onsdag 9 maj 2012

Uppfattningar om sexuella trakasserier i svenska gymnasieskolor: erfarenheter och skolan miljöproblem

Uppfattningar om sexuella trakasserier i svenska gymnasieskolor: erfarenheter och skolan miljöproblem: Uppfattningar om sexuella trakasserier i svenska gymnasieskolor: erfarenheter och skolan miljöproblem

Eva Witkowska och
Ewa Menckel

+ Författaren Anslutningar

Institutet för Arbetslivsinstitutet, Institutionen för Arbete och Hälsa, Stockholm, Sverige

Korrespondens: Eva Witkowska, ALI-National Arbetslivsinstitutet, S-113 91 Stockholm, Sverige, tel: 468 619 69 67, fax: 468 619 68 96, E-post: @ Eva.witkowska ali.se


Nästa avsnitt
Abstrakt

Bakgrund: Sexuella trakasserier i skolan är erkänd som en folkhälsoproblem skadar flickors psykosomatiska hälsa. Denna studie undersöker omfattningen av sexuella trakasserier och typer av beteenden relaterade till sexuella trakasserier att kvinnliga studenter är utsätts för i en skolmiljö, och deras uppfattning av dem som problem i skolan. Metod: Ett slumpmässigt urval av 540 kvinnliga gymnasieelever från hela Sverige svarat på en anonym självrapport postenkät bestående av poster relaterade till personliga erfarenheter av olika beteenden relaterade till sexuella trakasserier under föregående läsår. Resultat: Sexuella trakasserier identifierades med 49% av de kvinnliga studenterna som ett problem som finns i sina skolor. De vanligaste typerna var verbala beteenden, såsom: sexualiserade samtal, attraktionskraft betyg, förnedrande kommentarer om kön, utskällning, och sexuella personliga kommentarer. De vanligaste icke-verbala skärmar var: sexualiserat kontaktsökande och sexuella utseende. Beteenden i sexuella övergrepp och lärare till elev kategorierna var mindre vanliga. I alla fyra kategorier de svarande som rapporterade exponering för ett visst beteende var betydligt mer benägna att identifiera detta beteende som ett problem i deras skola. Men många icke-exponerade respondenterna uppfattade också sådana beteenden som problem i sin skola. Slutsatser: Kvinnliga gymnasieelever i Sverige utsätts för en mängd olämpliga och / eller oacceptabla beteenden av sexuell naturen, eller på grund av kön, som kan strida mot deras rätt till en stödjande, respektfull och trygg inlärningsmiljö eller deras värdighet. Större ansträngningar krävs för att analysera och förebygga sexuella trakasserier i skolan.
Föregående avsnittNästa avsnitt
Abstrakt

Huvudpunkter

Denna studie undersöker exponering för och uppfattning av olika beteenden relaterade till sexuella trakasserier i den svenska gymnasieskolor.

Kvinnliga studenter utsätts för en mängd olämpliga och / eller oacceptabla beteenden av sexuell natur eller på grund av kön.

Merparten av den exponerade, men även många icke-exponerade respondenterna uppfattar sådana beteenden som problem i sina skolor.

Större ansträngningar krävs för att analysera och förebygga sexuella trakasserier i skolan.

Nyckelord

utbildning
flickor
skolvåld
sexuell mobbning
sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier i skolan är erkänd som en folkhälsoproblem skadar flickors psykosomatiska hälsa,1,2 och som ett socialt problem, som uttrycks av studenter, lärare och tjänstemän gemenskapen under det senaste decenniet.3,4 Trakasserier och diskriminering är ofta obemärkt typer av våld som ofta gör det svårt för drabbade individer och grupper att förverkliga sin fulla kapacitet. Således kan trakasserier och diskriminering leda till betydande förluster i mänskliga potential för samhället och arbetskraften.5,6

I ett EU-projekt Bekämpning av våld i skolorna,7 inklusive 17 medlemsländer, de flesta av de teoretiska definitioner som används och ramar är inte känsliga för sexuella trakasserier och våld mot kvinnor i allmänhet. Rapporter från Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal och Spanien omfatta några representation av sexuella trakasserier eller sexuell aggression / övergrepp. De definitioner som används och deras operationaliseringar, dock, är mycket fragmenterad, godtycklig och svår att tolka. Resultaten varierar från 0,8% i den italienska studien, till 42% i Portugal.

De sexuella trakasserier tillgängliga studier främst från Nordamerika och Storbritannien, visar att-även om i stort sett inte bekräftas, en fientlig miljö i skolan har en betydande inverkan på flickors självförtroende och graden av prestation.5 Flickor sexuellt trakasserade i skolan visar lägre engagemang för utbildning och lägre självkänsla, och rapportera en mängd psykologiska, somatiska och sociala konsekvenser, bland annat sänkta förhoppningar och förväntningar inför framtiden.8–12 Medvetenhet om trakasserier i en organisation ger också upphov till psykisk ohälsa bland personer som inte har varit direkt offer.9,13 Många sexuella trakasserier beteenden är också former av sexuella övergrepp och kan omfatta handlingen för våldtäkt. Sexuella övergrepp och våldtäkt är trauman med livslånga konsekvenser.14

Sexuella trakasserier av studenter med sina lärare och annan skolpersonal har varit föremål för mycket lite forskning. I en nyligen Undersökningen, som kallas Fientliga korridorer, som genomfördes av utbildning Stiftelsen för American Association of University Women (AAUW) 38% av de tillfrågade uppgav att de hade blivit trakasserad av skolans personal.12 I en studie av gymnasieskolor i Nederländerna, 27% av studenterna rapporterade att sexuellt trakasserad av skolans personal.15 Timmerman15 fann också att sexuella trakasserier av läroanstaltens personal verkade vara mer störande och orsakade mer psykosomatiska hälsa problem än inbördes trakasserier.

Sveriges arbetsmiljölagen föreskriver att alla svenska skolor betraktas som arbetsplatser för studenter, precis som de är för vuxna anställda. Skolan är en arena för barns första kontakt med arbetslivet, och en plats där de tillbringar en stor del av sin tid. Trots den senaste tidens mediernas intresse för sexuella trakasserier i skolan, och även ett genuint intresse för den del av elever och många skolpersonal och tjänstemän, forskning i Sverige och övriga nordiska och europeiska länder är begränsad.

Projektet som denna uppsats bygger utformades som ett steg mot att lindra denna situation. Det papper undersöker Storleken på sexuella trakasserier i svenska gymnasieskolor är typer av sex-relaterade beteenden flicka studenter utsattes för i skolmiljön, och deras uppfattning om dessa beteenden som problem i sin skola.
Föregående avsnittNästa avsnitt
Material och metoder

Forskning om sexuella trakasserier på arbetsplatsen har ante-avgiven forskning om skolan sexuella trakasserier och erbjuder vissa modeller och klassifikationer. De flesta av dessa är baserade på den amerikanska juridiska definitionen av sexuella trakasserier som antingen "quid pro quo" trakasserier (Sexuellt tvång av en person vid makten, t ex lärare till elev trakasserier), eller "fientlig miljö" trakasserier (beteende som är sexuellt eller relaterade till kön, vilket skapar ett arbetsklimat som hindrar den akademiska prestationer av en student, t ex peer-trakasserier).16

Definitionen av sexuella trakasserier som antogs av Europeiska kommissionen 1991 avser ovälkommet uppträdande av sexuell natur, eller annat uppträdande grundat på kön som påverkar kvinnors värdighet och män på arbetsplatsen. Detta inkluderar ovälkommet fysiskt, verbalt eller icke-verbal uppförande. Definitionen anger tre alternativa förutsättningar för ett beteende är oacceptabelt:

att det är oönskat, felaktig eller stötande;

att dess vägran eller godkännande kan påverka beslut som rör ett jobb;

att den skapar ett arbetsklimat som är hotfull, fientlig eller förnedrande för personen i fråga.17

För denna studie är sexuella trakasserier definieras som olämpligt och / eller oacceptabel uppträdande av sexuell natur eller annat uppträdande på grund av kön som stör en student rätt att en stödjande, respektfull och trygg inlärningsmiljö i skolan och / eller påverkar en elevs värdighet på ett negativt sätt. Detta inkluderar olika typer av beteenden, med verbala, fysiska, och andra manifestationer.

Definitionen omfattar både quid pro quo och fientliga typer miljö av trakasserier, och även de tre villkoren för sexuella trakasserier anges av Europeiska kommissionen. Den fångar ett brett spektrum av beteenden för att bättre kunna beskriva typ av sexuella trakasserier i skolan. Dessutom, eftersom skolorna är främst utbildningsväsendet är det nödvändigt att utvärdera normer för uppförande i skolan i samband med sexuella trakasserier i ett bredare lärande än vad som är fallet för arbetande vuxna.
Frågeformuläret

Ett frågeformulär utvecklades för att fånga förekomsten av sexuella trakasserier. Enkäten bestod av 29 poster direkt i samband med personlig erfarenhet av sexuella trakasserier, och 55 relaterade till skolmiljön. Alla frågor, med undantag för fyra öppna poster var flervalsfrågor. Exponering frågorna baserades på två tidsramar-förra läsåret, och den studerandes hela perioden skolgång. I denna skrift endast uppgifter om det senaste läsåret diskuteras.

Listan över frågor som är direkt relaterade till sexuella trakasserier organiserades enligt Gruber: s typologi för sexuella trakasserier18 för att säkerställa tillfredsställande innehållsvaliditet. Frågorna baserades på befintliga sexuella trakasserier åtgärder, såsom den fientliga Korridorer frågeformuläret "skolan", Fineran enkät "Peer sexuella trakasserier Survey", och även om ungdomar riskbeteende undersökningar, till exempel "skolan Crime Tillägg" till US National brottsoffer undersökning och Center for Disease Control Ungdom riskbeteende Survey ". Kopior av dessa frågeformulär erhölls från sina upphovsmän.

De fientliga Hallar checklista är det bästa etablerade och mest använda verktyg för skolor. Dess artiklar har översatts till Svenska och sedan omräknas till engelska flera gånger under processen med att utveckla denna enkät. De poster var utvärderas av sex oberoende experter på området sexuella trakasserier och även enkätundersökningar. Tre av de experter som var Svenska. Denna studie är ett samarbete mellan svenska talande och engelsktalande forskare.

De poster diskuterades också i fyra fokusgrupper med 16 svenska gymnasieelever, och hela enkäten var analyseras noggrant fråga för fråga under individuella sessioner med sju ungdomar genom en process av samtidig och retrospektiv sondering.19 I denna process ingår att läsa varje fråga och kommentera, "tänka högt", om vad det innebär och hur ett svar väljs. Intern tillförlitlighet 15 exponering föremål, testade med Cronbachs alpha var 0,86.

Ingen av frågorna hittades stötande eller irrelevant av deltagarna. Vid slutet av varje frågeformulär inkluderades en lista över relevanta organ och ett förslag att kontakta någon av dem om enkäten har tagit upp störande minnen eller känslor, eller om vill prata med någon om sina erfarenheter och idéer. Standard etiska förfaranden för själv-administrerat enkätundersökningar följdes.
Study Group och datainsamling

Ett slumpmässigt urval av 1,038 flickor födda 1983, valdes från ett nationellt register som omfattar alla typer av kommuner i Sverige.

Enkäten administrerades under slutet av april till mitten av maj 2001. Vår studie bestod till stor del elever i andra grad av svenska gymnasiet, 17 och 18 år gamla. Ämnen fick enkäten en månad före utgången av skolan år.

Frågeformulär skickades till hemadresser av ungdomarna i provet tillsammans med ett frankerat returkuvert och ett följebrev som förklarar syftet med undersökningen och säkerställa anonymitet. Hemmet administrationen verkade mycket lämplig för en sådan känsligt ämne. Efter en påminnelse och en andra påminnelse, tillsammans med en ny kopia av frågeformuläret, 540 returneras frågeformulär acceptabla för analys till slut erhölls. Svarsfrekvensen bland kvinnliga studenter var 59% efter skolan avhopp beräkningar.

Respondenterna var från hela Sverige och bor i olika typer av kommuner-29 procent i storstäder och förorter, 37 procent i stora och medelstora städer, 8% på landsbygden / glest befolkade områden, och de återstående 25% i andra typer av områden. Detta verkar att vara en tillfredsställande representation av faktiska befolkningen distribution i Sverige, enligt Statistiska Sverige. Sixty procent av de tillfrågade deltog teoretiska och 40% praktiska / yrkesutbildning höga skolans program. De faktiska proportionerna i skolan befolkningen rikstäckande för dessa program var 47% och 53% respektive, vilket innebär att flickor från teoretisk program överrepresenterade i vårt urval. Trettioen procent av de tillfrågade deltog stora skolor (över 1.200 studenter), 56% medelstora skolor (400 till 1.200 studenter) och 13 procent mindre skolor (mindre än 400 elever), vilket är en rättvis representation av fördelningen av gymnasieskolor efter storlek i Sverige enligt det svenska utbildningssystemet Authority (Skolverket).
Frågor undersöktes

Tre områden togs upp. Den första avsåg allmänna uppfattningar om problem i skolan, däribland sexuella trakasserier. De två andra relaterade till verkliga erfarenheter av beteenden och uppfattningar om dessa.

1. Vilka villkor uppfattas som problem i svenska gymnasieskolor och sexuella trakasserier bland dem?

Uppfattningar om olika förhållanden skolmiljön som problem uppskattades från en lista med åtta olika alternativ. Frågan formulerades enligt följande: "Vilka typer av problem tycker du finns i din skola?" Varje svar var presenteras som en multipel val på en skala från 1 (inte ett problem) till 4 (stort problem). Val 2-4 kodades "problem" i analys. Val 3 och 4 ansågs uttalanden av allvarlig oro och även kodade "allvarligt problem".

Beteenden relaterade till sexuella trakasserier i skolan analyserades i fyra kategorier-verbala skärmar, icke-verbala displayer, sexuella övergrepp, och lärare till elev sexuella trakasserier. Sådan gruppering är kongruent med tillgängliga presentationer av sexuella trakasserier uppgifter från skolor.9,15

2. I vilken utsträckning är kvinnliga studenter utsätts för olika verbala beteenden och icke-verbala displayer med anknytning till sexuella trakasserier, och är utsatta elever mer benägna att betrakta sådana beteenden och visar som problem i skolan än icke-exponerade studenter?

Muntliga beteenden omfattades av nio enkätfrågor och icke-verbala bildskärmar med sju. Exponeringen mättes med utgångspunkt av undersökningen frågan: "Hur ofta har det hänt dig under det här läsåret som en student, eller studenter ...? Responser fanns flera val på en 5-gradig skala: 1 (varje dag), 2 (varje vecka), 3 (varje månad), 4 (ibland), 5 (aldrig). Val 1-4 behandlades som "exponering" i analyserna. Val 1-3 ansågs uttalanden ett upprepande mönster och även kodade "Upprepad exponering.

Uppfattningar om de beteenden som problem i skolan var baserade på frågan: "Hur mycket av en oro, anser du, är Följande beteende i din skola? ". Svarsalternativen var flera val på en skala från 1 (inte ett problem) för att 4 (stort problem). Val 2-4 kodades "problem". Val 3 och 4 ansågs uttalanden av allvarlig oro och även kodade "allvarligt problem".

3. I vilken utsträckning är kvinnliga studenter utsätts för olika beteenden relaterade till sexuella övergrepp och lärare till elev sexuellt trakasserier, och utsätts eleverna mer benägna att se dessa beteenden och displayer som problem i skolan än icke-exponerade elever?

De beteenden relaterade till sexuella övergrepp mättes med fyra enkätfrågor och beteenden relaterade till lärare till elev sexuella trakasserier av tre. Exponering beräknas på grundval av frågan: "Har det hänt dig under den här skolan år som en student eller studenter (lärare eller annan medlem av skolpersonal) ...? "Möjliga svar var" ja "och" nej ". Varje "Ja" har kodats som "exponering".

Uppfattningar om beteenden som faktiska / potentiella problem i skolan mättes på grundval av svaren på frågan: "Enligt din åsikt, hur troligt är dessa situationer kan uppstå på din skola?" Svaren var flera val på en skala från 1 (ej troligt alls) till 4 (mycket troligt). Val 2-4 kodades "potentiellt problem". Val 3 och 4 ansågs uttalanden till stor oro och även kodas "hot".

Skillnader mellan svaren från de "exponerade" och "icke-exponerade" grupper för vart och ett av de beteenden testades för statistisk Betydelsen med Pearson chi-kvadrat.
Föregående avsnittNästa avsnitt
Resultaten

Mobbning var missbruk och etniska och rasliga konflikter problemen i skolan oftast identifierats av de svarande (tabell 1). Sexuella trakasserier var den näst största kategorin, följt av gängvåld och homosexuella bashing. Totalt 49% av flickorna svarar undersökningen ansåg att sexuella trakasserier var ett problem som finns i deras skola. Femton procent trodde att sexuella trakasserier var ett allvarligt problem.
Visa denna tabell:

I det här fönstret
I ett nytt fönster

Tabell 1

Andel kvinnliga studenter (%) uppfattar olika skolor villkor som problem i sin skola (n=540)

När det gäller sexuella trakasserier, kan de typer av kränkande verbala beteenden delas in i två kategorier i enlighet med sin redovisade frekvens (tabell 2). De vanligaste beteenden, rapporterade med över 50% (56% -77%) av flickorna, var förnedrande kommentarer om kön och sexualitet, sexualiserade samtal, attraktionskraft betyg och sexuella kommentarer. Många av de exponerade svarande (mellan 23% och 44%) utsattes för ovanstående beteenden upprepade gånger (dagligen, veckovis eller månadsvis).
Visa denna tabell:

I det här fönstret
I ett nytt fönster

Tabell 2

Exponeringar för kvinnliga studenter (%) till olika verbala beteenden och deras uppfattningar av dem som problem i sin skola (n=540)

Mindre vanliga beteenden var de med en uttrycklig sexuell referens, t.ex. namn ringer, pressa för sexuella tjänster och sexuell rykten, som rapporterades av mindre än 40% (17% -37%). Av de exponerade eleverna uppgav 9% -16% upprepad exponering.

Svarande som rapporterats exponering för en viss verbala beteende var mer troligt att identifiera beteende som ett problem i skolan (P<0,001). Men under 50% av icke-exponerade respondenter (svarande inte är utsatta för beteendet under det senaste skolåret) betygsatt de beteenden, med undantag av sexualiserade samtal (37%) och påtryckningar för att sexuella tjänster (24%), som problem i skolan, och många av de studenter (mellan 20% och 46%) betygsatt de problem som allvarliga. Den genomsnittliga skillnaden i betyg mellan de två grupperna för verbala beteenden var 26%. Brist på senare personlig erfarenhet betydde inte att sådana beteenden avfärdades som oviktiga.

Icke-verbala skärmar var mindre vanliga, vilket framgår av rapporterade frekvenserna för exponering (intervall: 8% -61%, 8% -28% av de upprepade gånger), som var lägre än för verbala beteenden (tabell 3). Återigen var respondenter som rapporterade exponering för ett visst beteende betydligt mer benägna att identifiera beteendet som ett problem i deras skola. Men många icke-exponerade respondenterna betygsatt också dessa beteenden som problem (14% -53%, 19% -34% av de som allvarliga). Den genomsnittliga skillnaden mellan de två grupperna när det gäller frekvensen av betyg beteenden som problem var 28%. Varje icke-verbala objekt bedömdes betydligt högre bland utsatta elever än bland den icke-exponerade.
Visa denna tabell:

I det här fönstret
I ett nytt fönster

Tabell 3

Exponeringar för kvinnliga studenter (%) till olika icke-verbala displayer och deras uppfattningar av dem som problem i skolan (n=540)

För sexuella övergrepp, var frekvensen av rapporterade exponering betydligt lägre (0,2% -27%) än för de två föregående kategorierna (tabell 4). Uppfattningar om de beteenden som potentiella problem genom att utsatta respondenter var höga (74% -83%, 45% -47% av behandlade dem en hot). För den icke-exponerade gruppen proportioner varierade mellan 15% och 51% och 14% till 33% av de ansågs en hot i sin skola. De svarande som utsätts för ett visst beteende var också betydligt mer benägna att uppfatta detta beteende som en faktisk / potentiellt problem i deras skola. Uppskattningar för "kurvtagning eller hålla och dra kläder" (n= 11) och "tvinga att ha sex" (n= 1) kan inte göras på grund av det låga antalet exponerade svarande. Den genomsnittliga skillnaden mellan de exponerade och icke exponerade grupper i frekvensen av betyg de återstående två vanligaste beteenden i denna kategori som faktiska / potentiella problem i deras skolan var 31%.
Visa denna tabell:

I det här fönstret
I ett nytt fönster

Tabell 4

Exponeringar (%) till olika sexuella-misshandel beteenden och uppfattningar av dem som potentiella problem i skolan (n=540)

När det gäller lärare till elev sexuella trakasserier, varierade den rapporterade frekvensen av exponering mellan 2% och 14% (tabell 5). Rapporterade uppfattning om de beteenden som potentiella problem i skolan genom att utsatta respondenter var höga (42% -90%, över hälften av dem som ett hot), mellan två och tre gånger så hög som för icke-exponerade gruppen (14% -32%, 17% -27% en hot). Respondenterna som utsätts för ett visst beteende var återigen betydligt mer benägna att uppfatta det beteendet som en faktisk / potentiellt problem i deras skola. En uppskattning för krav på sexuella tjänster kunde inte göras på grund av det lilla Antalet exponerade svarande (n= 12). Den genomsnittliga skillnaden mellan de exponerade och icke-exponerade grupper i frekvensen av betyg de återstående två beteenden i denna kategori som faktiska / potentiella problem i sina skolor var 51%.
Visa denna tabell:

I det här fönstret
I ett nytt fönster

Tabell 5

Exponeringar för kvinnliga studenter (%) till olika lärare till studenter sexuella trakasserier beteenden och uppfattningar om dem som potentiella problem i skolan (n=540)
Föregående avsnittNästa avsnitt
Diskussion

Sexuella trakasserier i skolan har uppfattats i de nordiska länderna som en del av mobbning och inte forskat som en separat, komplext fenomen. Syftet med denna studie var att få detaljerad kartläggning av beteende landskapet som sexuellt trakasserier i svenska gymnasieskolor.
Kartläggning av problemet

Muntliga beteenden visade sig vara den mest vanliga i respondenternas rapporter skolmiljö, följt av icke-verbala skärmar, sexuella övergrepp och lärare till elev sexuella trakasserier. Förnedrande kommentarer, sexualiserade samtal, attraktionskraft betyg och sexuella personliga kommentarer var de vanligaste verbala beteenden. Sexualiserat kontaktsökande och sexuella utseende var vanligaste visas i den icke-verbala kategori åtföljt av borsta upp och gnugga mot.

De uppmätta exponeringen var över en period av ett läsår. Jämfört med resultaten från Fientliga korridorer, den största Amerikansk studie av sexuella trakasserier i skolan,12 de frekvenser som erhållits i denna studie var lägre för samtliga jämförbara frågor i alla kategorier av undersökta beteenden. Sexuell kommentarer, skämt, gester eller ser ut (den vanligaste kategorin av händelser) rapporterades av 73% av de kvinnliga respondenterna i Fientliga Hallar (AAUW) studie, men endast 61% av de tillfrågade i vår svenska studie. Andra vanliga beteenden i AAUW undersökningen, som beröring, ta tag, eller nyper, borstning upp och gnugga, sexuella rykten, och dra kläder, befanns också vara mindre frekvent.

Den AAUW undersökning visade att 38% av de kvinnliga respondenterna exponerades för lärare till elev sexuella trakasserier.12 I den aktuella studien rapporterade 14% förnedrande sexuella kommentarer eller skämt, 12% olämpligt beröring och 2% sexuella propositioner eller krav från lärare eller skolpersonal.

Det finns några signifikanta skillnader mellan studie-och former för datainsamling mellan studierna. Den AAUW undersökning används ett urval av 8 till 11 elever i årskurs (ungefärlig ålder 14-18), och många uppenbara trakasserande beteenden visade sig vara mer förhärskande i de lägre klasserna. Formulering av frågor var också annorlunda. De fientliga Hallar kartlägga helt fokuserade på oönskad och upprörande situationer, medan den aktuella studien ombads respondenterna att rapportera alla typer av situationer, även dem anses vara "ett skämt". Tidsramen för den fientliga Hallar enkäten var mycket bredare, som omfattar hela skolan livet av de tillfrågade, medan Denna uppsats analyserar exponering under det senaste läsåret.

Riktningen och nivån på skillnaden tyder på att anställa en bred definition av trakasserier inte oskäligt att blåsa resultaten. Analys av effektiviteten i specifik fråga formulering i att mäta sexuella trakasserier20 föreslår att mer generella frågor som faktiskt ger lägre erkännande, och därmed ge lägre frekvenser.

Tyvärr finns det inga jämförbara svenska studier om sexuella trakasserier i skolan. De tillgängliga uppgifterna är från små, lokala och icke representativa undersökningar med ej granskad administrations-och mät och olika åldersgrupper. Den enda andra stora prov Svenska skolan studie, som genomfördes i Stockholms skolor i 1993, ger oftast jämförbara resultat för jämförbara frågor.21 Fyrtio sju procent av de tillfrågade ansåg att sexuella trakasserier var ett problem som finns i deras skolor jämfört till 49% i denna studie. Rapporterad exponering för verbala typer av beteenden var: för sex skämt, 77% (56% till 77% i denna studie); för sexuella kommentarer, 37% (65% i denna studie), för sexuella rykten, 16% (25% i denna studie), och för sexuell propositioning 8% (26% i denna studie). Olämplig röra och ta tag rapporterades av 30% av de svarande från Stockholms skolor jämfört med 13% och 27% i denna studie. Sex skämt från lärare rapporterades av 16% respektive 14%.

En europeisk jämförelse av resultat från undersökningar av vuxna arbetstagare visade den lägsta förekomsten av sexuella trakasserier i Danmark och Sverige.22 Skillnaderna i mätmetoder gör jämförelser också svårt att tolka. Emellertid är resultaten från detta studie stöder uppfattningen att exponering för sexuella trakasserier av svenska studenter kan faktiskt vara lägre än deras amerikanska jämnåriga.

Jämförelse mellan olika undersökningsresultat är alltid svårt. Divergent fråga formulering, olika tidsramar, varierande längder av frågeformulär, antal punkter på sexuella trakasserier skalan och olika sätt att undersökningen administration alla bidra till skillnader i resultat.3,22 Trots detta har omfattningen av problemet i den svenska skolan tas i beaktande.
Uppfattningar om sexuella trakasserier som ett problem

Sexuella trakasserier identifierades med 49% av våra respondenter som ett problem i skolan, och 15% ansåg att detta problem var allvarligt. I den fientliga Hallar studien (2001) 78% av både pojkar och flickor uppgav att sexuella trakasserier var närvarande i skolan.

De flesta tillgängliga studier av uppfattningar om sexuella trakasserier innebär hypotetiska scenarier. Vår studie frågade om uppfattningar faktiska beteenden i skolan som problem i skolmiljön. Sexuella rykten, förnedrande skämt eller kommentarer, sex-relaterade personliga kommentarer och ringer namn verkade vara den mest problematiska av kvinnliga studenter som har utsatts för dem under det senaste läsåret.

De typer av verbala beteenden som också var mest problematiska för icke-exponerade individer var personliga kommentarer (61%, 39% av dem betraktas som allvarliga), sexuella rykten (60%, 35% allvarlig), kallas namn som slampa, hora 59% (, 40% allvarliga), kallas namn som lesbisk, FAG (57%, 25% allvarlig) och attraktivitet rating (57%, 25% allvarliga). De var de mest förekommande beteenden, och ett relativt stort antal elever måste ha varit medvetna om sin närvaro.

I alla fyra kategorier de svarande som rapporterade exponering för ett visst beteende var betydligt mer benägna att identifiera detta beteende som en faktisk / potentiellt problem i skolan och att se det som ett allvarligt problem. Men många icke-exponerade svarande uppfattade också beteenden som problem, några av dem så allvarliga i sin skola. De kan ha blivit utsatt till dem i det förflutna, bevittnade dem, eller har hört talas om dem. Trakasserier i skolmiljön skapar en osynlig men mycket verkliga hotet om fientlighet vilka elever som är väl medvetna om.9,13
Begränsningar av studien

Hem-post enkätstudier lider kroniskt av en låg svarsfrekvens. De erbjuder dock en hög nivå av privatlivet och anonymitet, vilket är önskvärt i studier av beteenden relaterade till sexualitet. Rapportering i studier postenkät på socialt oönskat beteende har varit allmänt visat sig vara jämförbar med eller högre än i de som använder andra transportmedel insamling av uppgifter.23 Korrekt studiedesign, t.ex. en klar enkät, flera påminnelser, etc.-kan också minska bortfallet till viss del.24 Den BILLIGHET av metoden är också ofta en avgörande faktor för social forskning. Några av de mest framstående nationella nordiska studier av sexuella trakasserier som STEKT-A 1987 i Sverige, SAK studien 1995 i Finland och Einarsen studie i 1993 i Norge, hade svarsfrekvens på cirka 50%. Den svarsfrekvens på 59% i denna studie kan anses tillfredsställande med hänsyn studiegruppen och längden på enkäten.

Att identifiera eventuella prov bias, var undersökningen, respondenten gruppen jämfört med befolkningen i Sverige nyckeln demografiska variabler-geografiska fördelning, skola storlek och studier program deltog. Fördelningarna var i allmänhet visade sig motsvara till den nationella sammansättningen av skolans inskrivningar, med undantag av studieprogram deltog. Underrepresentation av elever i icke-akademiska program och avbrott skolan var väntat och förklarar en del av bortfallet. Längden av frågeformuläret och "penna och papper" administration gynnar naturligt studenter i teoretiska program. De har större kompetens och intresse för den typ av verksamhet som ingår i att delta. Vi har inte funnit några skillnader mellan elever i teoretiska och praktiska program i fråga om exponeringen för olika beteenden relaterade till sexuella trakasserier. En studie i Stockholms skolor21 också fann inga skillnader i de rapporterade nivåerna av trakasserier mellan de båda grupperna. Svarsfrekvensen justerades för skolan dropouts på grundval av andelen ungdomar i åldersgruppen inskrivna inte på gymnasiet landet. Deltagaren grupp var representativ för den svenska studenter, men det finns ingen absolut grund för bortfall fördomar kan bestämmas.

Studiepopulationen var relativt gammal studenter termer. Men att välja denna grupp tillåtet att fånga av längre skolan upplever i de långsiktiga frågor, och i texten frågorna, större möjlighet till reflektion i frågan.

Denna studie använde en mycket bred teoretisk och operationell definition av sexuella trakasserier. Formulering av objekt i en enkät som både ger resultat jämförbara med andra studier och utveckla kunskaperna inom ett relativt outforskat område är en svår uppgift. Brist på frågorna om fastställande kontextuella faktorer om de händelser som kan betraktas som en svaghet. Emellertid, denna studie frågade om specifika beteenden så att sexuella trakasserier var operationaliseras väldigt specifikt.

Vår undersökning var undersökande av naturen, och frågeformuläret som används inte hade psykometriskt validerats. Således kan det inte till fullo har representerat högre ordningens konstruktion i vilken sexuella trakasserier egentligen består. I denna rapport gör vi inte vid något tillfälle använder beteendemässiga skalorna utgöra en tillsats representation av sexuella trakasserier som en konstruktion. Vi måste börja med beskrivande studier för att fånga olika aspekter av de faktiska beteenden identifierats som relaterade för sexuella trakasserier i tidigare studier av både en kvalitativ och en kvantitativ natur. De skalor som används i denna studie måste godkända för användning som verktyg för själva mätningen av sexuella trakasserier som en konstruktion.
Föregående avsnittNästa avsnitt
Slutsatser

Denna studie visar att kvinnliga gymnasieelever i Sverige utsätts för en mängd olämpligt och / eller oacceptabel beteenden av sexuell natur eller på grund av kön, som kan strida mot deras rätt till en stödjande, respektfull och säker inlärning miljö eller och deras värdighet.

Denna studie tyder på att sexuella trakasserier kan skapa en fientlig miljö för vissa kvinnliga studenter. Framtida studier behöver ska genomföras för att mäta hur elevens pedagogiska vinster och yrkesval och hälsa påverkas av dessa beteenden. I AAUW Studien visar att vissa flickor välja bort från sport och mansdominerade kursplaner eftersom de upplever, eller rädsla, som utsatt för trakasserier.11,12 Detta kan stärka de traditionella könsmönster i arbetslivet och familjelivet. Lägre inkomster, lägre positioner i organisationen hierarki och lägre arbete prestige, för att snabba kvinnor arbetar deltid och missar karriärmöjligheter som skulle tillåta dem helt och hållet att bidra till samhället. Samma dynamik ställning män som traditionella leverantörer och avskräcka dem från att ta större ansvar i familjelivet. Det måste undersökas vad som är mönster av sexuella trakasserier av män och vilka är dess konsekvenser.

Det finns vissa bevis25,26 att flickor, eftersom de växer upp, behärskar olika strategier-som att bygga allianser, motstånd, ansvar tar och avdragsballongen att hantera diskriminering och trakasserier. De tenderar också att undvika explicit beskriver sexuellt kränkande beteenden som former av trakasserier.15 Skolor, och även statliga diskurs, verkar för att stödja svenska kvinnor att ta ansvar för framgångsrika inter-umgänge.27,28 Sexuella trakasserier tycks vara en del av en dold läroplan även i svenska skolor, och svenska flickor, precis som deras norr Amerikanska motsvarigheter9- är inte passiva offer.

Relationerna mellan en studerandes personliga erfarenheter, övertygelser normativa och bedömningar av sexuella trakasserier inte är uppenbara. Men de har avsevärda konsekvenser för opinionsundersökningar, insatser övervakning, och även intervention och prevention strategier när det gäller ohälsa.
Föregående avsnittNästa avsnitt
Erkännanden

Författarna vill tacka respondenterna för deras medverkan i denna undersökning även Karin Grahn, vårt projekt assistent, för hennes ovärderliga hjälp med datainsamling, och Susan Fineran och Mona Eliasson för deras oumbärliga förslag. Finansiella stöd för denna undersökning lämnades av den svenska Rådet för arbetslivsforskning.

European Journal of Public Health, Vol. 15, nr 1, © European Public Health Association 2005, alla rättigheter reserverade

Föregående avsnitt

Referenser


Dahinten SV. Peer sexuella trakasserier: ett hinder för hälsa ungdomar kvinnor? Kan J Nurs Res 1999;31(2):41–52.
Medline

Gillander Gådin K. Har den psykosociala saken skolmiljön för hälsa? Umeå: Umeå University Medical Dissertation, 2002, No.780.

Fineran S, Bennett L. Teenage inbördes sexuella trakasserier: följder för den sociala praktik i utbildningen. Socialt arbete 1998;43(1):55-64, Januari
Abstrakt/GRATIS Hela texten

Stein N. Sexuella trakasserier i skolan: den offentligt framförande av könsrelaterat våld. Harvard Educ Rev 1995;65(2):145–62.

Paludi MA. Sexuella trakasserier: teori och behandling. Sexuella trakasserier i skolan. In: O'Donohue W, Editor. Sexuella trakasserier: teori, forskning och behandling. Needham Heights: Allyn & Bacon, 1997:225–50.

Fitzgerald LF, Shullman SL. Sexuella trakasserier: ett forsknings-analys och dagordning för 1990-talet. J Behav Vocat 1993;42(1):5–27.

Smith PK. Våld i skolan: svaret i Europa. London: RoutledgeFalmer, 2003.

Danski BS, Kilpatrick GD. Effekter av sexuella trakasserier. In: O'Donohue W, Editor. Sexuella trakasserier: teori, forskning och behandling. Needham Heights: Allyn & Bacon, 1997:152–75.

Larkin J. Vandring genom väggar: den sexuella trakasserier av gymnasiet flickor. Kön Educ 1994;6(3):263-80, Oktober
Rospenda K, Richman J Nawyn S. gör strömmen. Sammanflödet av kön, ras och klass i contrapower sexuella trakasserier. Kön Society 1998;12(1):40–60.
Abstrakt

AAUW. Fientliga korridorer: den AAUW undersökning om sexuella trakasserier i USA: s skolor. Washington: American Association of University Kvinnor, 1993.

AAUW. Fientliga korridorer: mobbning, retas, och sexuella trakasserier i skolan. Washington: American Association of University Kvinnor, 2001.

Schneider KT. Åskådare stress: effekten av organisatoriska tolerans för sexuella trakasserier på offren "medarbetare. Sci Eng 1997.

Koss MP, Figueredo AJ, Prince RJ. Kognitiv förmedling av våldtäkt psykiska, fysiska och sociala hälsoeffekter: tester av fyra modeller i tvärsnittsdata. J Consulting Clin Psychol 2002;70(4):926–41.
CrossRefMedlineWeb of Science

Timmerman G. En jämförelse mellan oönskade sexuella beteenden av lärare och av kamrater i gymnasieskolor. J Ungdom Adolesc 2002;31(5):397–404.
CrossRef

Stein N. klassrum och sammanträdesrum: inför sexuella trakasserier i K-12 skolor. New York: Teachers College Press, 1999.

Aeberhard-Hogdges J. Sexuella trakasserier i arbetslivet: den senaste rättsliga och skiljedom trender. Int Lab Rev 1996;135(5).

Gruber JE. En typologi av personlig och miljömässig sexuella trakasserier: forskning och politiska konsekvenser för 1990-talet. Könsroller 1992;26(11–12):447-64, Juni.
CrossRefWeb of Science

Nolin MJ, Chandler K. Användning av kognitiva laboratorier och inspelade intervjuer i den nationella Hushållens Education Survey. Washington, DC: US ​​Department of Education, National Center for Education Statistics, 1996.

Gruber JE. En epidemiologi sexuella trakasserier: bevis från Nordamerika och Europa. In: O'Donohue W, redaktör. Sexuella trakasserier: teori, forskning och behandling. Needham Heights: Allyn & Bacon, 1997:84–99.

Kullberg U, Ehrenlans B. Stoppa sexuella trakasserier. Stockholm: Elevvårdsenheten, 1996:45.

Timmerman G. Förekomst och metodiken i sexuella trakasserier forskningen i nordvästra Europa. Kvinnors Stud Int Forum 1999;22(6):673–81.
CrossRef

Bongers IMB, van Oers JAM. Mode effekter på självrapporterad alkoholkonsumtion och problem Dricker: e frågeformulär och personliga intervjua jämföras. J Studier Alkohol 1998;59(3):280–5.
MedlineWeb of Science

Dillman DA. Post och andra självadministrerade frågeformulär. In: Rossi PH, Wright JD, Andersen AB, redaktörer. Handbook of enkätundersökningar. New York och London: Academic Press, Inc., 1983.

Öhrn E. Kön och makt i skolan: den flickors öppna motstånd. Social Psychol Educ 1998;1:341–57.
CrossRef

Gillander Gådin K, Hammarström A. "Vi kommer inte att låta dem hålla oss tysta ...": Gendered strategier i förhandlingarna om power-konsekvenser för elevers hälsa och skolan hälsofrämjande. Hälsofrämjande Int 2000;15(4):303–11.
Abstrakt/GRATIS Hela texten

Magnusson E. Att tala om jämställdhet: Svenska kvinnors diskurser på hemmaplan. NORA 1997;2:76–94.

Eliasson M, Lundy C. Organisera för att stoppa våldet mot kvinnor i Kanada och Sverige. In: Briskin L, Eliasson M, redaktörer. Kvinnors organisering och den allmänna ordningen i Kanada och Sverige. Montreal: McGill-Queen 's Press, 1999.

Artiklar Värdera den här artikeln

Erfarenheter av sexuella trakasserier bland grundskoleelever i Taiwan: följder för Skolsköterskor The Journal of School Nursing (2010) 26(2): 147-155
Abstrakt
Full Text (HTML)
Fulltext (PDF)
En möjlig bidragande orsak till den högre graden av flickor rapporterar psykiska symtom jämfört med pojkar i årskurs nio? Eur J Public Health (2005) 15(4): 380-385
Abstrakt
Full Text (HTML)
Fulltext (PDF)

«Föregående | Nästa artikel » Innehållsförteckning
Denna artikel

Eur J Public Health (Februari 2005) 15 (1): 78-85. två: 10.1093/eurpub/cki119

Abstrakt
» Full Text (HTML)
Fulltext (PDF)

- Klassificeringar

Sexuell hälsa

- Tjänster

Varna mig när det hänvisas till
Varna mig om korrigeras
Varna mig om kommenterade
Sök liknande artiklar
Liknande artiklar i Web of Science
Liknande artiklar i PubMed
Lägg till mitt arkiv
Ladda ner stämningen
Begär Behörigheter

+ Responser
+ Värdera artiklar
+ Google Scholar
+ PubMed
- Dela

Add to CiteULike
Add to Connotea
Add to Delicious
Add to Facebook
Add to Mendeley
Add to Twitter

Vad är detta?

Navigera här artikeln

Topp
Abstrakt
Abstrakt
Material och metoder
Resultaten
Diskussion
Slutsatser
Erkännanden
Referenser

- Folk läser också [Beta]

Personal rapporter om psykosociala klimatet i skolan och ungdomars hälsa, skolk och hälsoutbildning i Finland
Introduktion till transmissibel spongiform encefalopati eller prionsjukdomar
Policy, kompetens och delaktighet: empiriska bevis för en nivåer hälsofrämjande modell

Vad är detta?

This Article

Eur J Public Health (Februari 2005) 15 (1): 78-85. två: 10.1093/eurpub/cki119

Abstrakt
» Full Text (HTML)
Fulltext (PDF)

Navigera här artikeln

Topp
Abstrakt
Abstrakt
Material och metoder
Resultaten
Diskussion
Slutsatser
Erkännanden
Referenser

Sök här tidskriften:
Avancerat »
Aktuellt nummer

April 2012 22 (2)

European Journal of Public Health

Varna mig till nya frågor

The Journal

Om den här tidskriften
E-brev
Skicka ett e-brev på ett nytt ämne
Förlagens böcker för granskning
Frågor & svar
Avsändande datum för nästa nummer
Denna tidskrift är medlem i utskottet för Publikation etik (COPE)
Vi är mobila - ta reda på mer

Publicerad på uppdrag av

EUPHA

Impaktfaktor: 2,267
5-Yr impaktfaktor: 2,747
Editor-in-Chief
Peter Allebeck

Visa hela redaktionen

För författare

Instruktioner till författarna
Parallellpublicering Offentlig kalender Policy
Online ansökan
Skicka in nu!

Open access options for authors - visit Oxford Open

Open access alternativ för författare - besök Oxford Öppen
PMC Logo

Denna tidskrift möjliggör överensstämmelse med NIH Public Access Policy

Alarmeringstjänsten

E-post innehållsförteckning
E-post Advance tillgång
CiteTrack
XML RSS-flöde

Corporate Services

Annonsförsäljning
Omtryck
Kosttillskott

Mest lästa
Mest citerade

Denialism: vad är det och hur ska forskarna reagera?
Med hur mycket skulle begränsa TV-livsmedelsreklamen minska barnfetma?
Effekter av fysisk träning på depression, neuroendokrina hormoner stress och fysiologisk kondition i unga kvinnor med depressiva symtom
Den ekonomiska krisen, åtstramning och den grekiska offentliga sjukvårdssystemet
Säkerställa stringens i kvalitativ forskning
»Visa alla Läsartoppen



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: