fredag 24 februari 2012

Gör en insats efter SVT Aktuellts propaganda om vård till illegala! « Avpixlat

Gör en insats efter SVT Aktuellts propaganda om vård till illegala! « Avpixlat: Gör en insats efter SVT Aktuellts propaganda om vård till illegala!

För det första är det både olagligt och oacceptabelt att personer som fått sin sak prövad i världens förmodligen mest rättssäkra och generösa migrationsprocess inte följer fattade beslut. Migrationsbeslut och utlänningslagen måste respekteras, och det gäller förstås både de asylsökande och oss svenskar. Vi kan självfallet lika lite ha anarki på migrationsområdet som på något annat område i samhället. Ändå lånar sig en del korttänkta svenskar till att bli illegala invandrares medbrottslingar.

För det andra lever de flesta landsting i Sverige med hårda sparbeting, vårdplatser försvinner, vårdcentraler läggs ned, det är långa väntetider på akutmottagningar månads- vårdköer för remiss att träffa specialistläkare och årslånga köer för att få en operation. Dessutom råder det stor läkarbrist i landet och varje arbetad läkartimme som tas från landstingen och överförs till den illegala vården, så som vi såg exempel på i SVT:s reportage, förvärrar naturligtvis situationen ytterligare.

Likadant ser det ut inom de kommunala omsorgsverksamheterna, köer till äldreboenden, besparingar på personal och i själva verksamheten, de äldre får plastförpackad snabbmat i stället för lagad, bullen till kaffet dras in. På vissa håll serveras lunchen direkt efter frukost för att rationalisera. De äldre kommer inte ut i friska luften om inte oavlönade volontärer rycker in. Ibland finns inte ens tid att låta de gamla komma upp ur sängen, och de tvingas pga personalbrist också i säng tidigt på kvällen. Och detta är vid normal drift. Sedan tillkommer förstås de regelrätta vårdskandaler som duggat tätt den sista tiden, med vägda blöjor, dementa som låses in och lämnas utan personal, äldre som ligger i sin egen avföring, med infekterade liggsår som det kryper djur i. Gamla, dementa och funktionshindrade som utsätts för verbala kränkningar, hot och slag, som binds fast vid stolar och sängar och mycket annat.






ILLEGAL INVANDRING I fredags för precis en vecka sedan visade SVT Aktuellt ett långt inslag om vård åt illegala som inte kan beskrivas på annat sätt än som en ren partsinlaga. Genom att så tydligt ta ställning i den kontroversiella frågan om gratis vård åt alla som uppehåller sig olagligt i Sverige, åsidosatte SVT Aktuellt-redaktionen grovt de skyldigheter som SVT i egenskap av public service-bolag har enligt Radio- och TV-lagen om att vara sakliga och opartiska.

Vi kommer nedan att gå igenom hela detta inslag och peka på varje regelbrott, varje osaklighet, varje otillbörligt ställningstagande osv. Det innebär att det blir en tämligen lång text, men vi anser att detta är en angelägen analys att göra, och du kan alltid läsa texten i omgångar. Vi avrundar också med en uppmaning till dig att göra din plikt som medborgare att protestera mot propaganda i public service och för att förhindra och klara upp brott mot Utlänningslagen.
Relationen papper och vård

Redan i påannonsen gör sig SVT Aktuellt skyldiga till två fall av osaklighet. “Hon saknar papper och därmed rätt till vård” får vi veta samtidigt som vi möts av ryggtavlan på en utländsk kvinna i huckle inbegripen i samtal med någon på vad vi senare i inslaget får veta är en illegal vårdcentral. Om vi börjar med första halvan av påståendet så hävdar SVT Aktuellt att denna kvinnas rätt till vård är avhängig huruvida hon har eller saknar papper, dvs identitetshandlingar. Detta är fullständigt felaktigt. Rätten till vård är avhängig huruvida man har uppehållstillstånd i Sverige eller inte, dvs om man vistas här lagligt eller olagligt.

Kvinnan i inslaget får vi längre fram veta har fått fått avslag på sin asylansökan efter prövning av Migrationsverket och Migrationsdomstol. Hon har valt att inte respektera beslutet och befinner sig nu därför olagligt i Sverige. DET är vad som begränsar hennes rätt till vård. Begränsningarna hade i denna situation varit exakt densamma om hon haft identitetshandlingar, dvs inte varit papperslös.

Om vi sedan övergår till den andra halvan av påståendet så kan vi snabbt konstatera att inte heller detta är med sanningen överensstämmande. Den kurdiska kvinnan från Irak med hucklet har precis som alla som uppehåller sig i Sverige – lagligt eller olagligt – och som varit inne i asylprocessen lagstadgad rätt till ‘omedelbar vård’ och ‘vård som inte kan anstå’. Barn till den som varit inne i asylprocessen – alltså även barn till den som fått avslag och uppehåller sig olagligt i landet – har dessutom rätt till övrig vård på exakt samma villkor som svenska medborgare. För den som tagit sig in i Sverige olagligt och överhuvudtaget inte brytt sig om att söka asyl är rätten till vård något mer begränsad men också sådana personer har lagstadgad rätt till ‘omedelbar vård’.
Internationella konventioner och svenska utredningar

Sverige har i och med detta väl uppfyllt vad som kan anses vara en rimlig tolkning av såväl FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention som allmänna krav på etik och humanitet. Vad diskussionen nu handlar om är huruvida dessa rättigheter till vård skall utvidgas ytterligare och i så fall hur mycket. I SVT Aktuellts inslag berättas om ett förslag baserat på en utredning som Migrationsminister Tobias Billström (M) har kritiserat och parkerat på regeringskansliet i stället för att skicka ut på remiss, ett beslut som ett antal organisationer har startat en namninsamling för att protestera mot. Det berättas inte i inslaget vad detta förslag innehåller eller varför migrationsministern underkänt utredningen.

Förslaget innebär i korthet att alla som uppehåller sig olagligt i Sverige ska bli berättigade till alla typer av vård på exakt samma villkor som svenska medborgare. Faktum är att de i realiteten skulle få tillgång till vården på förmånligare villkor än flertalet svenskar som ju får betala för den via skattsedeln. Utredningen innehåller dessutom inga ekonomiska kalkyler eller konsekvensanalyser. Att utan bättre underlag än så lagstifta om “allt åt alla“, anser migrationsministern inte är ansvarsfullt.

Ingen från regeringen eller den moderata riksdagsgruppen tillåts komma till tals i SVT Aktuellt-inslaget för att förklara detta. Inte heller får exempelvis någon Sverigedemokrat berätta varför man anser att förslaget är dåligt och utredningen undermålig. Däremot ges riksdagsledamöter från såväl Miljöpartiet som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gott om tid i inslaget att oemotsagda kritisera migrationsministerns hållning. Att som politisk reporter underlåta att ställa uppenbara kritiska frågor är så oprofessionellt att det bör betraktas som rent tjänstefel. Att det här är uppenbart att denna underlåtenhetssynd är i högsta grad medveten och avsiktlig gör förstås tjänstefelet så mycket grövre.
Självklara rättigheter?

SVT Aktuellt gör sig också skyldiga till ett otillbörligt ställningstagande när man i inslaget använder formuleringen “självklara rättigheter” för att beskriva vad det är illegala invandrare saknar i Sverige – alltså rätten till “allt åt alla” enligt det förslag och den utredning som migrationsministern underkänt. En ytterligare försvårande omständighet är att SVT valt en osaklig dramaturgi där man försöker vinna över tittarna genom att ge den som inte är insatt i frågan den felaktiga uppfattningen att papperslösa överhuvudtaget inte skulle ha rätt till vård i Sverige idag.

Fjärran från en självklarhet är det tvärtom en i högsta grad egenartad tanke att medborgare i andra länder gratis och utan några begränsningar ska ha tillgång till svensk skattefinansierad vård, inklusive de som uppehåller sig här olagligt. Detta är ju heller inget som en svensk med automatik kan påräkna när han är utomlands – även om han gästar landet helt lagligt. Gratis vård i utlandet får du endast i länder som har träffat ömsesidiga avtal med Sverige om detta eller om du har skaffat dig en privat sjukvårdsförsäkring som innehåller sådana förmåner.
Den gömda flyktingparadoxen

SVT Aktuellt använder också i inslaget det ologiska och felaktiga uttrycket “gömda flyktingar“. En absolut majoritet av de utlänningar som gömmer sig i Sverige uppehåller sig här olagligt och en absolut majoritet av dem är i sin tur människor som – i likhet med den irakisk-kurdiska kvinnan i inslaget- sökt asyl, fått sina skäl omsorgsfullt prövade av både Migrationsverket och i Migrationsdomstol, meddelats avslag och sedan vägrat efterrätta sig beslutet och i stället för att lämna landet valt att gå under jorden. Personer som enligt internationella konventioner, svensk lag och svenska migrationsbeslut saknar asylskäl är per definition inte flyktingar. Asylsökande och flyktingar behöver inte gömma sig för polis och migrationsmyndigheter eftersom de har rätt att vistas i Sverige.

Det är svårt att föreställa sig att man på SVT Aktuellt-redaktionen använde sig av ordet ‘flyktingar’ på detta felaktiga sätt därför att man är okunnig om begreppets innebörd i internationella konventioner och den svenska asylprocessen. I stället framstår det som ett högst medvetet ordval med syfte att väcka de önskade sympatireaktionerna ute i de svenska TV-sofforna. SVT hoppas att Nisse i Hökarängen inte ska ha de här sakerna riktigt lika klart för sig och i stället ska reagera på ordets mer allmänna värdeladdning efter decennier av reportage från afrikanska flyktingläger i spåren av svältkatastrofer och liknande. Ett cyniskt spel av SVT Aktuellt-redaktionen på människors känslor naturligtvis och ytterligare ett övertramp där man gör sig skyldig till såväl osaklighet som partiskhet.
Studiebesök på en illegal vårdklinik

Nästa delinslag, som är ett besök på en illegal vårdklinik, påannonseras med en bild i bakgrunden som är hämtad från en tidningsannons för ett upprop kallat “Vård utan diskriminering” som en mindre aktionsgrupp bland de vårdanställda står bakom. Bilden föreställer en utländsk kvinna med ett spädbarn i knäet och syftet med bilden i såväl annonsen som för SVT att visa den är förstås att måla upp en falsk bild av vad den här frågan egentligen handlar om. Återigen ett cyniskt dramaturgiskt grepp för att förmå Svensson i TV-soffan att uppfyllas av empati och i ett stämningsläge där han är beredd att okritiskt svälja det budskap som SVT Aktuellt i sitt åsidosättande av all objektivitet har föresatt sig att förmedla.

Vi får veta att den illegala kliniken, belägen i en förort i nordöstra Göteborg, drivs av Rosengrenska stiftelsen och Röda korset. Rosengrenska stiftelsen är en subversiv och anarkistisk organisation som utnyttjar kryphålet i Utlänningslagen om att medbrottslingar till personer som uppehåller sig olagligt i landet klarar sig undan utan påföljd. Stiftelsen har som enda och uttalade syfte att underlätta för illegala invandrare att hålla sig undan polis och migrationsmyndigheter genom erbjuda dessa personer vård på hemlig plats där de inte riskerar att bli avslöjade och omhändertagna av polis för avvisning ur landet i enlighet med myndighetsbeslut. Att även en organisation som Röda korset lånar sig till den här typen av medbrottslighet i den juridiska gråzonen är än mer anmärkningsvärt.

AT-läkaren Milosz Swiergiel intervjuas (som sitt krångliga namn till trots är helsvensk). Han berättar om vilka åkommor de illegala söker för och svarar på frågor om varför de söker sig till denna illegala klinik i stället för den vanliga vården. Värt att notera är att Swiergiel inte påstår att de söker sig hit för att de nekas vård på den reguljära vårdcentralen eller akutmottagningen. I stället uppger han att det är för att det är gratis här och för att man inte vill riskera att att röja sig för myndigheterna.
Felaktig hänvisning till sekretesslagen

I samband med detta hävdar Swiergiel felaktigt att det skulle vara förbjudet enligt lag, närmare bestämt sekretesslagen, för vårdpersonal att meddela polisen eller migrationsverket om man misstänker att man har att göra med en patient som är illegal invandrare. Så är det förstås inte. Så länge vårdpersonal bara tillkallar polis och inte röjer vare sig några patientnamn eller journaluppgifter begår man inget sekretessbrott. SVT Aktuellt bryr sig dock inte om att korrigera eller låta någon bemöta det felaktiga påståendet.
Sjukhus och landsting hittar på egna lagar

SVT Aktuellt blandar också ihop saker och ting när man berättar att Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg var först i landet med att anta egna riktlinjer för illegala. Man ger intryck av att sjukhuset utvidgat de illegalas rätt till vård utöver vad lagen föreskriver, medan det i själva verket endast är beslutet att inte registrera illegala patienter och inte skicka någon räkning för vården som är det nya, dvs att medvetet försvåra för polis och migrationsmyndighet att göra sitt jobb och lika medvetet underlätta för de illegala att fortsätta hålla sig undan rättvisan.

SVT:s reporter frågar naturligtvis inte heller ledningen för Sahlgrenska sjukhuset fått upptagningsområdets medborgares och skattebetalares välsignelse för att använda vårdresurserna och skattepengarna på detta sätt. Inte heller ifrågasätts i inslaget om det är rimligt att ett sjukhus självsvåldigt sätter sig över lagar och nationella riktlinjer och börjar dela ut gratis vård till höger och vänster efter eget gottfinnande. Däremot upplyser SVT om att flera landsting har tagit efter Sahlgrenskas egenmäktiga exempel och bland dem nämns Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Jönköpings län.

SVT Aktuellt vill också genom såväl egna påståenden som fältintervjuer med bl.a. nämnda AT-läkaren Milosz Swiergiel och Kerstin Nilsson som är “etisk vägledare” på Sahlgrenska förmedla den felaktiga bilden av att det saknas regler och råder godtycklighet när det gäller rätten till vård för illegala invandrare. Det gör det inte. Lagen är tvärtom mycket tydlig. Det enda som är godtyckligt är just sådana egenmäktiga avsteg från lagen som de uppräknade landstingen ägnar sig åt. Om alla landsting följde lagen i stället för att bryta mot den skulle inga oklarheter föreligga.

Kerstin Nilsson får god tid på sig i inslaget att utveckla att hon tycker det är “förfärligt” att inte alla landsting, precis som Sahlgrenska, åsidosätter lagen efter eget gottfinnande, att hon anser att Sverige därigenom bryter mot internationella konventioner och att man med lagstiftning borde se till att alla illegala invandrare får rätt till samma vård i hela landet. SVT Aktuellt bryr sig inte om att själva påpeka eller låta någon komma till tals som kan berätta att alla illegala invandrare faktiskt redan har samma rätt till vård i hela landet och att skillnaderna beror på att Kerstin Nilsson skapat egna lokala regler som inte är i överensstämmelse med lagen. SVT gör sig därmed åter skyldiga till partiskhet i inslaget.
Ensidig studiodiskussion i stället för debatt

Sedan är det dags för studiodiskussion. Inte heller här har SVT Aktuellt, så som annars är regel när man tar upp en kontroversiell politisk fråga, bjudit in två gäster som får belysa och debattera saken ur olika perspektiv. I stället hanterar redaktionen frågan som om det endast funnes ett synsätt – det enögda som redaktionen under hela fältreportaget har förmedlat – och därför har man bara bjudit in en person till studion – Erika Sigvardsdotter som presenteras som forskare och sakkunnig när det gäller “papperslösas” situation i Sverige.

Programledaren inleder diskussionen med att upprepa det felaktiga påståendet om att det inte skulle finnas någon enhetlig rätt till vård för dessa grupper i Sverige (vilket det som sagt visst gör, förutom att vissa landsting har valt att strunta i detta och tillämpa helt egna regler). Hon frågar sedan den inbjudna gästen varför det är på det sättet (som det alltså inte är).

Sigvardsdotter väljer dock att haka på i stället för att protestera och hävdar att det är ett “faktum” att det är en “stor” grupp som inte har rätt till “grundläggande sjukvård”, både “vuxna och barn”, att vård för illegala inte är reglerat och att detta skapar problem för den enskilde vårdgivaren som själv i varje enskilt fall måste ta beslut om en person ska ges vård eller inte. Sigvardsdotter påstår också, i likhet med AT-läkaren Milosz Swiergiel tidigare i inslaget, att den vårdgivare som i denna osäkra situation väljer att kontakta exempelvis Migrationsverket för att få vägledning om hur man ska agera, gör sig skyldig till brott mot sekretesslagen, genom att Migrationsverket på så sätt får information om att en illegal invandrare befinner sig hos vårdgivaren.
Desinformation och medborgarens plikt vid misstanke om brott

Ingen person finns som sagt i studion som kan motsäga all denna desinformation och berätta för tittarna att lagen ger illegala invandrare rätt till samma vård i hela landet, att den enskilde vårdgivaren inte alls behöver vara osäker om denne bara följer lagen, att det ingalunda är ett sekretessbrott att informera Migrationsverket eller polisen om att man har en illegal invandrare hos sig, så länge man inte namnger personen eller lämnar ut journalinformation.

Tvärtom är det på det sättet alla i samhället förväntas och uppmanas agera då man misstänker ett brott – kontakta polis och/eller myndigheter och delge dem de upplysningar du har så att brottet kan klaras upp. Det är när felaktig information sprids, av Erika Sigvardsdotter och andra, som en vårdgivare kan känna sig förvirrad. Om personer som Sigvardsdotter avhöll sig från att utifrån sin missriktade humanism blanda ihop hur de tycker det borde vara med hur det faktiskt är, så skulle det inte råda några som helst tvivel beträffande vad som är det korrekta sättet att agera. Varje vårdgivare skulle lyfta luren, slå numret till polisen och utan att uppge något namn berätta att en person som man vet eller tror uppehåller sig olagligt i landet befinner sig hos vårdgivaren och be polisen komma dit och omhänderta vederbörande för att utreda hur det förhåller sig.
Särskilt synd om illegala invandrare i Sverige

Men SVT Aktuellt stannar inte vid detta. När man ändå har Sigvardsdotter i studion vill man att hon också ska berätta om hur synd det är om illegala invandrare i Sverige till följd av att de inte har något personnummer. De kan inte hyra en film, hämta paket på posten osv. Eftersom Sverige är ett så ordnat samhälle menar Sigvardsdotter att det är extra synd om illegala invandrare just i vårt land eftersom de illegala inte kan leva ett lika normalt liv här som de kan i många andra länder där man kan göra det mesta utan att ha ett ID-kort. Sverige är en “väldigt svår miljö att vara papperslös i” anser hon.

Nu återstår endast en knapp minut av det tio minuter långa inslaget och först här kommer en, men också endast en, av alla de frågor som många av oss slitit vårt hår över att ingen ställt under inslaget. Programledaren frågar Sigvardsdotter om vi verkligen bör göra det så lätt för människor som befinner sig här illegalt att uppehålla sig i Sverige. Och det är ju en i högsta grad relevant fråga men samtidigt en som redaktionen nog helst hade velat utelämna men inte vågade av rädsla för att inslaget annars skulle riskera fällas av Granskningsnämnden.

Det självklara svaret på den frågan är ju att Sverige är en miljö där illegala invandrare inte ska befinna sig överhuvudtaget, att målsättningen förstås måste vara att det inte bara ska vara svårt att vara illegal i Sverige utan omöjligt. Sigvardsdotters uppochnedvända logik om att det är synd att det är så vårt att bryta mot lagen i Sverige och att det borde bli lättare är närmast bisarr. Ändå nöjer sig programledaren med det helt irrelevanta svaret att vi måste göra det enklare att bryta mot Utlänningslagen därför att det finns personer som är statslösa och ramlar mellan gränserna i en värld som är uppdelad i länder, en status som troligen inte är tillämplig på någon av de cirka 30 tusen illegala invandrare som man tror befinner sig i Sverige just nu. Därmed är inslaget slut.
Vad som inte sades i inslaget

För det första är det både olagligt och oacceptabelt att personer som fått sin sak prövad i världens förmodligen mest rättssäkra och generösa migrationsprocess inte följer fattade beslut. Migrationsbeslut och utlänningslagen måste respekteras, och det gäller förstås både de asylsökande och oss svenskar. Vi kan självfallet lika lite ha anarki på migrationsområdet som på något annat område i samhället. Ändå lånar sig en del korttänkta svenskar till att bli illegala invandrares medbrottslingar.

För det andra lever de flesta landsting i Sverige med hårda sparbeting, vårdplatser försvinner, vårdcentraler läggs ned, det är långa väntetider på akutmottagningar månads- vårdköer för remiss att träffa specialistläkare och årslånga köer för att få en operation. Dessutom råder det stor läkarbrist i landet och varje arbetad läkartimme som tas från landstingen och överförs till den illegala vården, så som vi såg exempel på i SVT:s reportage, förvärrar naturligtvis situationen ytterligare.

Likadant ser det ut inom de kommunala omsorgsverksamheterna, köer till äldreboenden, besparingar på personal och i själva verksamheten, de äldre får plastförpackad snabbmat i stället för lagad, bullen till kaffet dras in. På vissa håll serveras lunchen direkt efter frukost för att rationalisera. De äldre kommer inte ut i friska luften om inte oavlönade volontärer rycker in. Ibland finns inte ens tid att låta de gamla komma upp ur sängen, och de tvingas pga personalbrist också i säng tidigt på kvällen. Och detta är vid normal drift. Sedan tillkommer förstås de regelrätta vårdskandaler som duggat tätt den sista tiden, med vägda blöjor, dementa som låses in och lämnas utan personal, äldre som ligger i sin egen avföring, med infekterade liggsår som det kryper djur i. Gamla, dementa och funktionshindrade som utsätts för verbala kränkningar, hot och slag, som binds fast vid stolar och sängar och mycket annat.

Detta ska jämföras med vad vi kunde nyss läsa om omsorgen om de så kallade “ensamkommande flyktingbarnen” – ett uttryck som man envisas med att använda trots att alla rapporter entydigt visar att den absoluta majoriteten av dessa vare sig är ensamkommande, flyktingar eller barn – som enbart i Västerbotten kostar de svenska skattebetalarna mer än en kvarts miljard kronor varje år, där verksamhetscheferna anser att det måste finnas en anställd per intagen. Med intagen här avses alltså fullt friska och starka unga män i 20-årsåldern som inte sällan ägnar sig åt sådana aktiviteter som bråk, upplopp, sexuella trakasserier, butiksstölder, gruppvåldtäkter, porrsurfande och onani på bibliotek osv. Fler poliser och ordningsvakter inser man behövs men vård- och omsorgspersonal?

Utanpå den enorma legala invandringen förväntas vi nu också acceptera en allt större illegal invandring. Utöver de enorma kostnaderna för de asyl- och anhöriginvandrare som får uppehållstillstånd i Sverige mer eller mindre med automatik, förväntas de svenska skattebetalarna nu också bära bördan för många tiotusentals människor som inte har rätt att vara i Sverige överhuvudtaget, som fått sina skäl prövade men vägrar efterrätta sig svenska lagar och migrationsbeslut. Svenskar förväntas också stillatigande acceptera att vårdresurser de betalar för åt sig själva och sina äldre anhöriga fördelas om och i stället delas ut gratis till dessa många lagbrytare.

Att hjälpa illegala invandrare i Sverige är inte ens rationellt ur ett etiskt och humanitärt perspektiv utan tvärtom kontraproduktivt. Det är den bekvämes genväg och självbedrägeri för att tillfredsställa sitt behov av att få känna sig som en god människa. Agerandet undergräver förtroendet för den internationella asylrätten, för lagar och demokrati och flyttar fokus och insatser från de mest nödlidande runt om i världen till en grupp förhållandevis resursstarka individer som med hjälp av dyra flyktingsmugglare och påhittade asylskäl vill skaffa sig ett ekonomiskt och materiellt bättre liv i vårt land.
Protestera mot statlig propaganda-TV och ge polisen en hjälpande hand

Om du anser att programinslaget “Rätt till vård för papperslösa” i SVT Aktuellts 21-sändning den 17 februari 2012 var osakligt och/eller partiskt och är upprörd över att public service på detta sätt missbrukas för att bedriva propaganda, då kan du göra en anmälan om detta till Granskningsnämnden. Det kommer vi att göra. Och även om Granskningsnämnden numera friar också de grövsta övertramp och utsikterna om en fällning är små så kan ett stort antal anmälningar eller rentav ett rekord vara ett mål i sig för att ge viss genklang åt saken i media.

Som tidigare uppmanar vi också våra läsare att göra sin medborgerliga plikt och delge polisen alla upplysningar man har som man tror kan vara till hjälp för att klara upp dessa många brott mot Utlänningslagen. Denna uppmaning inkluderar också att den som har möjlighet att bedriva lite efterforsknings-, infiltrations- och detektivarbete för att kartlägga de aktörer som begår medhjälpsbrott bör göra detta.

I SVT:s inslag nämns exempelvis en illegal klinik som drivs av Rosengrenska stiftelsen och Röda korset belägen i en förort i nordöstra Göteborg. Du kan kontakta dessa organisationer via länkarna och delge dem dina synpunkter och ställa frågor kring deras systematiska medhjälp till brott mot Utlänningslagen. Utifrån de geografiska uppgifterna och de namn och ansikten som visas i inslaget kan du som bor i Göteborg kanske ta reda på exakt var denna illegala klinik bedriver sin verksamhet och hjälpa polisen med att få den stängd och med att få de illegala invandrare som besöker inrättningen omhändertagna för verkställande av avvisningsbeslut.

Den här uppmaningen riktar sig givetvis inte bara till dig som bor i Göteborg utan till alla i landet som misstänker att verksamheter som syftar till att underlätta brott mot Utlänningslagen pågår i sitt närområde och vill göra en god medborgargärning. Vår tipsmejl är förstås också öppen dygnet runt om du under ditt spaningsarbete eller bara av en ren händelse skulle råka på information om verksamhet relaterad till illegal invandring som du anser att vi borde skriva om.

Avpixlatredaktionen
Print Friendly
Share
2012-02-24, 04:08 (uppdaterat 2012-02-24, 12:33) | Kategori(er): Brott, Ekonomi, Inrikes, Invandring/mångkultur, Media, Politik, Redaktionen, Vård/omsorg, Video / audio

14
Disqus

Gilla
Ogilla
och 95 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
119 kommentarer 1350 gillar mottaget
Dela på
Visar 80 av 206 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)
2 Nya kommentarer har precis publicerats. Visa


Adar Komdenja 1 minut sedan
Jag är i en liknande situation som dig. Men inte definitivt utvandrad, jag har kvar ett mindre boende i Sverige, mantalsskriven i Svea Rike, men bor huvudsakligen utomlands i värmen. Pk-befriat också, så jag kan andas frisk luft numera. Jag har också studerat skattekonsekvenserna, och det är barockt att betala s k SINK-skatt 25%, utan att få ett sk*t tillbaka. Detta är hutlöst, och epitetet 'den sista sovjetstaten' är fullt berättigat. Undrar förresten, finns det ingen möjlighet att via EU:s lagstiftningssystem komma åt den svenska rövarstatens konfiskering? Någon som vet?

Hursomhelst, jag har valt att lägga mina pensionsuttag på nivån 'endast kommunalskatt', dvs drygt 33 000:- SEK brutto. Och betalar drygt 30% i kommunalskatt, efter att ha flyttat till en lågskattekommun, innan jag drog utomlands. Nån statlig skatt kommer jag aldrig mer att erlägga, kommer att bevaka brytpunkten ständigt.

En annan effekt när man lämnar Sverige. Sjuk- och olycksfallsaspekten. Jag har en svensk hemförsäkring, men den täcker endast de första 45 dagarnas utlandsvistelse. Sedan är man totalt oskyddad. Jag fick leta upp ett privat försäkringsbolag, Gouda Reseförsäkringar, som mot blygsamma 3500:- SEK ger mig full försäkring vid sjukdom, skada, även SOS-transport om så skulle behövas, i åtta månader. Dom traditionella försäkringsbolagen (rövarna) kräver mellan 10-24 tkr för motsvarande skydd, beroende på vilket bolag man frågar.

Att man känner sig grundlurad av moderöderna, numera förvandlat till Sveriges största bedragarparti, "arbetarparti" självutnämnt,är en annan sida av myntet. Att göra den kovändning, som äggskallen med dom sorgsna ko~ögonen genomfört, klassar jag som bedrägeri, och landsförräderi. Jag gav min röst åt moderaterna ett antal gånger, eftersom dom en gång i tiden var det enda partiet som stod fär värdekonservativa idéer. Numera ett minne blott.

Såg att (m) tappade kraftigt i senaste opinionsmätningen, minus 3,6%. Välförtjänt, minst sagt. När landets statsminister i SVT sitter och försvarar fortsatt massimport av ointegrerbara invällare, kriminaliteten och bidragsfusket får vi på köpet dessutom, är rent skandalöst. Jag tror att äggskallen har slutat fungera rent intellektuellt, han bjuder in till sin egen avgång. Men det är kanske medvetet. Har man aldrig haft ett riktigt jobb, och kan plocka ut en fet pension från femtio, så kanske det är en medveten strategi. Karl'n tycks tro att Sverige kan rattas som ett tivoli, som hans anfader, mulatten från New Jersey, ägnade sig åt. Ränderna går aldrig ur, säger ett ordspråk, väl tillämpbart på hybriden Reinfeldt.

mittmotto Top 10 5 minut sedan
Förlåt mig Avpixlat, jag stal väl valda delar av er text ovan :)

Men nu är anmälan gjord och nu är det bara att vänta på att ärendet avförs eller läggs ned.

Men om tillräckligt många reagerar och skriver så kanske vi kan få till något, hoppas det.

Har satt in ett par hundringar till AP med och rekommenderar fler att göra så.
2 personer gillade det här.

Misslyckande Top 10 12 minut sedan
Gjorde ett försök att polisanmäla SVT Aktuellt till Polisen stockholm - fick detta svar - Jag tog även upp

1. Visum 3 månader

2. Arbetstillstånd

3. Schengen

4. Avvisningsbeslut

5. Utlänningslagen

Jag vill göra polisanmälan mot SVT Aktuellts personal och inte "inslaget"?

Polisens svar:

Du vill göra en anmälan mot ett inslag i Aktuellt om de papperslösas situation i Sverige

Hej xxx!

Visst kan du göra en polisanmälan mot inslaget i Aktuellt men det
kommer inte att hända så mycket med din anmälan. Däremot kan du göra en
anmälan till Myndigheten för radio och TV som granskar inslag och
program.


Med vänlig hälsningPia ÅstbomPolisens Kontaktcenter i Stockholms län
5 personer gillade det här.

wilmerxy 14 minut sedan
Vilket stämmer på: Kerstin Nilsson (etisk vägledare Sahlgrenska) i inslaget:
1. Hon rakar sig dåligt?
x. 98%-ig testosteronnivå
2. Hon är bara ful

1 person gillade det här.

Fredrik Larsson 20 minut sedan
Bra initiativ!
Hoppas Avpixlat-redationen är beredd på alla DDOS-attacker som väntar nu...
1 person gillade det här.

Varfor60 30 minut sedan
Har verkligen svenska folkets röster i ett val av regering och riksdag inneburit att svenska folket vill ha massinvandring?
Att svenska folket vill bekosta illegala invandrare och papperslösa deras sjukhusvård?
Är detta folkviljan?
När var isåfall debatten för den tycks ha förbigått mig?
Får regeringen bära sig åt hur som helst med skattebetalarnas pengar?
7 personer gillade det här.

slundberg10 25 minut sedan som svar till Varfor60
Dom bara luras !
Snart är det val,igen,och nya fina löften kommer
att utlovas,lita på det !
Valboskapen väljer igen....
Håhåjaja !
3 personer gillade det här.

rattens 38 minut sedan
Anmält och klart:-)

Vill särskilt trycka på hur bra texten var som ni skrivit ovan den länk till granskningsnämnden som ni lagt in.
Jag bara kopierade ett par rader där och lade till några ord och vips så var min anmälan klar. Tid och program fanns ju också där vilket underlättade stort.

12 personer gillade det här.

andrejdokic 40 minut sedan
En fascinerande sak i sammanhanget. Jag hade min flickvän på besök från Serbien i Sverige år 2008. Hon var INTE här illegalt och hade till och med köpt internationell reseförsäkring som täcker sjukvård mm. ( har skrivit lite om det på gamla PI, men lika aktuellt)

Hon fick akuta migränattacker här och vi stack till akuten i Eskilstuna. Där ville dom inte ta emot oss om hon inte betalade 1000 kr. Jag ställde till ett %¤#9?g&/ liv och påpekade att dom gör en olaglig handling eftersom hon köpt en reseförsäkring som ska gälla i hela Europa.


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: