tisdag 3 december 2013

Expressen: De kan ha sålt kött från sjuka djur ?

Skriv ut text
BESLAGTOGS. Bilderna från Hässleholms kommun visar hur miljökontoret beslagtagit 25 kilo kött från en avstängd kyl utanför en restaurang i Hässleholm. Köttets ursprung är okänt, men enligt en tipsare ska det komma från sjuka och skadade djur. Foto: TV4 BESLAGTOGS. Bilderna från Hässleholms kommun visar hur miljökontoret beslagtagit 25 kilo kött från en avstängd kyl utanför en restaurang i Hässleholm. Köttets ursprung är okänt, men enligt en tipsare ska det komma från sjuka och skadade djur. Foto: TV4

De kan ha sålt kött från sjuka djur

KÖTTSKANDAL AVSLÖJADES TIDIGARE I HÖST
I augusti avslöjades att företaget Meatsson i Helsingborg sålde importerat kött som enligt miljöförvaltningen var märkt som svenskt. Köttet såldes bland annat i en Ica- butik i Lund som köpt köttet i tron att det var svenskt.
Det handlade om polskt kött utan intyg om kvalitetskontroll som lades i förpackningar med svensk märkning.
Miljöförvaltningen hittade också stora brister i Meatssons kötthantering. Bland annat förvarades animaliskt avfall i ett kylrum bredvid styckrummet.
Drygt 25 kilo kött som hittades på baksidan av en restaurang har beslagtagits av miljökontoret i Hässleholm.
Köttet är av okänt ursprunt och upptäcktes av ett anonymt tips.
- Sjuka och skadade djur kan hamna på ett bord där du äter din lunch varje dag, säger djurskyddsinspektöreen Mattias Gårdlund till TV4 Nyheterna.
Miljökontoret i Hässleholm fick tips om att tvivelaktigt kött förekom på en restaurang i kommunen. I somras åkte miljökontoret dit för en inspektion och då upptäcktes 25 kilo kött med okänt ursprung i en avstängd kylbänk på baksidan av restaurangen, berättar TV4 Nyheterna.
- Vi fick tips om att kött från skadade och sjuka djur säljs i vår kommun till restauranger och pizzerior, säger livsmedelsinspektören Kristoffer Banasiak till TV4:s reporter.

Ska fortfarande pågå

Enligt tipsaren ska hanteringen av det dåliga köttet pågå fortfarande.
- Vi väntar och hoppas på att polisen kommer i gång med sin utredning, så vi får bort det om det är sant att det fortfarande förekommer, säger Kristoffer Banasiak till TV4.
TV4 Nyheterna har också pratat med djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund vid länsstyrelsen i Skåne.
Han förklarar att hanteringen med kött från sjuka och skadade djur beror på att det inte längre finns någon nödslakt som tar hand om dessa djur.
- Det kostar bonden mellan 1 000 och 10 000 kronor att ta hand om kvarlevorna från sjuka eller skadade djur som behöver avlivas, säger han till TV4.
Alternativet blir då att sälja köttet för några hundralappar och på så sätt bli av med det.
- Det är då det kan hamna på ett bord där du äter din lunch varje dag, säger Mattias Gårdlund till TV4.
Andra har läst

Inga kommentarer: