söndag 16 januari 2011

Västerbottens Folkblad | Skolkande elever ska avslöja bidragsfusk

Västerbottens Folkblad | Skolkande elever ska avslöja bidragsfusk: "Skolkande elever ska avslöja bidragsfusk

UMEÅ Försäkringskassan vill nyttja skolan för att avslöja bidragsfusk.
Alla kommuner i länet uppmanas att lämna in uppgifter om elevernas frånvaro.
När en person åker utomlands och avser att vara borta längre än sex månader har de inte rätt till många av de bidrag som Försäkringskassan betalar ut. Nu vill kassan att länets samtliga kommuner ska hjälpa till i jakten på felaktiga utbetalningar genom att rapportera in elevernas frånvaro.
– Vi får många tips på att folk tar med sig bidragen utomlands. Om barnet flyttar kan vi kontrollera hela familjen, förklarar Andreas Lindgren vid Försäkringskassan i Umeå.
Till exempel vill man undersöka om familjen fortsätter att lyfta barnbidrag, föräldrapenning eller bostadsbidrag.
Granska hela familjer
Kommuner har uppgifter om vilka barn som deltar i undervisningen, lämnar sin plats i barnomsorgen eller avbryter sina gymnasiestudier. I brevet som den statliga myndigheten har skickat till Umeå kommun står därför att läsa: ”I realiteten innebär det att ni även har kunskap om vilka barn som bor och vistas i Sverige”.
Enligt Försäkringskassan är de efterfrågade uppgifterna inte en elevvårdande uppgift och bedöms därmed inte vara sekretessbelagda.
Gunnar Olofsson sitter i ledningen för kommunens för- och grundskola. Han ser i nuläget inga hinder för att skicka uppgifterna, som redan rapporteras in av lärarna, vidare till kassan.
– Vi ska kontrollera att vi följer sekretesslagstiftningen, men om Försäkringskassan har rätt kan vi lägga in det i våra rutiner, säger han.
Men i brevet ber även kassan kommunen att lämna uppgifter om barnen har en känd adress utomlands och om familjen planerar att flytta tillbaka till Sverige.
Kan inte hjälpa med allt
– Den informationen tror jag däremot inte ingår i uppgifterna vi samlar in från lärarna men det är frågor som vi ska undersöka närmare, framhåller Gunnar Olofsson.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: