tisdag 1 maj 2012

Politisk korrekthet håller ett förlamande grepp « Avpixlat

Politisk korrekthet håller ett förlamande grepp « Avpixlat: Politisk korrekthet håller ett förlamande grepp

INSÄNDARE Hur har den politiska korrektheten kunnat få ett så förlamande grepp över hela det mediala och politiska landskapet? Frågan är komplex men ett av svaren kan man få om man studerar ideologi och maktutövning. De politiskt korrekta vill få det till att de drivs av ideologisk övertygelse och använder begrepp som allas lika värde, tolerans, jämlikhet osv. för att befästa den politiska diskursen. Man skapar en mur svår att tränga igenom, samtidigt som man med ideologiskt mischmasch lägger ut dimridåer. De som ifrågasätter denna korrekthet, som den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson nu senast, blir genast stämplade som rasister.

Den berömda PK-muren är närmast omöjlig att tränga igenom och internaliseringen mellan media och den politiska makten firar triumfer. Från ju högre position du kritiserar desto mer har du att förlora, så den politiska korrektheten är som mest effektiv med att tysta den intelligentia som annars skulle kunna skapa ett friskare debattklimat. Det blir ett tystnadens och undfallenhetens rike, där de flesta kapitulerar inför och förlamas av det höga priset av att inte vara politiskt korrekt.

Det ideologiska spelet för gallerierna skymmer de bakomliggande mekanismerna där det ytterst handlar om att skydda sina egna intressen och maktpositioner. Allt från makten över tanken, makten över orden, makten över partier, makten över institutioner, makten över utbildning osv. Hela sjuklövern och dess vapendragare är för sitt maktinnehav beroende av att den politiskt korrekta agendan kan hålla greppet över samhällsapparaten.

Enligt amerikanska undersökningar så styrs människan till 95 procent av egenintresse. Vad det i praktiken handlar om är således inte så mycket ideologisk övertygelse utan desto mer att visa lojalitet och lydnad inför makten om man ska stiga i hierarkierna, behålla sina positioner. Finns det exempelvis någon som inbillar sig att en moderat skulle stiga inom partiet om han sade sitt hjärtas mening och kritiserade den perversa migrationsöverenskommelsen mellan MP och M? Nej, här är det tystnadens, lydnadens och lojalitetens logik som gäller. Därför kan strebrar som det moderata kommunalrådet Kent Persson i Örebro ta ett sjumilakliv i karriären genom att leverera de rätta PK-klyschorna. Det är självfallet inte bara hos moderaterna som de här reglerna härskar, de finns hos hela sjuklövern, inte minst bland sossar.

Det är mer ett maktspel än ideologisk övertygelse som styr i det politiskt korrekta Sverige. Det allvarliga i situationen – som kan förebåda en diktaturliknande utveckling – är att den politiskt korrekta eliten och etablissemanget inte vill rucka ett på sina positioner och avfärdar all diskussion och omläggning av politiken. Förmodligen är man beredd till mycket stora inskränkningar och politisk manipulation/allianser för att hävda sina positioner och maktanspråk i konfrontation med en alltmer negativ opinion.

Journalisten och debattören Gunnar Sandelin beskriver den politiska korrektheten som giftgas över det mediala/politiska landskapet. Det är således av stor vikt att folket stödjer de medier, partier och politiker som arbetar mot en förändring av korrekthetens förlamande inverkan. Lite mer av insikt om maktens sanna Machiavelliska natur skulle inte skada. Man framställer sig gärna som riddare för utopier, samtidigt som det inom det politiska etablissemanget och i medias boningar härskar inte så lite av Machiavellisk maktutövning med utfrysning, hot, hån och trakasserier mot de som ifrågasätter, och inte minst mot dem som dristar sig till att öppet utmana makten och den politiska korrektheten.

Natan
Print Friendly
Share
2012-05-01, 08:25 (uppdaterat 2012-05-01, 08:35) | Kategori(er): Inrikes, Insändare, Media, Politik

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 40 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
171 kommentarer 2194 gillar mottaget
Dela på
Visar 78 av 80 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Borgaren 7 minuter ago

“Sossar”? Det heter “såssar” på rikssvenska.
1 person gillade det här.

StefanTenn 13 minuter ago

Antingen är mångkultur-vurmarna
1. mot SD i tron att de faktiskt är nazister eller rasister
eller så
2. skyller de medvetet och lögnaktigt SD för en sådan agenda.

Värdegrund är en samling basala värden som en grupp delar. 7-klövern och SD har inte exakt samma värdegrund, men det har inte 7-klövern internt heller:
- M vill alla skall bli sin egen lyckas smed / de starkas rätt, på bekostnad av svaga
- V vill bygga ett solidariskt samhälle / ta från de strävsamma och ge till de lata

Tacka vet jag SDs gyllene medelväg.

7-klöverns demokratisyn kan också ifrågasättas, i o m häxjakten på SD och kritiker av massinvandring.
5 personer gillade det här.

Professorn 17 minuter ago

.
Ja, "allas lika värde" är bara en stor bluff.

Pursvenskar är mindre värda än invandrare.
Vi erkänns nämligen inte som en folkgrupp,
och får därför både kränkas & diskrimineras.

Detta fick jag veta i ett svar från DO, när
jag anmälde invandare som kallade mig och
hustrun för "svennejävel" och "svennehora."

Dessutom behöver inte invandrarna arbeta
en enda timme, för att uppnå full pension.

Därför röstar jag på SD.
.
7 personer gillade det här.

Frank Diz 24 minuter ago

Samtliga andra partier har målat in sig gravt i politiskkorrekthet. Man kan aldrig kompromissa i politiskkorrekthet, det finns inget som helst manöverutrymme, ända möjligheten är bakåt, att bli ännu mer PK fanatisk. Detta har alla politiker och journalister insett, att lämnar du den skränande PK flocken och yttrar en egen sund kritisk tanke är du för evigt brännmärkt och ensam. På grund av detta hatar man avundsjukt SD och SD anhängare som en gemensam fiende, då dessa är fria från kvävande PK:ism. På grund av kompromisslösheten som är en av hörnstenarna inom pkismen, kan man omöjligt ändra sig en millimeter i invandrarfrågan. Det är endast full fart in i bergväggen som gäller. Heller dra med sig en hel nation in i en bergvägg än att bli utfryst och få karriären sabbad.
5 personer gillade det här.

tankfull 7 minuter ago som svar till Frank Diz

Ja just det! Det är därför de hatar SD så mkt.Avundssjuka att vi får tänka fritt.Vi har inte fastnat i PK-klistret vilket måste vara frustrerande när det börjar torka och man sitter fast.Demokrati är inte så dumt.
1 person gillade det här.

surkart 22 minuter ago som svar till Frank Diz

Ligger mycket i vad du skriver och det kan också skapa ett farligt läge när svensken i allt högre grad får känna på konsekvenserna av vår givmildhet och godtrohet inför pk.isterna! När penningpåsen är tom och sjukvård och tex landstingen invaderas av flyktingar kan nog de flesta hålla sig för skratt.
3 personer gillade det här.

lasse1 25 minuter ago

Politisk korrekthet har som enda syfte, att låta 7 - klöverpolitiker efter eget bevåg,
själva få besluta/bestämma över svensk asyl/flyktingpolitik.. och utan något som helst ifrågasättande
från allmänhet eller övriga grupperingar/partier i frågor som berör asyl/flyktinginvandring......

Den enda samhällspolitiska frågan som kan anses tabubefäst inom svensk demokrati..

Den som besitter en avvikande uppfattning till den förda politiken, bör ses som rasistisk...
2 personer gillade det här.

Kadamus 27 minuter ago

(Den här automatiska censureringsfunktionen i Disqus ställer till problem)
Men det här fenomenet hänger också samman med en allmän omedvetenhet i befolkningen vilket medför att instinkter och rädslor får överhanden. Det finns nämligen en hysterisk sida hos människor som snabbt kan utvecklas till fobiska dimensioner. Om en muslim har slängt en bomb någonstans så tenderar människor att bli fientligt inställda mot muslimer. Vidare, om en pedofil har begått övergrepp i närmiljön så blir folk fientliga mot oskyldiga män som passerar på gatan. Det skulle kunna kallas för "pedofilofobi". Det finns exempel på hur polisen fått rycka ut till daghem eftersom det påstås stå en "pedofil i garderoben". Folk kan utveckla hallucinationer av psykotisk karaktär om dom blir tillräckligt uppjagade. Om det har begåtts ett butiksrån i ett område så kan butiksinnehavare utveckla en fobisk rädsla för män som besöker butiken. Sådan rädsla föder aggressioner. Det kan leda till aggressiva utbrott då oskyldiga personer råkar illa ut. Islamofobi, tolkad på detta sätt, är bara en i raden av hysteriska rädslor som tycks kopplade till urgamla mänskliga instinkter.

Det finns en oerhörd motvilja mot att diskutera allvarliga problem i samhället. Det beror troligen på att vi instinktivt vill undvika att skapa hysterisk rädsla då man ser spöken överallt, i form av bombkastande muslimer, pedofiler, rasistiska svenskar, rånare, osv. Av denna anledning tenderar debatten att förkvävas eftersom så många individer är lagda åt att utveckla en fobisk rädsla. Som regel drabbas nämligen alltid oskyldiga personer. Häxbränningarna i Europa är ett exempel därpå. Den fobiska rädslan, och benägenheten att utse syndabockar, kan snabbt utvecklas till sådana dimensioner att samhällets stabilitet hotas.

Jag tror alltså att motviljan mot öppen debatt delvis beror på en instinkt som tidigare har haft ett överlevnadsvärde i det primitiva samhället. Vi undertrycker en seriös debatt om exempelvis islam (eller kriminalitet bland invandrare, etc.) för att vi instinktivt vill undvika en galenskap som sprids i samhället då hysteriska människor inbillar sig att muslimer gömmer bomber i sin klädesdräkt, exempelvis. När sådan hysteri uppstår aktiveras också syndabockstänkandet som fungerar som bensin på brasan. I Sverige är vi så extremt benägna att gjuta olja på vågorna att det är ytterst svårt att föra en debatt inom väsentliga områden. Dock debatterar folk gärna sådana saker som vargfrågan, eftersom den fullkomligt saknar relevans.

Begreppet islamofob används för att förkväva debatten. Därmed undviks att stämningen trissas upp, något som skulle få obehagliga konsekvenser för oskyldiga människor. Men den urgamla instinkten att "inte tala om trollen" är malplacerad i det moderna samhället. Det finns nämligen så mycket svåra problem i dagens komplicerade samhälle att människors omedvetna är fullproppade av "troll" som dom tvingas hålla tyst om. Det håller inte längre. Orsaken bakom det hysteriska fenomenet är generell omedvetenhet. Den medvetna nivån skiljer sig enormt mellan individer. Det finns fortfarande stenåldersmänniskor som lever mitt ibland oss.

Slutsatsen är att det inte går att undvika att samhället smittas av diverse fobier. Vi blir tvungna att leva med "pedofiler i garderoben" och "muslimer med bomber...
visa mer
3 personer gillade det här.

anderslilleman 45 minuter ago

Att ens nämna det faktum att sverige intar en absolut topplats i eu;s brottsstatistik får nog också
anses som ett brott mot pk-kodexen.
Pk-ismen är det största hotet mot vårt land.
6 personer gillade det här.

Jakanda 46 minuter ago

Rösta inte på inkommande som vill bli politiker, tänk på framtiden
Tyvärr har de nästlat sig in, det blir vår undergång såväl som världens, vänta och se
det är toppen på isberget och folket tiger, politiker tiger och media tiger osv
för då finns inga problem, oavsett hur många som får sätta livet till i vårt land
pga inkommandes behov att skada, förgöra, förstöra, mästra, ta över,
islamisera osv
Det är pinsamt om folket, ansvariga politiker, media m fl tror i sin enfald
att det för gott med sig, hittills har det införts allt sk-- elände som aldrig
funnits i vårt land, kanske det som är berikande om man i så fall är
blind, döv, förståndshand--
4 personer gillade det här.

Jakanda 50 minuter ago

Yes korrekt, inkommande personer vet hur de skall göra, ta sig in och att vårt land, folk är
lättlurade och svenska politiker är lättmanipulerade
2 personer gillade det här.

Talibananas 1 timme ago

"Från ju högre position du kritiserar desto mer har du att förlora, så den politiska korrektheten är som mest effektiv med att tysta den intelligentia som annars skulle kunna skapa ett friskare debattklimat."

Så kan det vara, men det kan också - om det stämmer - förklaras av ett korrekt krypande i många år, för att överhuvudtaget komma i fråga för en högre position. Vederbörande är alltså drillad i kryperi och anpasslighet, när det är opportunt; har differentierats, eller skolats in i detta goda kollektiv. Förhoppningen är att en högre position ska ge en ökad frihetskänsla, och ansvarskänsla, att säga sanningen och göra rätt. Men den förhoppningen kan inte hämta bekräftelse ur tomma intet, den måste ha en autentisk grund. Det går inte att hoppas på något genuint oavsett position, om det rör sig om juholtare och liknande omogna karaktärer.

Offentlig förvaltning är ett "utmärkt" drivhus för verklighetsfjärmade värdegrunder och åsiktskontroll. Betänk också att journalistkåren till 40% sympatiserar med Mp och ca 70% totalt till den rödgröna röran.
6 personer gillade det här.

Ligur 1 timme ago som svar till Talibananas

Det är ju därför som det är helt omöjligt att förändra sjuklöverpartierna innifrån- även om dess gräsrötter skulle vilja ha en kursändring i t ex invandringsfrågan. Du kan helt enkelt inte avancera till en position där du kan påverka om du inte böjer dig för toppens åsikter från början. Se bara hur partipiskorna viner runt om i kommunerna om någon råkar säga fel saker.Det är detta som är så demoniskt, hade det inte varit för SD så hade väljarna varit helt kidnappade. Det är ju därför frustrationen över SD:s intåg var så stor. Det var först med dom man kunde skönja en möjlighet för väljarna att ifrågasätta partitopparnas planer för vårt land. "All makt utgår från folket"? Vänligen kyss mig i r*ven...
8 personer gillade det här.

katarina broman Top 10 1 ti

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: