fredag 4 november 2011

Användare:Mörkerman/Expo som källa - Wikipedia

Användare:Mörkerman/Expo som källa - Wikipedia: Användare:Mörkerman/Expo som källa
< Användare:Mörkerman
Villainc.svg
Detta är en av Mörkermans essäer. Det är inte någon av Wikipedias policyer eller riktlinjer, och återspeglar endast Mörkermans åsikter. Helt säkert återspeglar den inte administratörernas åsikter.
Valnöt
Denna sida i ett nötskal: Tidningen Expo är olämplig som källa eftersom de är politiskt vinklade, har oklar gränsdragning till våldsamma rörelser och snedvrider fakta.

Här på Wikipedia används tidskriften Expo ofta som auktoritativ källa. Samtliga admininstratörer godtar användandet av denna tidskrift, och om man protesterar löper man risk att drabbas av TÅG-anklagelser. Jag skall här framföra mina synpunkter på varför jag anser det vara tveksamt att använda sig av Expo som källa till objektiv information om så kallade "högerextrema" rörelser.
Innehåll
[göm]

1 Expo har sin bakgrund i den utomparlamentariska vänstern
2 Expo är en politisk organisation
2.1 Kenny Hjälte
2.2 Fredrik Malm
2.3 Stieg Larsson
3 Expo snedvrider debatten
3.1 Expo sprider falska rykten om brottslighet
3.2 Medial särbehandling
4 Sammanfattning
5 Se även
6 Källor

Expo har sin bakgrund i den utomparlamentariska vänstern [redigera]

Tidningen eXpo har sin bakgrund i Riksförbundet Stoppa Rasismen (RSR), som bildades 1985 och fungerade som en paraplyorganisation åt så kallade antirasistiska grupperingar. Interna motsättningar ledde dock till att RSR sprack och Nätverket mot rasism har idag övertagit denna roll. Kvar av RSR finns idag en liten grupp under namnet Samling mot rasism.

RSR hade innan splittringen startat en tidning under namnet Stoppa Rasismen. Denna tidning kom sedermera att utvecklas till tidskriften eXpo. Männen bakom tidningen blev Andreas Rosenlund och Tobias Hübinette. Under de här åren (dvs. före stiftelsens grundande 1995) var Expo ett stencilerat fanzin som inte spreds via några tidningsbutiker utan såldes bl.a. via olika vänstergrupper. Officiellt kom Expos första nummer på hösten 1995, men fanzinet existerade alltså före det.

1995 grundade man Hill-stiftelsen, numera Stiftelsen Expo, som står bakom tidningens utgivning[1]. Det kan kanske tyckas vara ett trivialt påpekande, men stiftelseformen gör att man kan dölja sina identiteter[2] vilket gjorde att kopplingarna mellan tidningen och militanta grupper som Antifascistisk Aktion (AFA) inte blev officiella. Det kan tilläggas för att understryka Expos vilja att uppträda anonymt att redaktören Andreas Rosenlund alltid uppträdde i TV utan att visa sitt ansikte under de här åren.

Tobias Hübinette och Andreas Rosenlund var nu de drivande bakom tidningen (och Hübinette uppger än i dag att han var researchchef på Expo[3]). Hübinette tillhörde AFA och är dömd för bland annat förtal och ofredande. I tidningen Creol nr 1, 1996 och Svartvitt nr 1, 1996 uttalade sig Hübinette så här:
” Att känna eller t o m tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade, och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin! „
— Andreas Hübinette, Creol[4]
” Jag började helt enkelt attackera och mer eller mindre misshandla personer som betedde sig rasistiskt i min närhet. Det kunde röra sig om allt från fullfjädrade skinheads, till barn i skolåldern eller äldre herrar och damer. „
— Andreas Hübinette, Svartvitt

Idag försöker man tysta ned att Hübinette var ledande bakom eXpo. Stieg Larsson påstod i en tidningsdebatt med sverigedemokraten Björn Söder i Sydsvenskan den 9 mars 1999 att Hübinette endast varit en ALU-anställd lagerarbetare:
” Det är riktigt att en person som under två år skötte eXpos arkiv och hade ALU-tjänst som kontorsarbetare var en sorts värsting i sin ungdom. Han var tidigare dömd för bland annat hot och skadegörelse. En förutsättning för att få medverka i eXpo var att han bröt med sitt tidigare liv. „
— Stieg Larsson

Hûbinette kan knappast beskrivas som något annat än en politisk extremist. 1992 greps han i Västerås sedan han klottrat anarkistsymboler på domkyrkan och samma år gjorde han sig även skyldig till skadegörelse på Humanistcentrums lokaler under Amerikaveckan. I maj 1992 dömdes han av Uppsala tingsrätt till en månads fängelse för skadegörelse, sabotage och uppvigling. Året efter var det dags igen. Han greps i Härnösand sedan han skurit ner svenska flaggor på en allmän flaggdag. Två år senare, i oktober 1995, dömdes han på nytt. Denna gång till fängelse villkorligt, samt till böter. Han dömdes dessutom att betala skadestånd till ett antal personer. Brottet bestod i ofredande och förtal. Hübinette hade bland annat i brev till olika personer anklagat dem själva eller andra för att vara rasister.
Expo är en politisk organisation [redigera]

Expo vill framhålla sig själva som en tidskrift som endast sysslar med opartisk granskning. Här på wikipedia framställs de också ofta så, men då glömmer man att åtskilliga av tidningens medarbetare har en lång historia av att motarbeta SD med såväl lagliga som olagliga metoder - det som med en elegant eufemism kallas för "direkt aktion".
Kenny Hjälte [redigera]

En av Expos skribenter, Kenny Hjälte, har en historia av handfast SD-motstånd. Hjälte är aktiv vänsterpartist och har bl.a. kandiderat till riksdagen för Skånevänstern[5], men ägnar sig också åt annan verksamhet. Under EU-valet 2004 förekom Kenny Hjälte i en stor artikel med foto i Sydsvenska Dagbladet och även i ett inslag i SVT:s Sydnytt, där han skröt om hur han aktivt medverkat till att riva ned sverigedemokraternas betalda och tillståndsgivna reklamskyltar på bussar i Malmö. På vänsterpartiet Skånes hemsida och via insändare i lokalpressen uppmanade Hjälte dessutom läsarna att på olika sätt bearbeta Region Skånes ledning, så att denna skulle stoppa sverigedemokraternas affischkampanj. Detta lyckades han också med, då regionledningen befallde att reklamkampanjen skulle avbrytas.

Givetvis polisanmäldes Hjälte, men trots foto och återgiven utsago i Sydsvenska Dagbladet[6] och live-framträdande i Sydnytt, konstaterade slutligen alla instanser inom rättsväsendet att Hjälte inte kunde bindas vid brottet.[7]

Kenny Hjälte hade ett omfattande engagemang för vänsterpartiet och satt invald för partiets räkning i Region Skåne så sent som vintern 2006. När det gäller Hjältes förflutna som sabotageaktivist så duger det helt enkelt inte för en tidning, som kallar sig "Demokratisk tidskrift" och som har som enda levebröd att fördöma, baktala och peka finger åt andra, kräva långtgående åtgärder mot personer som gjort haft kopplingar till antidemokratiska organisationer och verksamheter även om det ligger långt tillbaka i tiden och att lyfta fram enstaka personers misstag som talande för en hel organisation, att bara rycka på axlarna och konstatera att det Hjälte gjorde visserligen inte var så himla bra, men nu är man övertygad om att han är en fullfjädrad demokrat och sedan inte utveckla eller motivera hur man med en sådan säkerhet kommit fram till hur och varför denna förändring ägt rum.
Fredrik Malm [redigera]

Ytterligare en partipolitiskt hårt engagerad medarbetare på Expo var nuvarande riksdagsledamoten (FP) Fredrik Malm, som också var ledarskribent vid diverse liberala tidningar och satt i ledningen för LUF under sin tid som Exposkribent[8].
Stieg Larsson [redigera]

Författaren Stieg Larsson var en av grundarna av Expo och hade en lång bakgrund i olika vänsterradikala rörelser. 1977 åkte Stieg Larsson till inbördeskriget i Etiopien för att utbilda soldater i vänstergerillan EPLF. I samband med detta skrev han också ett testamente, där han stipulerade att hans tillgångar i reda pengar skulle tillfalla Kommunistiska Arbetareförbundet i Umeå.[9] Senare skall han, enligt egen utsago, ha varit inblandad i den marxistiska revolutionen på Grenada 1979[10]. Vidare förblev han partipolitiskt aktiv i trotskistiska Socialistiska partiet åtminstone fram till 1987.
Expo snedvrider debatten [redigera]
Expo sprider falska rykten om brottslighet [redigera]
” Sverigedemokraterna (SD) är Sveriges mest brottsbelastade parti. „
— David Lagerlöf, Expo[11]

Tidskriften Expo hävdade strax före valet 2006 att nästan 10 procent av de som ställde upp för Sverigedemokraterna i valen till kommunfullmäktige samma år var straffade för brott under de då närmast föregående 15 åren.[12] Mindre förseelser, som hastighetsöverträdelser, medtogs inte i undersökningen. I samma valrörelse visade en undersökning av Dagens Eko i samarbete med Brottsförebyggande rådet att motsvarande andel för riksdagspartiernas kandidater var cirka 19 procent,[13] 10 procent för kvinnorna och 27 procent för männen.

Inte heller denna undersökning omfattade mindre förseelser. Brottsförebyggande rådets statistik byggde på brott begångna mellan 1973 och 2005, det vill säga 33 år, så siffrorna är inte helt jämförbara. Expos chefredaktör Daniel Poohl tyckte den 15 september 2006 att jämförelsen inte var relevant.[14][15] Våren 2008 ändrade Poohl dock uppfattning och skrev följande: "Men i grunden kan man väl säga att SD inte på något sätt utmärker sig jämfört med andra partier."[16][17][18][19][20]
Medial särbehandling [redigera]

En av Expos allra vanligaste kommentarer är att SD framställer sig själva som martyrer i syfte att få sympatier och att SD hävdar att partiet särbehandlas i media. Ett exempel på Expos argumentation från en tidigare chefredaktör:
” Sverigedemokraterna (SD) är mästare på att gnälla och utmåla sig själva som martyrer. (...)Vi är inte först med att konstatera att det nu har börjat bli en vana att skriva överdrivet mycket om Sverigedemokraternas valsatsningar. „
— Richard Slätt, Expo[21]

Massmediaforskaren, Gunnar Nygren, och Lars Nord, professor i media- och kommunikationsvetenskap har genomfört en omfattande studie kring hur lokalpressen skildrade valrörelsen 2006 och de är definitivt inte eniga med Richard Slätt om att Sd behandlas som alla andra eller t om bättre. När de presenterade sin studie på DN debatt 2007-01-18 skrev de istället såhär:
” En annan dramatisk avvikelse är också intressant att notera. Sverigedemokraterna tigs konsekvent ihjäl i de lokala medierna, men de få gånger partiet och dess representanter framträder i artiklar och inslag är det oftast med en negativ inramning. Sverigedemokraterna var inte bara isolerade av andra partier, de var också klart negativt särbehandlade av medierna de få gånger de över huvud taget uppmärksammades. „
— Nygren & Nord, DN Debatt[22]
Sammanfattning [redigera]

Alltså: Expo är grundat av människor med en stabil grund i den svenska radikala vänstern. Genom hela sin historia har de fortsatt att ha en övervikt av politiskt aktiva skribenter, i vissa fall sådana som har ägnat sig åt direkt aktion mot meningsmotståndare. De har bevisligen ägnat sig åt att kolportera vinklat material. Med anledning av detta anser jag inte att det är rimligt att i alla lägen betrakta Expo som en objektiv källa till information om den s.k. "extremhögern". Det är de inte.
Se även [redigera]

eXpo-arkivet

SD-Kuriren, 1 januari 2001.
Källor [redigera]

^ ”Om Expo:Bakgrund”

(på Svenska). Expo. Läst 20090903.
^ Richard Slätts blogg Rätt och slätt

6 oktober 2006.
^ ”Tobias Hübinettes CV”

(på Svenska). 2. Läst 20090903.
^ ”Scan av citatet i Creol”

(på Svenska). Creol. 1996. s.4. Läst 20090921.
^ ”VP Skåne - Riksdagslistor fastställda”

(på Svenska). 20060304. Läst 20090409.
^ ”Sd-reklam okej på Skånebussar”

(på Svenska). Sydsvenska Dagbladet. 20040602. Läst 20090409.
^ ”Sverigedemokraterna:Fritt fram för affischsabotage inför riksdagsvalet”

(på Svenska). 20060304. Läst 20090409.
^ Fredrik Malm, artikel på wikipedia
^ ”Stieg Larssons testamente hittat”

(på Svenska). Svenska Dagbladet. 20080528. Läst 20090409.
^ Stieg Larsson (20040914). ”stieglarsson.se:Författaren”

(på Svenska). Läst 20090429.
^ Lagerlöf, David (20030208). ”Nationalismens kriminella bakgård”

(på Svenska). Expo. Läst 20090409.
^ Ekman, Mikael & Lindohf, Kajsa (2006-09-15). ”VAL06/SD – Var tionde kriminellt belastad – misshandel vanligast

”. Expo. Läst 2008-03-23.
^ Sundbaum, Daniel & Gaunitz, Victoria (2006-09-13). ”Var femte på valsedeln dömd för brott

”. Dagens Eko. Läst 2008-03-23.
^ Andersson, Carl V (2006-09-15). ”De hotade och slog kvinnorna

”. Expressen. Läst 2008-04-16.
^ Karlsson, Mattias (2006-09-16). ”Inte relevant?

”. SD-Kuriren. Läst 2008-04-16.
^ Karlsson, Mattias (2008-01-29). ”Expo: Att sabotera val är oproblematiskt ur demokratisk synpunkt

”. SD-Kuriren. Läst 2008-04-16.
^ Karlsson, Mattias (2008-02-06). ”Expo medger mångårig lögn: "Sd utmärker sig inte på något sätt jämfört med andra partier"

”. SD-Kuriren. Läst 2008-04-16.
^ ”Sverigedemokraterna kräver offentlig ursäkt av tidskrift

”. sverigedemokraterna.net. 2008-02-14. Läst 2008-04-16.
^ Poohl, Daniel (2008-02-15). ”Nya lögner från Sverigedemokraterna

”. Expo. Läst 2008-04-16.
^ Karlsson, Mattias (2008-02-18). ”Expo ljuger för att försvara sin lögn

”. SD-Kuriren. Läst 2008-04-16.
^ Slätt, Richard (20051108). ”SD överexponerade i media”

(på Svenska). Expo. Läst 20090409.
^ ”"Valbevakning i lokala medier ett förräderi mot demokratin"”

(på Svenska). Dagens Nyheter. 20070118. Läst 20090409.

Kategori:

Wikipedia:Användaressäer

Logga in / skapa konto

Användarsida
Diskussion

Visa
Redigera
Visa historik

Huvudsida
Skriv en ny artikel
Deltagarportalen
Bybrunnen
Senaste ändringarna
Slumpartikel
Ladda upp filer
Stöd Wikipedia
Kontakta Wikipedia
Hjälp

Skriv ut/exportera

Skapa en bok
Hämta som PDF
Utskriftsvänlig version

Verktygslåda

Sidan ändrades senast den 21 september 2009 kl. 14.14.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: