkayo, som ligger inne i Somalia, precis på gränsen till Etiopien.
Gilla
Svara
3 timmar sedan
som svar till bloggo
Fria Tider Redaktion
Tack. Då ser det alltså ut som att videon som Reportar utan gränser och FiB sprider ljuger. Vi rättar och låter frågan vara öppen.
Gilla
Svara
5 timmar sedan
som svar till Bengan55
1 Gilla
Bengan55
Varsågod! I övrigt var det ett riktigt bra genmäle, roligt och välskrivet.
Gilla
Svara
4 timmar sedan
som svar till Fria Tider Redaktion
1 Gilla
BirgerZorro
Haha! Vänstermaffian förnekar sig aldrig! De är för roliga.....

Nä, låt dessa stolpskott sitta där de sitter i Afrika; de kanske kan starta ett fackförbund i fängelset? Sedan kan de skryta om hur tuffa de var.........

I början........ :)
Gilla
Svara
5 timmar sedan
11 Likes
niklasr
Antingen har hon, Anna, inte sett videon, eller så ljuger hon medvetet för N24.
Sen är det inte Fria Tider som påstod att Martin och Johan skulle ha hyrt ONLF utan andra medier i Sverige. I FTs artikel nämns bara att Martin säger att de skall hyra en mindre privatarmé för att korsa gränsen.
Att dessa skulle vara ONLF nämns aldrig och är i sig antagligen inte sant eftersom då skulle de inte behöva korsa gränsen för att intervjuva dem angående deras attacker på de utländska bolagen och de utländska bolagens exploatering av lokalbefolkningen.
Gilla
Svara
5 timmar sedan
2 Likes
Stratiotes Iesous Christos, And they said, Believe on the Lord Jesus Christ, and thou shalt be saved, and thy house.
Streisand Effect:
http://knowyourmeme.com/memes/...
Gilla
Svara
6 timmar sedan
2 Likes
Totex
Det är väl inte Friatiders fel att N24 medvetet försöker undanhålla viktig information. Gör man det får man räkna med att granskas.
Mycket bra gjort av Friatider. Keep it up!
Gilla
Svara
6 timmar sedan
18 Likes
Stratiotes Iesous Christos, And they said, Believe on the Lord Jesus Christ, and thou shalt be saved, and thy house.
Nyheter24 är ju bara en sämre PK variant av Metro.
Gilla
Svara
6 timmar sedan
15 Likes
Dif117
OT:Till er på Fria Tider,när ni twittrar så tagga med #svpol #svpt #svpbs osv då når ni mångdubbelt fler än dom som följer er dvs ni maximerar spridningen, plus att när vi följare retwittrar så maximerar vi spridningen på retweetet.

Bra frekvens med nya spännande artiklar här på FT,kul att se.
Gilla
Svara
6 timmar sedan
9 Likes
Grodman
Riktigt skönt att höra hur Nord visar hur rak en ryggrad ska vara. Har även sett videon på utländska sajter, bra att den sprids.
Gilla
Svara
6 timmar sedan
13 Likes
Nisse77
Klockrent, det absolut minsta brottet dessa herrar gjorde sig skyldiga till var vållande till annans död.

Som någon annan skrivit tidigare, skulle jag få för mig att korsa gränsen till USA med en mindre hyrd armé av beväpnade talibaner som skydd utifall vi stötte på DHS eller kanske kustbevakningen med planen att på plats göra träffa en av USA erkänd terroristgrupp för att göra ett "vinklat" snyftreportage och det hela slutade med att minst 15 människor dog så skulle jag bli dömd till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Med en objektiv granskning så kan man lugnt säga att de kom billigt undan. Att däremot kräva att vår utrikesminister skall få dem fria förefaller sig lika ologiskt som all annan politik i vänsterlandet Sverige. De drar vårt lands namn i smutsen om och om igen.
Gilla
Svara
6 timmar sedan
12 Likes
Eufrat
Varifrån kommer uppgiften om de 15 gerillasoldaterna?
Gilla
Svara
6 timmar sedan
Fria Tider Redaktion
Photojournalist Johan Persson and reporter Martin Schibbye entered the province from neighbouring Somalia with a group of fighters from the Ogaden National Liberation Front (ONLF). They were subsequently wounded in a security operation which killed 15 rebels.
http://www.guardian.co.uk/worl...
Gilla
Svara


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: