måndag 20 februari 2012

Barnläkare vill förbjuda omskärelse i Sverige « Avpixlat

Barnläkare vill förbjuda omskärelse i Sverige « Avpixlat: Barnläkare vill förbjuda omskärelse i Sverige

ÖVERGREPP Svenska barnläkarföreningen tar bladet från mun och kritiserar omskärelse av småpojkar av religiösa skäl. Föreningen anser att detta på sikt bör avskaffas i Sverige. BLF vet att det är minerad mark man beträder och uttrycker sig därför ganska milt i sina formuleringar. Men det handlar inte om “uppfattade övergrepp”, det är övergrepp på barnen. Om man sedan som myndig vill ha sitt könsorgan omskuret är det en helt annan sak. Men är det inte av medicinska skäl ska inte den offentliga vården belastas med detta.

Omskärelse av småpojkar av religiösa skäl bör på sikt avskaffas i Sverige. Det konstaterar Svenska barnläkarföreningen, BLF, i en skrivelse till Socialstyrelsen.

– Vi uppfattar det som ett övergrepp mot de här pojkarna, säger Staffan Janson, ordförande för BLF:s utskott för etik och barnets rättigheter.

Att skära bort förhuden på småpojkar av religiösa skäl är kontroversiellt, åtminstone i Sverige. Efter flera år av diskussioner skriver BLF att sedvänjan på sikt bör avskaffas i Sverige.

Socialstyrelsen är en statlig myndighet, och därmed politiskt styrd. Några framgångar för Svenska barnläkarföreningens skrivelse är därför troligen inte att vänta. Speciellt inte då Socialstyrelsen tidigare skrivit: Socialstyrelsen föreslår att det införs en lagstadgad rätt för pojkar att få omskärelse på icke medicinska grunder utförd inom hälso- och sjukvården och att landstingen får en motsvarande skyldighet att ge pojkarna den möjligheten.

Riksdag och regering har sedan många år tillbaka tidigare beslutat att omskärelse av småpojkar är tillåten i Sverige.

Sydsvenskan
Socialstyrelsen

Relaterat
Upprop mot omskärelse av pojkar på DN Debatt
Humanistpris till läkare för kamp mot omskärelse
Print Friendly
Share
2012-02-19, 12:33 (uppdaterat 2012-02-19, 12:33) | Kategori(er): Inrikes, Invandring/mångkultur, Islam/religion, Politik

14
Disqus

Gilla
Ogilla
och 25 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
117 kommentarer 1322 gillar mottaget
Dela på
Visar 78 av 207 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


DeWaallt 2 timme sedan
Innan veckans slut så har man nog backat då det gäller denna fina kultur sedvänja för trycket från multikulti ivrarna blir nog för stort och det är viktigt att värna om och föra barbariet vidare.
Hade jag varit läkare med lite inflytande hade jag nog rekommenderat en omskärelse då lite närmare "roten" för bästa effekt då det gäller vissa grupper som envisas med att bibehålla obegripliga religiösa sedvänjor.
Sjukdom en sak då betalar staten, religiöst tramseri får man betala själva och då är det vid lägst 18 år detta får ske och då avgör individen själv.
2 personer gillade det här.

Dixiemam 4 timme sedan
Undrar varför detta ämne kommer upp med korta intervaller börjar bli ganska tjatigt.Vi vet ju vad alternativet av att läkarna skulle förbjuds att göra detta ingrepp på pojkar, jo hemmakirurgi som kan få fruktansvärda konsekvenser och kanske död. Urfånig diskussion.

elvert 5 timme sedan
Varför skall det pratas så mycket i Sverige. Klart att all omskärelse skall förbjudas. Både på flickor och pojkar. Alla dessa uppnäsiga politiker, gör något men gör det nu. Sluta att prata hela tiden gör det nu, förbjud omskärelse.
1 person gillade det här.

Karl Johan Lindevall 5 timme sedan
Kommentar till Kjellan11.
Teoretisk har Du givetvis rätt i sak . Men som situationen är nu bör man dock utgå från det faktiska föhållandet .

ExilSvenskAustralien 12 timme sedan
Vad skulle en 100% privat lakare utan statligt stod ta betalt?
5,000? 10,000? 500,000 stympade barn tilkl priset av 500,000* 10,000sek kanns som ytterligare en sak som jag garna fortsatter att betalar skatt/far indragen pension for...

On a different note, skulle vara ytterst intressant om ngn stympad typ kunde anmala Socialstyrelsen/lakeren/whomever for att dom stympade honom och se vad det blir for prejudicerande dom... (sen har vi val iofs direkt 1,5 miljoner muslimer som stammer staten)
1 person gillade det här.

Holgerinorr 12 timme sedan
Jag tycker att det är perverst att skära i småbarn utan anledning. Regeringen vågar inte säga nej. Vad säger dom när muslimerna kräver omskärelse av flickor ?
3 personer gillade det här.

rebecka1 13 timme sedan
Verkligen glädjande att Svenska Barnläkarföreningen sällat sig till den växande skara som vill sätta stopp även för omskärelse av pojkar.
5 personer gillade det här.

rinkeby 15 timme sedan
Det vore på tiden. Att skära i barns könsorgan utan att det har ett syfte av att rent fysiskt bota sjukdom är bara sjukt.
4 personer gillade det här.

Karlsson82 16 timme sedan
"Icke skada" är läkarens främsta regel.
Att som läkare skära av delar av sin patients könsorgan för att föräldrarna vill visa samhörighet med sin gud borde innebära omedelbar delegitimering!
9 personer gillade det här.

10020316 15 timme sedan som svar till Karlsson82
Samtutvisning för familjen för att man inte följer svensk lag.
2 personer gillade det här.

sunnarel 16 timme sedan
Polisanmäl läkare som stympar barn.
Polisanmäl läkare som könsstympar och skär av fullt fungerande kroppsdelar på barn och som ger oåterkalleliga livslånga skador på barn.

Då skyndas processen på att förbjuda detta vansinne som oskyldiga barn tvingas på av sina fanatiska föräldrar.
8 personer gillade det här.

LeffeF 16 timme sedan
Hur skulle det kännas för en pojke som fötts in i en judisk/muslimsk familj och lär känna traditionerna, om han måste vänta tills han blir vuxen för att bli omskuren, därför att man inte gjort det på åttonde dagen, som religionen bjuder? Risken för grova anklagelser gentemot sina föräldrar för underlåtenhetssynder och relations och identitetsproblem blir överhängande? Det är faktiskt så enligt svensk lag att det är föräldrarna som avgör dessa frågor åt sina barn. Vi väljer ju varken våra föräldrar eller deras religion. Tänk om vi skulle få en majoritet av t.ex. muslimer och judar i Sverige som plötsligt fattar beslut om att alla nyfödda svenska pojkar ska omskäras, utan undantag. Vad blir då vår reaktion?

Max Payne Moderator Top 10 7 timme sedan som svar till LeffeF
Det skulle funka alldeles utmärkt. Han kan lära sig traditionerna och kulturen med förhuden kvar, den inverkar inte på inlärningen. Sen, när han är gammal nog att fatta beslut själv kan han låta genomföra operationen. För se, det är lätt att genomföra operationen, men omöjligt att omvända processen.

Och hur tänker du när du skriver "tänk om vi skulle få en majoritet av muslimer som bestämmer att svenska barn ska omskäras", när du innan skriver att det är föräldrarna som fattar det beslutet? Lite korttänkt där va?

Så, ytterligare ett argument grusat.
5 personer gillade det här.

LeffeF 4 timme sedan som svar till Max Payne
Jag förstår att du har minimala kunskaper i hur en religion påverkar människor och deras livsbeslut, kanske omfattar du ingen medveten religiös övertygelse själv. Religionsfrihets-lagstiftningen i Sverige är dock formulerad när ännu svenskar i högre omfattning ägde ett medvetande om vad en livstro betyder och relationen mellan Gud och människa, så att den vill lämna fritt att kunna följa sina övertygelser och trosuttryck, så länge det inte skadar andra med annan uppfattning. Barn räknas idag in i familjen som fullvärdiga medlemmar och deltagare av samma trosutövning som sina föräldrar. Vill du verkligen ändra på det?

Men visst kan väl Sverige på sikt få en maktdominans av annan etnicitet, det är väl inte orimligt att tänka? Om vi tar exemplet med m*slimer, så tror jag att vi inom deras kultur redan finner att omskärelsen gäller alla gossebarn, så också inom den j*diska. Du vill att vi ska fatta beslut som inkräktar på deras religionsutövning nu, då måste du också tänka på vilka konsekvenser detta skulle få om situationen vore den omvända. Det har du uppenbarligen inte gjort. Kan det bero på grus?

Max Payne Moderator Top 10 3 timme sedan som svar till LeffeF
Tvärtom så är mina kunskaper inom religion goda. Min personliga åsikt är att religion är något mellan den troende och sin gud. Det är något man själv ska välja, inte bli påtvingad av familjen. Lite som en politisk åsikt. Och än en gång, religionen sitter INTE I FÖRHUDEN!!! Ett barn kan mycket väl växa upp, studera sin religion och sen välja att få förhuden bortplockad om religionen så påbjuder. Då är det ett medvetet val, ett val man själv gjort, inget som tvingats på en. Men en borttagen förhud är borttagen oavsett om man sen väljer att tro eller inte. Hur många judar tror du inte är "icke troende", men på grund av sina föräldrar har fått sin förhud borttagen? Är det rättvist och korrekt enligt ditt tyckande? Det är inte rätt enligt mitt tyckande.

Och förhoppningsvis kommer Sverige att i tid vakna till och inse att ett etniskt övertagande är kommande om de inte gör något åt det, så förhoppningsvis kommer vi att göra något åt det problemet. För se, LeffeF, Sverige är ändå, på pappret, protestantiskt. Vi ska inte falla i händerna på islam. Inte förrän vi ha funnit en ny, beboelig planet och vi då kan lämna över jorden till islam och flytta till nya tellus. Och så länge Sverige är, på pappret, protestantiskt ska vi aktivt hindra islams påfund. Och då tänker jag inte enbart på omskärelse, utan även halalslakt, sharialagar, burka och andra idiotiska påfund.
1 person gillade det här.

LeffeF 1 timme sedan som svar till Max Payne
Men om du är så informerad om religion, så vet du väl att omskärelsen är ett förbundsuttryck mellan Gud och Abraham och också hans s.k. säd, dvs. efterkommande. Alltså ett högsta bevis för att religionen till en del också sitter i förhuden, när det gäller hans speciella egendomsfolk. För hedningar, alltså alla vi andra, gäller andra ordningar. Vi kan fördjupa oss hur mycket som helst i detta ämne. Jag tänker inte göra det nu, men vill bara avsluta med att påstå att religionsfriheten är minst lika viktig som yttrandefriheten och föreningsfriheten och jag bävar inför tanken att vi ska börja skära i våra grundlagar. Risken är alltför stor att de då riskerar att decimeras till ett minimum. Detta förmodar jag att ingen av oss här vill uppleva. Drop it!

baraundrar 35 minut sedan som svar till LeffeF
Du är principiellt fel ute. Religionsfriheten kan aldrig stå över andra friheter och rättigheter, då religionsfriheten per definition inte har några gränser. Vad tycker dina gudar, andar, demoner, vad säger dina böcker, orakel, spågummor etc? Om vi ska ta hänsyn till allt som kan komma ur religion och annan vidskepelse så kan vad som helst bli tillåtet - mord (rätten att leva kränks), stympning (på nya kroppsdelar!), märkning (varför inte en stor tatuering på småbarn?), stöld (min gud säger att det är mitt) etc etc.


Religionsfrihet javisst, i betydelsen tro vad du vill, men låt aldrig andra lida för dina trosuppfattningars skull!

LeffeF 22 minut sedan som svar till baraundrar
"
Om vi ska ta hänsyn till allt som kan komma ur religion". Hela vår kultur är ju kommen ur religion, vet du inte sådant? Ska vi avskaffa tio Guds bud, eller vad menar du? Du har din trosuppfattning om livet, alltså DIN religion, andra en annan. Ska du tvinga "din religion" på de av oss som har en annan. Akta dig för sådana tankar och tänk istället på vad jag skrev tidigare, nämligen om någon skulle tvinga dig att uppfylla deras religiösa uppfattningar. Åsikts och religionsfrihet är hörnstenar i ett civiliserat samhällsbygge. Bekämpa istället sådana religions/åsiktsyttringar som vill riva ner civilisationen och ersätta den med något annat.

kjellan11 16 timme sedan
BLF nu ligger ni löst till nu tror alla att ni är rasister eller värre. Så långt har vi kommit i sverige nu
3 personer gillade det här.

hMq369 16 timme sedan
Vi lever i västerlandet – år 2012; och vi diskuterar omskärelse, hedersvåld, rätten att få bära slöja. Eller är det inte år 2012. Har möjligtvis sett fel i almanackan, det är kanske år 1012. Har jag missat de senaste 1000 åren, eller är det andra som gjort det?
10 personer gillade det här.

Karl Johan Lindevall 17 timme sedan
Visserligen är jag medveten om att jag är ute på minerad mark när jag kommenterar denna för så många människor religösa och djupt traditionella handling . Om nu barnläkare vill förbjuda omskärelse här i Sverige, enär barnet ej själv har någon vilja att acceptera den . Varför inte utföra denna handling endast symbolisk vid en ceromoni, för att individen senare som vuxen kan själv bestämma det definitivt ? Dopet för oss här i Sverige är ju ett första steg för att därefter bekräfta det senare genom konfirmation .Är det någon som har samma åsikt ?
6 personer gillade det här.

kjellan11 15 timme sedan som svar till Karl Johan Lindevall
Jag kan hålla med dig lite men jag anser att barn inte alls ska påhyvlas religösa cermonier överhuvud taget lika så inte få gå i kyrkan synagoggan mosken eller vad som innan dom blir myndiga då o först då kan dom välja den religion som dom vill själva eller ingen alls
2 personer gillade det här.

xbenedictx 8 timme sedan som svar till kjellan11
Det är en skillnad mellan att skära bort en kroppsdel och att stänka lite vatten på hjässan.

Anna Svensson Top 10 17 timme sedan
självklart ska man inte få göra ett sådant ingrepp förrän pojken själv får bestämma! Det är inte föräldrarnas rätt att se till att deras barn blir omskurna.


7 personer gillade det här.

kjellan11 15 timme sedan som svar till Anna Svensson
Rätt Anna men lika så bör heller inte få påtvinga sina barn sin religion
1 person gillade det här.

Anna Svensson Top 10 15 timme sedan som svar till kjellan11
just därför har jag även resonerat så om eventuellt dop och överlåtit det åt dem att göra själva
4 personer gillade det här.

kjellan11 15 timme sedan som svar till Anna Svensson
Ja tänk så myket fredligare värden varit då
1 person gillade det här.

Anna Svensson Top 10 14 timme sedan som svar till kjellan11
det är ju logiskt och enklast så

AliAnsen 18 timme sedan
En skamfläck för Sverige.
Ställ ansvariga inför rätta.
10 personer gillade det här.

Ladyinez 18 timme sedan
Jag undrar vad den Israel-vänlige Kent Ekeroth (SD) har för åsikt i frågan?
Han är den statens bästa vän i Sverige.
Ja, hela SD:s ledning har en Israel-vänlig inställning.
Mot den bakgrunden blir kommentarerna märkliga när
så många är anti-Israel.
Och omskärelse och Israel hänger ihop.
3 personer gillade det här.

rebecka1 13 timme sedan som svar till Ladyinez
Senast jag läste något i ämnet, så påstod journalisten att det främst är den judiska lobbyn som agerat för den nuvarande lagens genomförande i Sverige. I så fall har den muslimska gemenskapen förhållit sig relativt passiv. Lagen tillkom på initiativ av bla SKL. Istället för att satsa på en lag mot omskärelse även av pojkar (lag mot omskärelse av flickor/kvinnor finns redan), så valde man att kräva lag FÖR omskärelse.

Omskärelse av pojkar har inte ansetts ge några men, men det stämmer inte. Ingreppet är ett invalidiserande ingrepp som har effekter genom hela livet - både fysiskt och psykiskt. Detta inrepp ska göra "pojkar till män", dvs göra dem mer okänsliga. Har ingen forskningsrapport att hänvisa till men gemensamt för länder som tillgriper omskärelse av pojkar sägs vara att de är mer stridsbenägna än andra. USA, Israel/judar - Mellanöstern/muslimska länder m fl tillämpar omskärelse i hög utsträckning.

I USA pågår en rörelse för att stoppa omskärelse av pojkar.

kjellan11 16 timme sedan som svar till Ladyinez
Jag är med i SD o kan bara svara för mig själv. Jag är imot all religion som påhyvlas barn sen om det är kristendom eller judendendom, islam eller vad som är likgiltigt först som myndig bör ett barn få gå till kyrkan synagoggan eller mosken. Religionsundervisning i skolan är ok men omyndiga ska förbjudas att pyssla med religion. Om det kunde bli som jag tycker skulle världen vara fredligare o bättre att leva i
2 personer gillade det här.

Nils Svensson 19 timme sedan
"..ge pojkarna den möjligheten..", kärringarna på socialstyrelsen tror att pojkarna som stympas gör det på eget bevåg. Omskärelse är politiskt som allt annat; man gör det för att försvåra onani, vilket i sin tur leder till fler barn och fler soldater.
2 personer gillade det här.

gortmog 19 timme sedan
Om vi alla börjar kalla omskärelse för vad det faktiskt - könsstympning - så kan vi därmed förändra debatklimatet.
6 personer gillade det här.

mennenmyten 19 timme sedan
"Socialstyrelsen föreslår att det införs en lagstadgad rätt för pojkar att få omskärelse på icke medicinska grunder utförd inom hälso- och sjukvården och att landstingen får en motsvarande skyldighet att ge pojkarna den möjligheten"

En gån till:
"skyldighet att ge pojkarna den möjligheten"

Det låter som om de små spädbarnen står på barikaderna och kräver att få sina rättigheter tillgodosedda. Hör ni hur illa det låter? Man skall ge spädbarnen möjlighet at välja detta!
Jag har bara en sak att säga om socialstyrelsens betänkande: H O R R I B E L L T !
13 personer gillade det här.

rebecka1 13 timme sedan som svar till mennenmyten
Vilken total brist på förståelse för barnets utsatta situation. Vilket förakt för individen.
1 person gillade det här.

Guest 20 timme sedan
Kommentaren är borttagen.

Strega_L 19 timme sedan som svar till Guest
Inte för muslimerna!
1 person gillade det här.

Lynx Viridis 20 timme sedan

http://lynxviridis.blogspot.co...

1 person gillade det här.

rebecka1 12 timme sedan som svar till Lynx Viridis
Ball video!

Buxen 20 timme sedan
Det låter allvarligt detta! För min del så kan dom klippa av hela härligheten då vi slipper en massa våldtäkter framöver. Jo, kapa hela snoppen på dessa veritabla våldtäktsmän innan våldtäkten har inträffat, så att säga. Stoppa inte vid förhuden, utan kör hela loppet!
10 personer gillade det här.

Guest 20 timme sedan som svar till Buxen
Kommentaren är borttagen.

Buxen 19 timme sedan som svar till Guest
Lille vän! En riktig man våldtar inte!
I din värld min vän, utgör ett sexuellt övergrepp ett rop på hjälp.
I min värld utgör ett sexuellt övergrepp ett brott!
Du värnar förövaren, och jag värnar offret!
Finns du i verkligheten?
3 personer gillade det här.

Buxen 19 timme sedan som svar till Buxen
Är du kommunist?

vakensvensk 20 timme sedan
absolut förbud. och där läkare hittar omskurna barn gäller fängelse för föräldrarna, omskurna flickor får man ej heller glömma. straffen ska kännas ordentligt och sedan ut med pedofilerna.
11 personer gillade det här.

UNObserver 21 timme sedan
Gamfor med kvinnlig stympning.
Om nagon patraffas som har ett "misshandlat barn" med onaturliga forandringar skall de utvisas
till sitt hemland eller det land som efterforskar dom! (Forslag till ny lag)
2 personer gillade det här.

Mattias Stanton 21 timme sedan
Varför vänta med stoppa ett övergrepp? Dumheter. Förjud det nu! #svpol
10 personer gillade det här.

Svenskastavalla Top 10 21 timme sedan
Det gillar nog en del kristna sekter, men de förespråkar i alla fall inte religiös omskärelse!

Ska vara svar till Suecia (3 timmar sedan), Discus har nojja igen!

Anders040 21 timme sedan
Dra skinn fram och åter det är sånt som gud förlåter, således finns det ingen anledning och skära bort skinnet.


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: