måndag 3 januari 2011

Medhjälpare till Taimour Abdulwahab kan ha spridit terrorhot på Youtube | SvD

Medhjälpare till Taimour Abdulwahab kan ha spridit terrorhot på Youtube | SvD: "Innan Taimor Abdulwahab sprängde sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm den 11 december skickade han tre ljudfiler till bland annat Säpo, nyhetsbyrån TT, till sin familj och fru.

Inspelningarna skickades tio minuter innan dådet och är på tre språk, arabiska, svenska och engelska.

TT publicerade senare en version av inspelningen där Taimors röst är förvrängd. Ytterligare några dagar senare så släpptes samtliga ljudfilerna i originalversion.

Säpo har tidigare berättat att de misstänker att Taimor Abdulwahab fått hjälp med att planera och genomföra självmordsattentatet.

Ett tecken på att Taimor Abdulwahab kan haft medhjälpare finns på hans privata Youtube-kanal.

Den 13 december, bara två dagar efter Taimor sprängde sig själv, publicerade någon ljudfilerna som skickades till TT och Säpo i originalversion.

Filmerna har även redigerats och bildsatts. En av bilderna är närmast en hyllning och föreställer en ”riddare” med texten Hoor al-Ayn, som anspelar på himmelriket och på de 72 jungfrur som martyrer för islam ska belönas med i paradiset.

De två andra filmerna innehöll privatbilder på Taimor Abdulwahab, samt en flagga som är en anspelning på Jihad, heligt krig.

Bakgrunden på Youtube-kontot byttes även ut mot privata bilder på Taimour Abdulwahab.

Kontot är registrerat den 26 oktober 2006. Det är tydligt att kontot är privat. Det finns flera upplagda filmer från Taimors Abdulwahab och fruns trädgård i staden Luton och på deras fåglar.

Den senaste tiden har även någon använt kontot. Förutom att ljudfilerna publicerades har någon favoritmarkerat flera videoklipp, bland annat om smink, samt börjat prenumerera på andra Youtube-kanaler som går till islamistiska organisationer.

Ljudfilerna har nu tagits bort från kontot, samt de privata bilderna på Taimour Abdulwahab.

För några timmar sedan skrev även användaren av kontot så här, efter att rensat bort alla kanalkommentarer:

”I do NOT have to justify myself to ANYONE, especially not ignorant people. I do what I please, I watch what I want and I subscribe to whoever I want. So don't even bother leaving nasty messages, they will be removed.”

Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan tycker att uppgifterna är mycket intressanta men är övertygad om att både Säpo och deras brittiska motsvarighet MI5 har koll på Youtube-kontot och försöker spåra vilka som kan ha använt det.

– Det är extremt märkligt. Det här kontot har med stor sannolikhet använts av Taimour och hans fru. Frågan är vem som haft tillgång till kontot nu, om det är medhjälpare, säger han.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: