fredag 3 februari 2012

Upprört efter ökad kontroll av bidrag / Kalmar / NYHETER / ÖSTRAN / Östra Småland AB - Lokaltidningen med nyheter och information från Kalmar län och Öland.

Upprört efter ökad kontroll av bidrag / Kalmar / NYHETER / ÖSTRAN / Östra Småland AB - Lokaltidningen med nyheter och information från Kalmar län och Öland.: Upprört efter ökad kontroll av bidrag

KALMAR

Publicerad 120202 06:01.

Socialförvaltningen i Kalmar har fått förstärka med extra vakter efter att biståndstagare blivit mycket upprörda över hårdare krav sedan utbetalningen av försörjningsstöd togs över från Invandrarservice.

Det handlar om bidrag till 300 familjer med invandrarbakgrund i Kalmar. Tidigare hanterades stödet till dessa av Invandrarservice. Sedan i januari slussas familjerna över till socialförvaltningen.

Familjerna menar att kraven för att få stöd har blivit mycket hårdare sedan socialförvaltningen tog över.

– Jag kan inte bedöma om de drabbats av hårdare krav nu än tidigare, säger enhetschefen för individ- och familjeförvaltningen, Johnny Lesseur. Vi ställer exakt samma krav på dem som kommer från Afghanistan och andra länder som på etniska svenskar.

– Vi kräver att man kan styrka vilka inkomster man har och vilka utgifter som finns i hushållet. Det ska vi göra enligt regelverket. Där finns ingen skillnad beroende på var man kommer från.

Har det varit för slappt på Invandrarservice?

– Jag tänker inte bedöma andra förvaltningars hantering.
Har följt lagen

Det är Invandrarservice ekonomiska del som flyttats över till socialförvaltningen, i samband med en omorganisation. Bland de uppgifter som förvaltningen krävt av bidragstagarna finns hyresavier och utdrag från bankkonton.

Tidigare har Invandrarservice hanterat det ekonomiska stödet till nyanlända i början av vistelsen i Sverige. Men tanken har varit att det efter hand ska flyttas över till socialförvaltningen.

I vissa fall har emellertid Invandrarservice betalat ut bistånd till familjer i uppåt sju år.

– Enligt min uppfattning är familjerna då så etablerade att det inte kan finnas anledning till en annorlunda behandling än av svenska hushåll, säger Johnny Lesseur.

Lars-Ove Angré är flyktingsamordnare på Invandrarservice. Han menar att förvaltningen följt den lagstiftning som finns.

– Men sedan kan det förstås vara att vi känt familjerna under lång tid. Vi vet vilken ekonomisk situation de lever i.

Hur mycket har ni kontrollerat att de uppgifter ni får stämmer?

– Vi utgår alltid från att man kan lita på folk. Det svenska rättssystemet bygger inte på att man ska anta att folk ljuger.

Staten betalar kommunernas kostnader för försörjningsstöd under det år flyktingarna anländer plus ytterligare tre år. I vissa fall har Invandrarservice gjort utbetalningar i upp till sju år.

– Det kan finnas speciella orsaker till det. Det kan handla om en familjefar som kom tidigare och nu fått hit familjen eller andra typer av familjeåterföreningar.

Socialförvaltningen och Invandrarservice har samma regelverk att följa, betonar Lars-Ove Angré.

– Om bedömningen skiljer sig i hur det ska hanteras är det inte en självklarhet vilken part som gjort rätt.
Bild Ulf Carlsson
ulf.carlsson@ostran.se
0480-613 62

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: