lördag 1 januari 2011

Munir Awad bodde med dömda terrorister | Inrikes | SvD

Munir Awad bodde med dömda terrorister | Inrikes | SvD: "Munir Awad bärandes på sin son (till vänster). Till höger: Mehdi Ghezali i bilen, Munir Awad på väg in med tvååringen och Safia Benaouda väntar utanför. Bilden är tagen när de anlände till Sverige efter att ha suttit fängslade i Pakistan.
Munir Awad bodde med dömda terrorister

Publicerad: 30 december 2010, 14.58. Senast ändrad: 31 december 2010, 10.59
2010-12-30 14:58:45

Tre av de misstänkta terroristerna som skulle slå till i Köpenhamn häktades idag.
En av dem är svensken Munir Awad, 29 – som tidigare varit misstänkt för terrorism.
Enligt Aftonbladet har han en nära koppling till två män som i december dömdes i Göteborg för stämpling till terroristbrott.

Tre män häktades under torsdagen i Danmark misstänkta för att ha planerat ett attentat mot Jyllands-Postens redaktion. Enligt danska säkerhetspolisen skulle de 'döda så många som möjligt'.

Männen heter Mounir Dhari, en 44-årig tunisisk medborgare, Omar Abdalla Aboelazm, en 30-årig svensk medborgare och Munir Awad, 29, född i Libanon. I Stockholm greps även den svenske medborgaren Sahbi Zalouti, 37 år, i sin lägenhet i Järfälla. Samtliga fyra män är skrivna i Stockholm.

Munir Awad är svensk medborgare och har tidigare varit misstänkt för terrorism. Han greps 2009 den 20 augusti i Pakistan tillsammans med den förre Guantanamofången Mehdi Ghezali.

I sällskapet, där samtliga saknade giltiga resehandlingar, fanns nio andra personer som ursprungligen inte kom från Pakistan, samt Safia Benaouda, 19, mamma till Awads tvååriga son som också var med i Pakistan.

Safia Benaouda är dotter till Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd.

Paret misstänktes för att ha försökt komma i kontakt med en terrororganisation i Pakistan innan pakistanska myndigheter, efter påtryckningar från Sverige, släppte dem. De hade då suttit fängslade i 6 veckor.

Munir Awad nekade då till alla anklagelser och förklarade att de varit på pilgrimsresa till Saudiarabien men åkt vidare till Pakistan för att närvara på en konferens i Lahore. Området som ligger nära gränsen till Afghanistan är laglöst, mycket våldsamt och ett fäste för extremister och terrorister som har förklarat krig mot Pakistan och vill införa ett nytt styre.

Det är heller inte första gången som Munir Awad gripits.

Han och hustrun, då 17 år och gravid, greps även i Somalia 2007 av kenyanska styrkor som fick understöd av amerikanska soldater.

Munir Awad och Safia Benaouda hade varit på semester i Dubai. De blev trötta på landet och ville istället besöka ett land med vacker natur och islamisk kultur, berättade de i en tidigare intervju med SvD.

De bestämde sig därför för att resa till Somalia. Efter att paret blev gripna i Somalia hölls de fänslade i över tre månader.

Munir Awad har i flera intervjuer berättat att förhållandena var dåliga och att de blev förhörda under tortyr och utsatta för skenavrättningar.

– De frågade inte mycket om Somalia och medgav ganska snart att de visste att vi inte hade krigat där. De frågade om Sverige: vilken moské vi gick till, vad olika personer i Sverige pratar om, vilka som känner vilka, vilka som Säpo hade koll på. De påstod att vi var från al-Qaida och ställde absurda frågor om platser där vi aldrig varit och människor vi inte känner, sa Munir Awad tidigare till SvD.

– Vi vet att Säpo fick hem oss och jag är tacksam.

Även den misstänkte Sahbi Zalouti, 37, blev gripen och fängslad i Pakistan i augusti 2009, ungefär samtidigt som Munir Awad. Sahbi Zalouti hade inga giltiga resehandligar men uppgav att han var i Pakistan för att 'träffa andra muslimer.' Munir Awad och Sahbi Zalouti reste dock inte tillsammans i Pakistan när de greps, och det är oklart om de då kände varandra. Även Zalouti utvisades från Pakistan.

Trots misstankar om terrorbrott i både Pakistan och Somalia drev UD på för att Munir Awad och de andra skulle släppas fria, och framför allt var fokus riktat på att få fri Awads tvåårige son. Munir Awad och Safia Benaouda fick tillfällig ekonomisk hjälp av UD för att kunna resa hem till Sverige igen.

– När de greps i Pakistan var det så att antingen hade en rättsprocess inletts eller så skulle de frisläppas. De har rätt till advokat och annan hjälp som vilken svensk medborgare som helst. Så småningom hjälpte vi dem på traven för att de skulle kunna ta sig hem kan man säga, men tilläggas bör att de har fått betala resan efteråt, säger Anders Jörle, pressansvarig på UD.

UD skulle inte ha kunnat agera annorlunda, bedömer Anders Jörle.

– Inte som jag ser det. Vad det handlade om i Pakistan var att de gripits och vistades olagligt i landet. Pakistan valde att inte lagföra dem och då var det ett konsulärt ärende.

Munir Awad har just nu en skuld till UD hos Kronofogden på 8 500 kronor.

Munir Awad var uppskriven som talare i maj 2010 på ett seminarium som anordnades av Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén angående Sveriges terrorlagstiftning som organisation anses för hård.

Enligt Aftonbladet ska Awad under en period ha delat en lägenhet i nordvästra Stockholm med männen.

Tingsrätten dömde de två till fyra års fängelse och ansåg att de var redo att begå självmordsattentat för en terrorstämplad organisation.

Charlotte Delaryd

c

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: