lördag 18 februari 2012

SD i Region Skåne efterlyser hälsokontroller för asylsökande « Avpixlat

SD i Region Skåne efterlyser hälsokontroller för asylsökande « Avpixlat: SD i Region Skåne efterlyser hälsokontroller för asylsökande

HÄLSOKONTROLLER Enligt lag är landstingen skyldiga att erbjuda asylsökande en kostnadsfri hälsoundersökning när de kommer till Sverige. Undersökningarna är dock frivilliga för de asylsökande. Frivilligheten leder till att många avstår och troligen också till att de prioriteras ned av sjukvårdsansvariga, dels av resursskäl men också därför att det etablerats en missriktad uppfattning om att det skulle vara kränkande om man vore för angelägen med att erbjuda sådana undersökningar. Att mycket återstår att göra vittnar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting om – bara cirka 40 procent av alla asylsökande genomgår hälsoundersökning.

Sverigedemokraterna i Region Skåne har ställt en skriftlig fråga till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande där man undrar varför så få hälsoundersökningar genomförs för asylsökande, och vill veta vad Region Skåne gör för att öka antalet. Man understryker att detta är angeläget för såväl den enskildes hälsa som ur ett samhällsperspektiv. Många asylsökande kommer från länder där svåra infektioner som hepatit B och C, multiresistent TBC och HIV är betydligt vanligare än i Sverige.

Kristianstadsbladet

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: